Skocz do zawartości

Porównanie przymiarów do łańcucha - Park Tool CC-4, Unior 1643/4 i polski przymiar MW-03-005

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak się złożyło, że po moich przygodach z łańcuchem i kasetami mam kilka przymiarów. Dzisiaj doszedł kolejny. Uznałem, że fajnie będzie je porównać i sprawdzić, który jest dobry. 

• Park Tool CC-4
  • Unior 1643/4
  • polski przymiar MW-03-005

Przynajmniej dwa pierwsze przymiary powinny być znane i są uznawane za jedne z ciekawszych propozycji. O trzeci więcej będzie dalej.

Na stanie mam 3 rowery z różnymi napędami oraz jeszcze jakiś zużyty łańcuch z napędu 12s. Na potrzeby szybkiego testu zmierzyłem łańcuchy 6, 10 i 12s. Tabela zawiera dane o łańcuchu i jego przebiegu. 

Screenshot_1.thumb.jpg.3c63627b894c950eb701450fd151026d.jpg

• Unior - tutaj na dzień dobry nowy łańcuch ma 0,25 (potwierdzone wielokrotnie). Unior zaleca wymianę dla 12s przy 0,5 jak dobrze pamiętam. U mnie zwykle było to mniej niż 1500-1600 km przebiegu. Kółeczko Uniora jest fajnie wyskalowane.
  • Park Tool - przymiar nie wpadał na żadnym z łańcuchów. Przymiar pokazuje wartości 0,5 i 0,75 więc zakładam, że wszystkie łańcuchy miały mniej niż 0,5. Dokładna wartość nie jest tutaj możliwa do uzyskania. Oznacza to, że łańcuch uznany przez Uniora jako wymagający wymiany był jeszcze dobry. 
  • MW-03-005 - tutaj pomiary są zróżnicowane. Bez problemu można określić, który łańcuch ma najmniejszy / największy przebieg. Przymiar ogarnia pomiar od 0 do 1. Podziałka ma skok co 0,1. Przy odrobinie wprawy można to doprecyzować jeszcze bardziej. I znowu łańcuch odrzucony przez Uniora nadal ma się całkiem dobrze i mógł jeździć. Względem Park Toola mamy dokładniejsze informacje i wiadomo, że wyciągnięcie to 0,4. 

Kilka luźnych przemyśleń:

• Unior zawyża pomiar,
  • Park-Tool jest mało dokładny i właściwie ma 3 stany - 0, 0,5 i 0,75. Nie ma wartości pośrednich. Sposób użycia wymusza użycie rękawiczek albo należy się pogodzić z brudnymi rękami, 
  • MW-03-005 - solidny kawał stali, bardzo precyzyjny i płynny pomiar, mierzymy i zawsze mamy czyste ręce, 

Wszystkie trzy przymiary zostają ze mną. Będę testować i porównywać wyniki dalej. Czekam aż łańcuch wyciągnie się na 0.5 i wtedy będę raz jeszcze porównywać.

Więcej o przymiarze MW-03-005

20220908_123839.thumb.jpg.3bab3bb0a1258cb7344f1fb29856f330.jpg

Główną i podstawową funkcją jest dokładny pomiar wyciągnięcia łańcucha. Poza tym narzędzie posiada jeszcze kilka bajerów, które mogą się przydać albo ułatwić życie. 

• funkcja rozpinania spinek, 
  • otwieracz do piwa, 
  • miarka, 
  • wzornik średnic, 
  • klucz do wentyli, 
  • miernik zużycia rolek, 
  • opcja złapania łańcucha w celu ułatwienia skucia / rozkucia, 

Ciekawym bajerem jest pomiar zużycia rolek. Tutaj należy pamiętać o tym, że różnice są bardzo duże w zależności od łańcucha. Autor przymiaru wykonał wiele pomiarów i zaleca, by na nowym łańcuchu dokonać pomiary i potem traktować go jako punkt odniesienia za każdym kolejnym razem. 

Przymiar jest wykonany z blachy stalowej o grubości 2mm. Ogarnia każdy rodzaj łańcucha - łącznie z 12s. Do narzędzia dołączona jest instrukcja, która dokładnie wyjaśnia, jak tego używać. Generalnie to kawał solidnego narzędzia dla osób, które są ciekawe, jak miewa się ich napęd. 

PS
Przymiaru MW-03-005 nie da się kupić w sklepie, a jego zakup wymaga odrobiny zachodu. Jest to produkcja hobbystyczna i niskonakładowa. Za zgodą wynalazcy wrzucam instrukcję jak to ustrojstwo zamówić. Na numer telefonu 697 565 001 wysyłamy SMS-a o treści MW-03-005. Pan Bronisław oddzwoni, jak będzie miał chwilę i wyjaśni co i jak. Sama rozmowa z twórcą urządzenia jest wartością dodaną, bo gość ma spore doświadczenie w temacie i jeszcze więcej tysięcy kilometrów w nogach. Można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć. 

Edytowane przez eathan
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Taniej niż te zagraniczne patenty. Niestety musisz o konkrety pytać wynalazcę. Znając obecne realia pewnie każda partia może mieć inną cenę.

Opublikowano

unior wygląda fajnie, ale ma wadę konstrukcyjną: mierzy wyciągnięcie łańcucha+luz na rolkach. Ten drugi parametr nie ma znaczenia. Są na to opracowania w necie. Parktool CC-4 mierzy dobrze. trzeci przymiar domowy - nie mam pojęcia jakie spełnia standardy

Opublikowano

@Bujak trzeci też mierzy dobrze, jest precyzyjniejszy od Park Toola i wygodniejszy w użyciu. Przynajmniej tak mi wyszło w tym porównaniu powyżej. 

Opublikowano
16 godzin temu, Chertan napisał:

A jaka cena jest tego ustrojstwa polskiego?

Co do konkretnej ceny. Zapłaciłem 98 zł w tym wysyłką poleconym priorytetem. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@eatan możliwe, nie zaprzeczam, ale marki nie znam, a to sprzęt precyzyjny =)

żeby dobrze mierzyć łańcuch potrzebny jest przymiar z 3 punktami podparcia. Te z dwoma punktami podparcia nadają się do drapania po plecach.
Tu są wymienione wszystkie dostępne na rynku:
https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/compatibility-map/road/sram-11-speed-eagle-and-flattop-chain-compatible-tools.pdf

Opublikowano

A ja wieszam z jednej strony wszystkie swoje łańcuchy do śruby M3, wieszam aby luźno zwisały i sprawdzam, który jest najkrótszy.

Jak chce się znać prawdziwe wyciągnięcie to zawsze można poświęcić jeden nowy łańcuch na wzorzec.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A po co poświęcać? Nie można kreski ołówkiem narysować na ścianie? :)

• 2 lata później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 13:48, Gomez napisał(a):

Czy przedmiot nadal można kupić???

Tak, dzwon do Pana Bronisława 697 565 001