belfer Napisano 3 Wrzesień 2022 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2022 (edytowane) Witajcie Był czas , kiedy bardzo dużo jeździłem na rowerze , a z racji wykonywanego zawodu (nauczyciel) miałem latem duuuużo wolnego. Brałem sakwy i jeździłem po Polsce (a bywało że i też po Europie). Niestety, od 11 lat nie pracuję w zawodzie. Rodzina, praca, totalny brak czasu spowodowało, że rower więcej wisi na na ścianie w garażu aniżeli jeździ 🙄 (nie licząc jakiś krótkich wycieczek z moim 8letnim synkiem) a Crosso Dry służą czasem jako miejsce na przewóz zakupów z Biedronki 🥴 a nie ekwipunku 🤔 Chciałbym wrócić do "sakwiarstwa" , (nawet ostatnio sobie przeglądałam z sentymentem sterty magazynu Rowertour 😊) i myślę sobie jak tu wrócić do formy, aby móc za rok, w przyszłe lato bez problemów zdrowotnych, wyjechać na 7-10dni, i nie wymięknąć w połowie, dać radę zrobić te 80-100km dziennie z 15-18kg bagażem (bo to nie był dla mnie problem ) Do pracy mam 12km w jedną stronę, mogę sobie tak pykać rowerkiem przy w miarę sprzyjającej pogodzie. Nawet z sakwami i je obciążyć. Pytanie - czy taka jazda pozwoli na powrót do formy? Bo na jakieś dłuższe treningi nie będzie czasu niestety 🤔 Ostatnie dni pojeździłem trochę po okolicy ( urlopik) , robiłem ok20-25km i kolana dostały, czuję je z każdej strony 🤪 (mimo że rozciągam się przed i po jeździe. Jeśli ktoś z Was wracał po dłuższej przerwie do jazdy i może coś podpowiedzieć to chętnie poczytam. Turystyka rowerowa to świetna przygoda, a nie chciałbym czegoś spartolić złym treningiem itp. Pozdrawiam Krzychu Edytowane 3 Wrzesień 2022 przez belfer Odnośnik do komentarza
liftlodz Napisano 3 Wrzesień 2022 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2022 Najpierw na spokojnie , dojazdy do pracy będą ok, byle nie robić tego forsownie.W weekend zrób też parę kilometrów.Przy powrocie do formy podstawa to systematyczność a nie kilometry i obciążenie. 1 Odnośnik do komentarza
belfer Napisano 3 Wrzesień 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2022 Fakt, bez forsowania. Bo za ostro ruszyłem chyba, ból pod kolanami i z boku. Mam nadzieję że nic groźnego, czuje tak jakby przeciążone w całości i obolałe. Na wyścigi nie trenuję, nie mam spiny. Dziś sobie odpuściłem, jutro może małą rundkę a od poniedziałku spróbuję do pracy, zobaczymy 💪😁 Odnośnik do komentarza
Reset Napisano 4 Wrzesień 2022 Udostępnij Napisano 4 Wrzesień 2022 Fakt, bez forsowania. Bo za ostro ruszyłem chyba, ból pod kolanami i z boku. Mam nadzieję że nic groźnego, czuje tak jakby przeciążone w całości i obolałe. Na wyścigi nie trenuję, nie mam spiny. Dziś sobie odpuściłem, jutro może małą rundkę a od poniedziałku spróbuję do pracy, zobaczymy Powodem bólu pod kolanami może byc niepoprawne ustawienie wysokości siodełka. Poczytaj o tym, mozna bardzo latwo pozbyc sie problemu Odnośnik do komentarza
liftlodz Napisano 4 Wrzesień 2022 Udostępnij Napisano 4 Wrzesień 2022 Pewnie masz za wysoko siodełko Odnośnik do komentarza
belfer Napisano 21 Wrzesień 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Wrzesień 2022 W dniu 4.09.2022 o 15:14, liftlodz napisał: Pewnie masz za wysoko siodełko Siodło jest ok. Myślę, że za ostro ruszyłem z jazdą tak patrząc perspektywy tych ostatnich 4 tygodni. Jeżdżę teraz na raczej niższych przełożeniach, żeby kolan nie męczyć i ogólnie pracuję nad kondycją, która była tragiczna. Przed domem mam do pokonania odcinek ok 800m / 7% i na początku był kłopot żeby podjechać na samą górę, teraz czuję że jest lepiej. Tak więc długa droga mnie czeka, ale małymi kroczkami dojdę do jako takiej formy (mam nadzieję 😊) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi