Skocz do zawartości

Przerobienie Crossa na Gravela

roXencjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Posiadam rower Unibike Flash GT(https://www.unibike.pl/flashgts.html). Założyłem do niego węższe opony z 28x1.65 na 28x1.35. Czy jeśli wymienię kierownicę na taką jaką jest w gravelach oraz wyrzucę amortyzator to będę miał Gravela? Wiadomo gravel mają trochę inny osprzęt aczkolwiek to co mam w moim Unibike w zupełności mi wystarcza. Jeśli dało by się to zrobić to ile mniej więcej by to kosztowało?

Opublikowano

do unibika na pewno będzie pasował widelec mosso, już nie pamiętam ale chyba model M5E ale to musiałbyś sobie sprawdzić. Co do kierownicy to nie mam doświadczenia w tym temacie

Opublikowano

Raczej nie warto...Klamkomanetki Clarisa 500 zł, w miarę ok zaciski mechaniczne 300 zł, baranek 100 zł, widelec ~300 zł, owijka 60 zł, komplet linek i pancerzy 100 zł...

Opublikowano

Nie trzeba od razu kupować wszystkich nowych części - klamkomanetki można wyczaić na olx za dużo mniej bo ludzie wymieniają na wyższe grupy albo można zamówić od Majfriendów MicroShifty albo Sensach za ok. 250-280 PLN. Widelec też można wyhaczyć używany, szczególnie aluminiowy bo ludzie (często od razu) wymieniają na carbon albo też można zamówić coś z Ali. Baranków pełno jest na olx w cenach już od 40 PLN - często nowych/prawie nowych. Więc nie musi być tak drogo. Jak się będzie cierpliwym i przeznaczy np. zimę na szukanie i kupowanie to myślę, że spokojnie w 1 tys. PLN można się zmieścić i można do tego zakupy rozłożyć w czasie aby budżet domowy zbytnio nie ucierpiał 😀

Opublikowano
W dniu 29.08.2022 o 18:02, roXencjusz napisał:

Witam, 

Czy jeśli wymienię kierownicę na taką jaką jest w gravelach oraz wyrzucę amortyzator to będę miał Gravela?

Na grawela to chyba rama za duża. Znajdź grawel, który byłby odpowiedni dla Twojego wzrostu, sprawdź wymiary ramy i porównaj z obecną ramą.