Skocz do zawartości

Rock shox vs Manitou

Cinek1984

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, myślę nad wymianą amorka ze starego sprężynowego SR na coś powietrznego i tu pytanie do użytkowników recona albo markhora jak one się sprawdzają w zwykłej jeździe trochę ścieżek trochę lasu żadne ostre upalanie, niestety mały wybór amorków na główce 1 1/8 zawęża się do tych dwóch, pacjent to Giant talon 1 z 2017r, moja waga to 110 kg.

Opublikowano

RECON (zakładam, że nie GOLD): 

+ lepsza praca (powietrzna sprężyna pozytywna i negatywna)

+ tańszy serwis (materiały eksploatacyjne)

+ golenie 32mm, przyzwoita sztywność skrętna i wzdłuża

- stalowe golenie (szybko pojawiają się rysy na tej czarnej powłoce (to nie jest anoda), zaniedbany zardzewieje)

- jeśli wersja TK to bardzo marny tłumik bez regulacji kompresji

MARKHOR:

+ alu golenie górne, anodowane (większa trwałość)

- golenie 30mm (w przypadku osób 80kg+ sztywność może być niewystarczająca, pojawią się też luzy na ślizgach)

- plastikowe wnętrzności

- stalowa sprężyna negatywna

- słaba czułość i niewielki wpływ na nią za pomocą regulacji ciśnienia (sprężyna negatywna o niezmiennej charakterystyce)

BTW: Judy GOLD łączy zalety i niektóre wady powyższych.

Opublikowano

Dokładnie to myślałem nad rock shox recon silver rl solo air... Z racji tego że wersji gold na prostą rurę sterową nie można nigdzie znaleźć... A zdania są podzielone między nimi a jednak ciut szersze golenie jakoś bardziej do mnie przemawiają... Ale tu miałem nadzieję że są osoby które mają bądź miały do czynienia z którymś z tych amortyzatorów i z doświadczenia może coś podpowiedzieć .

Opublikowano

Robię serwis amortyzatorów od wielu lat. Na większości popularnych modeli sporo jeździłem. Jak będziesz co roku robil pełny serwis (200h) to recon silver będzie lepszy (wtedy nie powinien zardzewieć wewnątrz) niż maniek. Wersja RL powinna mieć tłumik MC. No i 2mm różnicy na średnicy goleni wnosi sporo ale jeśli porównujemy ten sam materiał. Recon silver to podła stal, która jest bardziej wiotka niż stopy alu stosowane w wersji gold.

Opublikowano

Tak ale wersja gold jest tylko na taped, czy jakoś tak, a u mnie to nie wchodzi w grę😔 a nie chce teraz szukać i wydawać tysięcy na rower z szeroką główką tylko po to żeby założyć lepszy amorek😔 markhora boję się że przy mojej wadze będzie wiotki, zresztą dużo ludzi pisze że trzeba go więcej pompować niż podaje producent...i sam już nie wiem którego wybrać 😔

Opublikowano

Prawda jest taka, że do prostej główki bez kombinowania z druciarskimi sterami nie wsadzisz lepszego amortyzatora. Wszystko z prostą rurą to obecnie najniższa półka.

Opublikowano

Widzę właśnie że to wszystko zaczyna graniczyć z cudem... A nie jestem fanem druciarstwem żeby próbować to poskładać na szerokiej główce bo i raczej chyba jest to nie wykonalne żeby było bezpieczne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Da się. Stery trzeba specyficzne wsadzic. Poszukaj na ali ztto ec49.