taki_jeden Opublikowano 9 Września 2022 Opublikowano 9 Września 2022 Tak mnie ostatnio podczas przeglądania ofert różnych producentów naszła taka rozkmina, że w zasadzie moim zdaniem szosy endurance są czymś kompletnie zbędnym. Już spieszę z wyjaśnieniem, to samo co oferuje 90% endurance oferuje 90% graveli - prawie że identyczna wygodna pozycja za kierownicą, zakres przełożeń zbliżony lub identyczny, a nawet w opcji 1x to imo i tak lepiej, bo bądźmy szczerzy większość ludzi kupujących endurance nie będzie walczyło o każdy wat i każdy km/h. Gravel ma tę przewagę że można wsadzić szersze opony i ruszyć na wertepy, a po zmianie na szosowe koła/opony pośmigać po asfalcie - endurance mają mniej miejsca na opony - większość tak do 35c - niby dużo ale mogąc wrzucić np. 40c to jednak lepiej szersza guma w teren. Wagowo gravele też nierzadko ważą mniej lub podobnie (więcej oczywiście też), jedyny argument w zasadzie za endurance to cena, która najczęściej jest niższa niż graveli A jakie są wasze opinie ?
TrocheBiegam Opublikowano 9 Września 2022 Opublikowano 9 Września 2022 (edytowane) Szosy przeważnie utrzymuje się w nienagannej czystości. Pojeździj gravelem 100 razy po błocie, zmień koła i udawaj że napęd jest w dobrym szosowym stanie. Po drugie w endurance masz mniejszą rozpiętość kasety co daje płynniejsze przełożenia. Po trzecie z przodu blat 50+ czyli taki jaki powinien być w szosie. Możecie mieć trzy zestawy kół do gravela i udawać, że macie trzy rowery w jednym, ale tak nie jest. Gravel jest gravelem, a w MTB i na szosie radzi sobie średnio. Edytowane 9 Września 2022 przez TrocheBiegam
taki_jeden Opublikowano 9 Września 2022 Autor Opublikowano 9 Września 2022 Od ponad 2 lat jadę na wosku, nie mam problemu z utrzymaniem czystości napędu. Pisałem wyżej że ktoś kto kupuje endurance to raczej nie walczy o osiągi i czy z przodu będzie miał 50/34 czy 46/30 czy jeden blat (czy jeszcze jakaś inna kombinacja) raczej mu to różnicy nie robi, nie mam potrzeby udawania czegokolwiek, nie staram się udowodnić że gravel może zastąpić np. taką madonkę czy ultimate, a jedynie twierdzę że jest lepszym rozwiązaniem niż endurance. I np. stojąc przed zakupem powiedzmy czegoś ze stajni Treka i mając do wyboru domanke czy checkpointa to ani przez chwilę bym na domankę.
TrocheBiegam Opublikowano 9 Września 2022 Opublikowano 9 Września 2022 Dyskusja typu.. po co istnieją hardtaile skoro można mieć fulla z blokadą amortyzatora. Jutro rusza Maraton Północ Południe, czyli ultra 1000 km na szosie. Popytaj w komentarzach dlaczego nie jadą na gravelach z wąskimi oponami. Endurance nie walczy o osiągi? Dobre 1
Grzegorz_Macko Opublikowano 12 Września 2022 Opublikowano 12 Września 2022 Przecież endurance to bardzo szybkie rowery, lekkie i sztywne. Grawel nie ma podjazdu do szosy endurance. Te grx i częściej małe blaty z przodu nie dają jeździć szybko i z wygodną dla siebie kadencją.Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu Tapatalka
Greg29 Opublikowano 13 Września 2022 Opublikowano 13 Września 2022 (edytowane) Piszesz, że "to samo co oferuje 90% endurance oferuje 90% graveli" ja dodam jeszcze, że 90% tras po których jeździ 90% posiadaczy graveli to lepsze lub gorsze asfalty a jak już zjadą z asfaltu to jest to utwardzona droga polna lub leśna (bo prawdziwych szutrów u nas jak na lekarstwo). Ten kto chce jeździć w cięższym terenie na pewno nie robi tego na gravelu - no chyba, że się uprze, że gravel to złoty środek i nawet po górskich singlach na nim śmiga żeby sobie to udowodnić. Ale większość boi się podrapać swoje drogocenne ramy i dostojnie zwiedza okolicę bliższą i dalszą bynajmniej nie po bezdrożach. A więc na te 90% tras, o których powyżej napisałem i tych 10% ścieżek leśno-polnych o wiele lepsza jest szosa endurance - szczególnie taka, jak to teraz określają AR, czyli All Road lub też Road+, z oponami 32-38c, tarczowymi hamulcami, wygodną geometrią i napędem 2x, który świetnie poradzi sobie na szosie i da radę w lekkim terenie. Edytowane 13 Września 2022 przez Greg29 1
Rekomendowane odpowiedzi