Skocz do zawartości

Cube SL Road 2017

Greg29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jednym z moich rowerów jest Cube SL Road (2017), rower typu fitness, rozmiar 56. Specyfikacja:

Rama: Aluminium Superlite Crossroad Taper Double Butted

Kolor: black´n´flashblue

Rozmiar: 50, 53, 56, 59, 62, Trapeze: 46, 49, 52

Widelec: Aluminium Rigid Fork

Stery: FSA Orbit Z-t ECO, Top Zero-Stack 1 1/8" (OD 44mm), Bottom Integrated 1 1/2"

Mostek: CUBE Performance Stem Pro, 31.8mm

Kierownica: CUBE Flat Race Bar, 660mm

Gripy: CUBE Performance Grip ERGON GP3 L

Przerzutka tył: Shimano Claris RD-2400SS, 8-Speed

Przerzutka przód: Shimano Claris FD-2400BL, 31.8mm

Manetki: Shimano Claris SL-2400

Hamulce: Tektro HD-M285, Hydr. Disc Brake (160/160)

Korba: Shimano Claris FC-2450, 50x34T, BB-ES300

Kaseta: Shimano CS-HG200, 12-32T

Łańcuch: KMC Z51

Koła: CUBE ZX20, 32H, Disc

Piasta przód: CUBE K68F

Piasta tył: CUBE K68R

Opony: Schwalbe CX Comp, 40x622 Schwalbe Laguno II 700x28c

Pedały: CUBE PP MTB CUBE RFR Flat HQP Race / Shimano SPD PD-M520

Siodełko: Cube Active 1.1 Author Vector Ergo Gel X8

Sztyca: CUBE Performance Post, 27.2mm

Zacisk sztycy: CUBE Screwlock, 31.8mm

Waga: 11.5 kg

Więcej na stronie:

https://archiv.cube.eu/pl/2017/847000

Rower jest bardzo fajny, sztywny, dynamiczny. Fabryczne opony Schwalbe CX Comp, 40x622 (700x38c) wymieniłem na slicki Schwalbe Laguno II 700x28c ponieważ wykorzystuję rower jako szosowy a do łazęgostwa po lasach mam mtb. Uważam, że oryginale opony są za szerokie do tego roweru i go po prostu spowalniają i najbardziej uniwersalne i pasujące do roweru byłyby jakieś semislicki 32-35c.

Oryginalne chwyty wymieniłem na ERGON GP3 L, ergonomicze, z krótkimi rogami. Na oryginalnych, które były bardzo twarde, drętwiały mi ręce a te dają podporę nadgarstkom i umożliwiają inne rodzaje chwytu dzięki rogom. Siodełko, które było wyjątkowo niewygodne wymieniłem na żelowe Author Vector Ergo Gel X8 i jest ok. Pedały wymieniłem na platformy Cube RFR Flat HQP Race, które używam zamiennie z Shimano SPD PD-M520.

Rower kupiłem jako miejski szybki commuter (dlatego szukałem flatbara) ale bardzo często wykorzystuję go jako rower szosowo-wycieczkowo-krajoznawczy i coraz częściej zastanawiam się nad zmianą kierownicy na baranka, może z delikatną flarą, i opony na jakieś bardziej uniwersalne 32 lub 35c, które wciąż byłyby szybkie na asfalcie ale również pozwalały na zjechanie z asfaltu na jakiś szuter, drogę polną czy leśną. Na razie zostawiłbym napęd Clarisa, choć szkoda, że jest to stary Claris 2400. W przyszłości być może też upgradował bym napęd do 10, może nawet do 11 rzędów, ale nie wiem czy ma to sens i czy tego potrzebuję.

IMG_20220822_113955.jpg

Edytowane przez Greg29
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jakbyś kiedyś serwisował/rozbierał rower tak, że rama będzie osobno, podaj proszę jej wagę, samej ramy, bez widelca. Chciałem kiedyś kupić frameset Cube Sl, ale nawet sprzedający na all nie umiał (raczej był zbyt leniwy) podać mi wagi samej ramy. Pisałem do producenta, nie dostałem odpowiedzi.

Opublikowano

Będę miał w pamięci chociaż szczerze mówiąc nie planuję takiego dogłębnego serwisu w najbliższym czasie. Pozdrawiam