Skocz do zawartości

Eleglide M1 Plus - upgrade napędu

mariuszym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam rowerową społeczność

Zastanawiam się nad zmianą napędu w rowerze Eleglide M1 Plus, bo jest zrobiony na strasznie budżetowych częściach i działa to średnio, a mówię tu o tym, że non stop coś hałasuje i nie mogę tego porządnie wyregulować, a nawet jak się uda to za 100 km znów jest to samo.
Obecny osprzęt to:
- przerzutka przednia Sunrun SR 42T (top-swing, linka z góry)
- korba w sumie nie wiem, ale pewnie też jakiś chińczyk (największa przerzutka 42T)
- tylna przerzutka Shimano Tourney TZ RD-TZ500 GS
- wolnobieg marki Sunrun, 7 biegów

Jeżdżę zazwyczaj na najwyższym przełożeniu po ścieżkach rowerowych i problemem jest ocieranie koszyka przedniej przerzutki o zębatkę/osłonę. Próbowałem to wyregulować naciągnięcie linki, bo samego koszyka w tej przerzutce nie da się przestawiać. Jakiś czas było ok (w sensie ocieranie ustąpiło), ale też nie wchodzi najmniejsza zębatka z przodu. Po jakimś czasie znów zaczęło obcierać i chyba zbyt wiele na tym sprzęcie już nie zrobię. Wg mnie może to wynikać w dużej mierze z krzywej korby/osłony.

Czego mi dodatkowo brakuje: większej przerzutki z przodu, bo przy największym przełożeniu ciężko mi się rozpędzić powyżej 35 km/h ze względu na szybkość z jaką muszę pedałować.

No i teraz pomysły:
1. Wymienić tylko przednią przerzutkę na obsługującą 42T i najlepiej 48T pod kątem zmiany korby w przyszłości.
2. Wymienić przerzutkę i korbę na 48T (najlepiej bez supportu, ale jeśli się nie da albo lepiej i support to razem z supportem).
3. Wymienić cały napęd łącznie z tyłem.
4. Oddać rower tylko do regulacji w serwisie, wcześniej wszystko sam w nim robiłem, ale z tymi przerzutkami już nie wiem co mam zrobić :)

W związku z powyższym mam pytanie, która z opcji wg Was jest najlepsza pod kątek wydatek/zmiana na lepsze.
1. Myślę tu np. o Altus FD-M310 lub lepszej
2. W tej opcji zastanawiam się czy od razu nie warto zmienić supportu na kwadrat na jakieś nowocześniejsze rozwiązanie - jeśli tak to co wybrać HT/Octalink?
3. Tu z tyłu chciałbym zastosować kasetę i np. 3x9. Czy to w ogóle możliwe, zważywszy , że w tylnym kole jest też silnik? Czy lepiej tego nie ruszać i zając się tylko przodem?
4. Czy po takiej regulacji problem nie powróci za miesiąc i nie będę w tym samym miejscu lżejszy tylko o kasę zostawioną w serwisie, a która mogła iść na podzespoły.

Tak jak pisałem, nie jeżdżę tym rowerem w terenie, służy mi do przemieszczania się po mieście. Byłbym wdzięczny za jakieś rady, bo już gubię się trochę w mnogości opcji związanych z napędem. Pozdrawiam ekipę SzajBajk, sporo wiedzy czerpię z wrzucanych filmów na YT, dzięki :)

Edytowane przez mariuszym