Skocz do zawartości

Wymiana osprzętu

LittleJim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jakiś czas temu kupiłem sobie rower rekreacyjny i w sumie myślę o wymianie napędu na jakiś lepszy, trochę poczytałem o napędach i w sumie deorki wydają się być najlepsze jeśli chodzi o cene/jakość. Jako noobek mam pytanie czy taki sklejony napęd będzie miał prawo działać.
Chain: Shimano Deore CN-HG54
Manetki:  Shimano Deore SL-M6000 Lewa, Deore M6000 10rz prawa
Kaseta: SHIMANO CS-HG50-10 11-36
Przerzutka przód: FD-M6025-L 2x10 31.8 2rz.
Przerzutka tył: SHIMANO DEORE RD-M6000 SGS 10s SHADOW
Korba: Shimano deore m6000 mtb 26-36t
Klamki: Shimano Deore BL-M6100
Montowane będzie do roweru: https://kands.pl/rower/28-kands-canavaro-hydr-meski-2022/
Jeśli coś zmienić, coś będzie jeszcze potrzebne do zakupu to będę wdzięczny za rady, pozdrawiam :)

Edytowane przez LittleJim
Opublikowano

Zagadnienie z cyklu jak potroić koszt roweru nie zmieniając jego wartości i właściwości. Przede wszystkim musisz sobie jasno zdefiniować cel - co taka wymiana ma naprawdę zmienić. Czego w obecnej konfiguracji brakuje itp. Może wiecej korzyści przyniesie wymiana czeogoś innego a może nawet zainwestowanie tych pieniędzy w kilka skrzynek wódki.

Opublikowano

Przy zmianie osprzętu na grupę wyżej, sama płynnośc jazdy będzie na pewno lepsza, biorąc pod uwagę Tourney'a jako przednia przerzutka. Rower do jazdy mieszanej czyt. cross.

15 godzin temu, vdcmike napisał:

Zagadnienie z cyklu jak potroić koszt roweru nie zmieniając jego wartości i właściwości. Przede wszystkim musisz sobie jasno zdefiniować cel - co taka wymiana ma naprawdę zmienić. Czego w obecnej konfiguracji brakuje itp. Może wiecej korzyści przyniesie wymiana czeogoś innego a może nawet zainwestowanie tych pieniędzy w kilka skrzynek wódki.

Zawsze lepiej jest jeździć na lepszym sprzęcie, a deorka wydaje się być dobrym rozwiązaniem do crossa.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej może, ale też drożej eksploatacyjnie. Jeśli jesteś przekonany do zmiany napędu i nie przeszkadza ci, że reszta roweru, po utopieniu 1200-1400zł pozostanie tanią marketówką to w pierwszej kolejności sprawdź czy kaseta o stosunkowo małym zakresie (11-36) i korba 26x36 pokryje w pełni potrzeby. Mi osobiście w rowerze na wąskich gumach brakowałoby twardych przełożeń (ze 42T z przodu by mi się przydało). Jeśli zakres ok to można nieco zaoszczędzić realizując upgrade w deorce M4100. Jeśli zakres nie ten to trzeba iść w grupy trekingowe (T6000) albo pozostać przy grupach turystycznych (acera/alivio).

BTW: klamki M6100 pogryzą się z manetkami starszymi niż Mx100 (w tym M6000). Z tego względu nawet lepiej iść w napęd M4100 który ma manetki pasujące do nowych klamek. Do napędów 10s lepiej nabyć łańuch hg95 względnie kmc x10.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
W dniu 6.09.2022 o 17:23, vdcmike napisał:

Lepiej może, ale też drożej eksploatacyjnie. Jeśli jesteś przekonany do zmiany napędu i nie przeszkadza ci, że reszta roweru, po utopieniu 1200-1400zł pozostanie tanią marketówką to w pierwszej kolejności sprawdź czy kaseta o stosunkowo małym zakresie (11-36) i korba 26x36 pokryje w pełni potrzeby. Mi osobiście w rowerze na wąskich gumach brakowałoby twardych przełożeń (ze 42T z przodu by mi się przydało). Jeśli zakres ok to można nieco zaoszczędzić realizując upgrade w deorce M41090. Jeśli zakres nie ten to trzeba iść w grupy trekingowe (T6000) albo pozostać przy grupach turystycznych (acera/alivio).

