Skocz do zawartości

Wymiana tłumika Rock shox Judy Silver z Tk na MOTIONE CONTROL

malyLS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Grupę
Już drugi raz w ciągu dwóch lat posypał mi się tłumik w moim rock shoxu Judy silver tk z blokadą skoku w manetce. Orientuje się ktoś, czy da się go zamienić na ten z wersji Judy Gold, albo inny lepszy od tego oryginalnego turnkeya i będzie pracował jak trzeba i się nie rozlatywał co chwilę? Jak dobrze rozumiem w Goldzie jest tłumik Motione Control i czy ewentualnie da się go zgrać z manetką POPLOCK (zdjęcie manetki na dole postu)? Z opisu tłumika wychodzi, że wszystkie manetki obsługuje oprócz mojej, ale może się się ją da jakoś przerobić?

3b 11.4018.104.031 FORK DAMPER ASSEMBLY - REMOTE 10MM, 26 (2013+ PUSHLOC, ONELOC, TWISTLOC) RL (THREAD PITCH 1.0MM) (INCLUDES RIGHT SIDE INTERNALS)- 30 GOLD A1+/JUDY GOLD A3+ (NONBOOST)

rockshox-poploc-lewa-dźwignia-wideł.jpg

tlumik-rock-shox-turnkey-30-judy-26-z-manetki-1.jpg Edytowane przez malyLS
Opublikowano

Silver ma skok gwintów w goleniach 0,8mm a gold 1,0mm. Jak masz problem z manetką to kup wersję tłumika z pokrętłem blokady na goleni.

Opublikowano

Właśnie chodzi o to, że ta opcja nie wchodzi w grę. Często używam blokady i prędzej czeka mnie wymiana na nowy amorek niż przejście na blokadę na goleni. Tylko jeżeli nowy to jaki o skoku 100mm? Słyszałem opinie, że te nowe amorki, nie ważne która półka cenowa(włącznie z sidem) są dZiadowskie i też często siadają. Może ktoś doradzi?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam Judy gold TK 29" . Górny element tłumika , ten  z zaworem blokującym u mnie wygląda inaczej niż ten z tą ze zdjęć które wrzucasz . Używam manetki suntour z Aliexpress XD w opcji ze spustem na boku sterowanym palcem wskazującym .  Szybko i dość łatwo przerobiłem ten tłumik TK na wersję MC ( manetka była mi tak jak Tobie niezbędna ) . Nie powiem na 100 % czy z tym pop Lockiem ze zdjęcia to działa idealnie bo nie próbowałem ale z tą suntoura wyszło nawet lepiej niż się spodziewałem . Zawór nie zamyka się cały przez co olej trochę migruje pomiędzy komorami przez to niedomknięcie go i przy np jeździe na stojąco amor nie pompuje już tak jak na otwartym i nie jest całkowicie zablokowany po zamknięciu z manetki ,  ale przez to  też nie ma ryzyka że przy najechaniu na nieoczekiwaną przeszkodę tłumik się uszkodzi od uderzenia . Sama konwersja z TK do MC tego tłumika który mam w swoim Judy gold jest banalnie łatwa o ile ma się sprężynę do automatycznego otwierania zaworu blokady której w TK nie ma od nowości .  Ja mam jeszcze kilka takich spreżyn i mogę pomóc w razie czego w konwersji . Tak czy  siak myślę ze z  manetką pop lock ze zdjęcia powinno działać jak należy 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Póki co udało mi się kupić tłumik Tk i jeżdżę na nim. Prawdopodobnie wcześniejsze padały mi przez to, że na zablokowanym amorku najechałem na przeszkodę i się posypały. Teraz już wiem, żeby zwracać na to uwagę. Daj zdjęcie tej sprężyny, która jest potrzebna do przeróbki TK na MC. A co z różnicą gwintów między tymi tłumikami? Mam nadzieję, że nie będę już miał potrzeby wymieniać, ale w razie czego lepiej wiedzieć jakie są opcje 

