Skocz do zawartości

Kierownica szosowa - wymiana

jarek1511

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem wymienić kierownicę i mostek w rowerze. Aktualnie mam reach 100mm drop 140mm. Jest wygodnie ale pozycja na klamkach jest trochę za długa. Mam 184 cm wzrostu. zastanawiam się głównie nad reachem, czy jeżeli skrócę go np do 80mm nie będę odczuwał np drętwienia rąk z tego powodu że dłoń będzie wspierać się częściowo na gięciu rury?

Czy 80 mm to dużo? mało? nie mam pojęcia, podzielcie się wiedzą. szerokość dłoni to 9,5 cm, długość 19,8 cm do najdłuższego palca. 

Pozdrawiam

Jarek

Opublikowano

Nie do końca rozumiem rozpisanie założenia/problemu ale polecam bikefitting, nie wydasz lepiej kasy na rower niż na fitting. Ustawią Tobie pedały, dobiorą siodełko i ustawią pozycje siodełka, kierownicę, mostek itd. Znajdź polecanego fittera i idź do niego. Jeśli idziesz do fittera w sklepie to nie musisz kupować nic na miejscu, często (niestety) fitter jest też sprzedawcą i będzie wciskał co się da do sprzedania, ma podać jaką potrzebujesz kierownicę i o jakich wymiarach, jakie siodełko, jakie buty. 

W kierownicy szosowej ma być wygodnie na klamkach i na dropie, reszta pozycji jest do nudzenia się i oddrętwaniania dłoni. Pozycja na klamkach powinna być +- tak jak na obrazku poniżej, dłonie prosto na klamkach, bez zginania nadgarstków, łokcie lekko zgięte. 

DIY-Bike-Fit.jpg

Opublikowano

Oglądałem filmy veloartu, siodełko, bloki mam dobrze ustawione. Moja pozycja jest delikatnie za długa o 2-3 cm. Chciałem wymienić mostek na 100mm i skrócić reach kierownicy ponieważ i tak chcę ją wymienić. Moje ręce w takiej pozycji jak na zdjęciu są wyprostowane, wyciągnięte do przodu więc jeżdżę z reguły na rurze górnej. Nie wiem więc jak porównać reach kierownicy - najczęściej spotykane to 80. Podsumowując skracając mostek o 1 cm i reach o 2 cm powinienem uzyskać bardziej komfortową pozycję. Tylko czy przy reachu 80 dłonie będą mieć wygodną pozycję podparcia

Opublikowano

Kierownica PRO LT będzie miała reach 70mm, PLT 75mm. Mostek możesz dobrać jak chcesz, są we wszystkich długościach i nachyleniach. Pozycję dłoni regulujesz klamkomanetkami, przesuwasz na krzywiźnie baranka jak tobie wygodnie, ewentualnie mostek z innym kontem nachylenia jeśli klamki będą leciały za dużo do góry albo do dołu. 

Opublikowano

Wymienię najpierw mostek na 100 mm i zobaczę co to da. Bardziej skłaniam się na reachem 80 mm i uważam to za minimum.