sektseit Opublikowano 1 Września 2022 Opublikowano 1 Września 2022 (edytowane) Siema chłopaki. Na starcie nadmiernie, że przejrzałem google i 20 stron tutaj na forum. Nie znalazłem podobnego problemu. Problem jest następujący, w suche dni hamulce piszczą, trzeszczą w obciążeniu. Gdy jest ulewa i hamulce są mokre to rower hamuje ostro i reaguje świetnie na nacisk klamek. Wcześniej było odwrotnie, piszczały w deszczu a w suche dni petarda. Skok klamek jest umiarkowany. Zauwazylem, że przy odpowietrzaniu mam problem, co się nie zdarzało wcześniej, że przy uzupełnianiu płynem mineralnym od Shimano, nie zmniejsza się skok klamki. Tarcze są nowe, okładziny są nowe, całość czyszczona odtłuszczana, jedynie tłoczków nie dotykałem, w sensie nie wyciągałem ich. Zanim zdecyduje się na nowy komplet hamulców to chce miec pewność, że nie da się nic zrobić. Hamulce przejechały 5000 km. Środek do odtłuszczania, nie pamiętam firmy, w aerozolu dedykowany do odtłuszczania tarcz i klocków hamulcowych w samochodach. Stosuję go od zawsze. Rower po wymianie ma 50 km, więc odrzuciłem argument "niedotarte". Poniżej specyfikacja całego układu hamulcowego: -SHIMANO ham. Hydrauliczny przód BR-M6000 F Deore, 1000mm, okładziny żywiczne G02S -SHIMANO ham. Hydrauliczny tył BR-M6000 R Deore, 1700mm, okładziny żywiczne G02S -Tarcza przód: SLX-RT64 180mm. -Przód adapter hamulca tarczowego SHIMANO SM-MA-F160 czarny / Montaż: przód / Rodzaj mocowania: PM-IS / Rozmiar: 180 mm -Tarcza tył: SLX-RT64 160mm Generalnie biorąc na śmiech, hamulce są lepsze niż klakson w aucie 🤣 ale i tak chcę wyeliminować ten problem. Czy jest dobra duszyczka, która zna ten problem i uciszyć piski i trzaski? Chce znów moc hamować zrywanie, ostro. 😊 Edytowane 1 Września 2022 przez sektseit
Gophfer Opublikowano 1 Września 2022 Opublikowano 1 Września 2022 Może klocki zalałeś przy odpowierrzaniu. Odtłuść tarcze jakiś samochodowym break cleanerem a później klocki zanuż w nim na noc (u mnie kiedyś pomogło) . Jeśli nie pomoże to wypalanie klocków w piekarniku.
sektseit Opublikowano 1 Września 2022 Autor Opublikowano 1 Września 2022 (edytowane) 4 minuty temu, Gophfer napisał: Może klocki zalałeś przy odpowierrzaniu. Odtłuść jakiś samochodowym break cleaner tarcze a później klocki zanuż w nim na noc. Jeśli nie pomoże to wypalanie klocków w piekarniku. klocki tudzież okładziny nowe zamontowałem po odpowietrzaniu. Przed zamontowaniem odtluscilem okładziny. Przy odpowietrzaniu stosuje gruby bloczek załączony do hamulców przy zakupie. Na noc nie trzymałem w odtłuszczacze, dziś przetestuje. Jeśli to nic nie da to w jakiej temperaturze mogę wypalać i jak długo? Ale skoro wspomniałeś to pojawiło mi się pytanie. Okładziny kupiłem takie same, czyli G02. Może być tak, że nowe mogą byś złe pod kątem produkcyjnym? Warto kupić nowe okładziny i sprawdzić? Edytowane 1 Września 2022 przez sektseit
sektseit Opublikowano 3 Września 2022 Autor Opublikowano 3 Września 2022 ktoś, coś? wypiekanie żywicznych to taki dobry i jedyny pomysł?
liftlodz Opublikowano 3 Września 2022 Opublikowano 3 Września 2022 Nie używaj żadnego piekarnika itp.Wytrzyj tarcze przy pomocy alkoholu izopropylenowego , czyli np denaturatu, to samo zrób z klockami.Złóż wszystko do kupy i kilka razy konkretnie zahamuj.Powinno być ok, no chyba że ci tłoczki ciekną.
Nemrod Opublikowano 3 Września 2022 Opublikowano 3 Września 2022 Żywicznych nie wypieczesz. Jeżeli są zatłuszczone to duże prawdopodobieństwo, że potrzebna będzie wymiana bo potrafią one dość głęboko wpijać olej. Ewentualnie możesz właśnie przemyć całość i dodatkowo delikatni przeszlifować klocki drobnym papierem ściernym.
sektseit Opublikowano 3 Września 2022 Autor Opublikowano 3 Września 2022 Godzinę temu, Nemrod napisał: Żywicznych nie wypieczesz. Jeżeli są zatłuszczone to duże prawdopodobieństwo, że potrzebna będzie wymiana bo potrafią one dość głęboko wpijać olej. Ewentualnie możesz właśnie przemyć całość i dodatkowo delikatni przeszlifować klocki drobnym papierem ściernym. Czyli wyciek z zacisku. Tego się obawiałem.
Rekomendowane odpowiedzi