Skocz do zawartości

Problem z hamulcami

Wojtek1993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Obecnie używam zacisków mt420 i klamek 6100 wszystko dobrze działało na fabrycznych żywicznych klockach z tarcza sm rt 66, natomiast po zmianie zużytych klocków na metaliczne ashimy pojawił sie problem z sila hamowania, klocki zachowywały sie jakby slizgaly sie po tarczy, teoretycznie ta tarcza powinna przyjąć metaliczne klocki. Co jakiś czas ścierałem papierem ściernym klocki i tarcze, zakładając, że może znajduje sie tam jakaś tłusta substancja, natomiast to nie wiele wnosiło do działania. Dziś na dość długim i stromy zjeździe pojawił sie przeraźliwy hałas i uczucie że hamulce zaraz puszcza. W związku z tym chciałem sie poradzić czy jest jakaś doraźna metoda na poprawienie działania obecnego zestawu, który został niedawno wymieniony, a jeśli to nie ma sensu na jakie klocki i tarcze powinienem zamienić obecny zestaw, czy jednak potrzebna by była wymiana całego układu. Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad modelem mt5 od magury, czytając bardzo pozytywne opinie o nich, dodam, że ważę ok 80kg i rozmiar tarcz to 203 przód 180 tył, jazda typowe góry i o ile jak wspominałem przy zestawie fabrycznym nie było problemów to z obecnymi klockami jest tragedia

Opublikowano

Najpierw sprawdź czy zaciski nie ciekną. Najlepsze klocki do 4-tłoczkowców to shimano, zarówno żywiczne jak i metaliczne. Tarcze po odtłuszczeniu możesz zostawić. Metaliczne klocki długo się układają do używanej tarczy ale bez przesady.