BTW: klamki M6100 pogryzą się z manetkami starszymi niż Mx100 (w tym M6000). Z tego względu nawet lepiej iść w napęd M4100 który ma manetki pasujące do nowych klamek. Do napędów 10s lepiej nabyć łańuch hg95 względnie kmc x10.

Dzięki za rady. Wiem, że kupiłem rower budżetowy, ale myśle w jaki sposób można by było wymienić mu części na lepsze, aby poprawić sobie komfort jazdy. Wiem, że 3x8 nie jest mi potrzebny i wystarczający by był napęd 2x10, amortyzator w sumie jeden z najtanszych, poczytałem trochę i wymieniłbym na jakiś inny miedzy 600-800 ziko, rock shoxy trochę droższe, więc w gre pewnie wejdzie inny model sun tour np. NRX. Opony bym wymienil na jakieś od Schwalbe w systemie bezdętkowym, ale nie mam podanych wymiarów aktualnych obręczy i tez nie wiem na jaką oponę mogę sobie pozwolić. Specyfikacji co do geometrii ramy też znaleźć nie mogę, więc ciężko coś dobrać przy tylu niewiadomych. 

Opublikowano

Wymiana suntoura na suntoura to żadna wymiana. Albo paragon gold albo sztywny widelec. Paragony czasami można trafić w rozsądnej cenie. Sprawdzaj bike-discount, bike-components.

Zauważ, że w obecnym napędzie 3x8 masz inny zakres przełożeń (szczególnie skrajnych) niż możliwości 2x10. Żeby dobrać odpowiednie komponenty musisz się okreslić jakich przelożeń docelowo potrzebujesz. Zapoznaj się z narzedziem gear calculator i wróć z odpowiedzią.

Co do bezdętek to rozważ + i -. Przede wszystkim konieczność dodatkowej obsługi. Na masie nic tym sposobem nie oszczędzisz bo gumy trekingowe są strasznie ciężkie. Może zamiast bezdętek lepiej iść w opony z wkładką antyprzebiciową (cała gama marathonów od schwalbe).

Opublikowano
W dniu 9.09.2022 o 13:35, vdcmike napisał:

Wymiana suntoura na suntoura to żadna wymiana. Albo paragon gold albo sztywny widelec. Paragony czasami można trafić w rozsądnej cenie. Sprawdzaj bike-discount, bike-components.

Zauważ, że w obecnym napędzie 3x8 masz inny zakres przełożeń (szczególnie skrajnych) niż możliwości 2x10. Żeby dobrać odpowiednie komponenty musisz się okreslić jakich przelożeń docelowo potrzebujesz. Zapoznaj się z narzedziem gear calculator i wróć z odpowiedzią.

Co do bezdętek to rozważ + i -. Przede wszystkim konieczność dodatkowej obsługi. Na masie nic tym sposobem nie oszczędzisz bo gumy trekingowe są strasznie ciężkie. Może zamiast bezdętek lepiej iść w opony z wkładką antyprzebiciową (cała gama marathonów od schwalbe).

Sprawdziłem sobie napęd, i dochodzę do wniosku, że po sprawdzeniu 2x10 na gear calculator przełożenie 28-38 będzie odpowiednie i zbliżone do aktualnego 3x8. Aktualnie oponę mam IMPAC SMARTPAC 28x1.75, gdzie waga to 500g, patrząc w sumie faktycznie na Schwalbe Marathon Plus np. waga 2x, najlepiej byłoby uzyskać jak najmniejszą wagę 300-400g, musiałbym chyba zrezygnować z opon trekkingowych.

Opublikowano

300-400g to opony szosowe raczej, no i mleko też swoje waży, szczególnie po 3 sezonach jeśli dolewasz nie wycinając i wydrapując starego z opon.

No to jeśli już wiesz jaki zakres to proponuję rd-m4100, cs-m4100 11-42, cn-hg95, cs-m5100-2 i komplet sl-m4100 (ew. lewa m5100).

Opublikowano
11 godzin temu, vdcmike napisał:

300-400g to opony szosowe raczej, no i mleko też swoje waży, szczególnie po 3 sezonach jeśli dolewasz nie wycinając i wydrapując starego z opon.

No to jeśli już wiesz jaki zakres to proponuję rd-m4100, cs-m4100 11-42, cn-hg95, cs-m5100-2 i komplet sl-m4100 (ew. lewa m5100).

Nie jestem pewny, ale chyba podałeś dwa razy model kasety? czy chodzilo o korbe?