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcia samej sprężyny teraz Ci nie podrzucę tutaj . Mam je w przydomowym warsztaciku a jestem na drugim końcu Polski do przyszłego piątku. Szkolenia mam z pracy i jestem na wyjeździe . Ale zdjęcia całości po zainstalowaniu sprężyny mam akurat w telefonie :) więc już zapodaję je . Co do gwintów w koronie to wydaje mi się że różnicy nie ma , ale podkreślam że nie mam pewności bo tłumika z silvera nie widziałem  . DSC00549.thumb.JPG.5ad8590fff06a68043c11c8f8367ae79.JPG Tu na zdjęciu tłumik z lewej to MC z Judy gold 29 z oryginalną sprężynką a obok TK z takiego Golda jeszcze przed przezbrojeniem na MC

DSC00563.thumb.JPG.f16e6ccddcb5f4055c5f0ec142dd63f5.JPG A na drugim zdjęciu Ten sam TK z prawej po zaopatrzeniu w nową nieoryginalną sprężynę zaworu . Swoją drogą działa ona lepiej niż ta oryginalna XD 

Mam też kilka egzemplarzy tłumika Mission Control wraz z elementami montażowymi , do obsługi z manetki kompatybilnych do niżej wymienionych  amortyzatorów 

RockShox 30gold-Rl-A1,
RockShox 30gold-Rl-A2,
RockShox 30gold-Tk-A1,
RockShox Judy gold-Rl-A1,
RockShox Judy gold-Rl-A2,
RockShox Judy gold -Rl-A3

DSC01050.thumb.JPG.1ad6308053885f11441f31ce3f65d2cd.JPG

Edytowane przez trekkowe
Opublikowano

Chyba nie do końca się zrozumielismy. Tłumik, który mam (Turnkey) wygląda  tak:Screenshot_2023-02-10-17-16-47-739_com.android.chrome.thumb.jpg.57f5d7295d209453a8e5aaab58de4e36.jpg

Ja chciałem go zastąpić tłumikiem Motion Control z golda

Lub innym pasującym 

Screenshot_2023-02-10-17-27-18-201_com.android.chrome.jpg
Opublikowano (edytowane)

To co pokazujesz to właśnie jest ten tłumik . Na moich zdjęciach jest górna część , czyli to co masz na rysunku po lewej stronie . Oba tłumiki z moich zdjęć to tłumiki z golda . Jeden lewy ze zdjęcia nr 1 to tłumik z opcją blokady z manetki a ten drugi z tego zdjęcia po prawej stronie to z blokadą z pokrętła na goleni . Oba są z Judy Gold 29 100mm . Ten Twój to jakiś chyba starszy może być albo Judy silver ma zupełnie inne tłumiki . Przyjrzyj się moim tłumikom i temu co masz na rysunku ze sklepu . Dobrze się zrozumieliśmy :D

Edytowane przez trekkowe
Opublikowano

Chyba jednak źle 😁 mój jest od Judy Silver, bo taki mam amor. 😁

Chciałem zamienić tłumik z Judy Silver na Judy Gold, ale chyba jednak się nie da. Ty chyba zrozumiałeś, że chcę blokadę z goleni przenieść na manetkę 😉

Opublikowano (edytowane)

poszperałem i jest tak . Ten tłumik który masz ( z zielonym zaworem to najprostsze tłumiki rock shox stosowane w wersjach judy silver . Tego samego  typu tłumiki co Twój  ale o innych rozmiarach były również w XC30 , XC32 Rock shoxa . Jest różnica w gwintach pomiędzy Judy silver i judy gold . Nie zainstalujesz tłumika golda w opcji silver. Swoją drogą co w nich uszkodziłeś konkretnie ? Piszesz że posypały Ci się ale co mianowicie ? 

Edytowane przez trekkowe
Opublikowano

Otwierają się od spodu (prawdopodobnie po dobiciu na zamkniętym). Później da się złożyć z powrotem, ale już te uchwyty nie trzymają. Teraz już zrozumiałem, że to jest celowy zabieg mający na celu ochronę przed zerwaniem gwintu w koronie. Nie jestem pewien, czy MC sam nie odblokowuje się przy dobiciach. Na pewno te Chargery tak mają, ale podobno też są wadliwe i kosztują milion hajsu 😁

No nic, trzeba jeździć obserwować. Dzięki za chęci pomocy 😉