Przenajświętszy Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 Dzień dobry. Jestem w tym rowerowym świecie dość świeży. Więc proszę o wyrozumiałość i przymknięcie oka na głupie pytania. Przeglądałem forum, oglądam też szajbajka już jakiś czas. Znalazłem kilka dość zbliżonych odpowiedzi ale wciąż nie wyczerpują one tematu. od lipca staram się jeździć codziennie rowerem do pracy. Dość się wkręciłem i mega dużo frajdy daje mi jazda. Nie mam jakiejś turbo rakiety, jeżdżę krossem hexagonem x1 model z 2018. Ogółem jeździło się ok do pewnego czasu. Pojechałem też kilka razy na dłuższe wypady tak po 50km. Co ważne kondycję mam dobrą, kiedyś trenowałem bieganie, a pasja związana z bushcraftem pcha mnie na długie górskie wypady średnio raz na miesiąc. Pamiętam o jedzeniu w trakcie tras, nauczyłem się już hamowania dwoma hamulcami, pracuję nad zmianą biegów i wiem, że MTB na asfalcie to zły pomysł. Przechodzac do meritum. dość skupiłem się na średniej prędkości. Moja wacha się w mieście od 18km/h do 23km/h. mam tak na odcinku 10km lub więcej. Czy to dobry wynik? Kadencję mam około 70-90. ostatnio zauważyłem, że jeździ się moim rowerem jakby był zamulony, dziennie robię 20km (dojazdy do pracy) dziś jadąc do pracy bardzo bolały mnie uda mimo lekkiego przełożenia. A tętno miałem 140 jak przy jakimś sprincie. Może się mylę, może to normalne tętno. W terenie moje mtb jest tak samo wolne jak w mieście. Zastanawiam się czy to moje przemęczenie, czy brak techniki a może coś z rowerem jest nie tak. Z Drugiej za każdym razem staram się osiągać niebotyczne prędkości, raz na moim krossie zbliżyłem się do prędkości światła osiągając 55km/h. Może takim sprawdzaniem za bardzo siebie obciążam. Nie wiem, jest sens przejmować się średnim tempem i katować się by je podkręcać? Jaka może być przyczyna tego że ciężej mi się pedałuje. Co do roweru to musiałem w nim korbę wymienić a tak to raczej wszystko działa. Opony zmieniłem na węższe.
VvVvRs Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 Sprawdź czy koła lekko się kręcą. Niby banalne ale żona tak się męczyła przez tydzień bo klocek trzymał cały czas.
liftlodz Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 Przestań patrzeć na średnie prędkości.
belfer Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 I tak masz lepszą prędkość niż ja 🤪 (mi apka pokazała 15km/h i zaraz ja usunąłem)
kamilw Opublikowano 7 Września 2022 Opublikowano 7 Września 2022 Nie napisałeś np. czy prędkość jest zliczana podczas postojów czy nie? (Masz włączoną auto-pauzę?) albo ile razy stajesz?Ale wiesz co? Dojeżdżam do pracy rowerem od 2014r. Kilka razy zdążyłem się przeprowadzić i zmienić pracę. Dojeżdżałem po 8km, 13km i 17km. I średnie miałem przeróżne na tych samych odcinkach. Wszystko zależało od świateł, pogody, natężenia ruchu, a stan mojego wypoczęcia był gdzieś na końcu listy czynników wpływających na czas dojazdu.Np. 13km z domu w Sosnowcu do biura w Katowicach udało mi się zrobić kiedyś ze średnią 31km/h, ale zdarzyło się też 15km/h, a średnia ze średnich to tak ok 22km/h.Z innych ciekawostek, kiedyś jeździłem po Krakowie autem z włączonym nagrywaniem tras w aplikacji w telefonie i wyliczyło mi, że średnia prędkość poruszania się autem po Krakowie to 21km/h.
kamilw Opublikowano 8 Września 2022 Opublikowano 8 Września 2022 Przyszło mo jeszcze do głowy, że może po prostu ciśnienie w oponach spadło.
Rekomendowane odpowiedzi