TereNews Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Użytkownicy ,,Baranków"! Buduję rower szosowy (dla ciekawskich na podstawie rometa sprint 2) i stoję przed wyborem: zwykła kierownica lub kierownica typu baranek. Jakie są zalety i wady takiej kierownicy. Nie zależy mi aż tak na aerodynamice i prędkości, ale nigdy na takiej kolarce nie jeździłem, nigdy nie prowadziłem roweru z taką kierownicą. Co potrzeba do takiego roweru? za odpowiedzi bardzo dziękuję :).
kamilw Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Baranek pozwala na zmiany pozycji na rowerze. Przy długich trasach częste zmiany uchwytu pozwalają rozluźniać mięśnie.Drugą bardzo ważną według mnie zaletą jest to, że baranki są węższymi kierownicami dzięki czemu łatwiej jest się nimi poruszać w mieście (pomiędzy samochodami lub na wąskich ścieżkach rowerowych).Co byłoby potrzebne? Na pewno klamkomanetki szosowe i dobra owijka.
liftlodz Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zalety1. Wiele chwytów2. Jest wąska, a więc łatwiej się zmieścić w różne dziury3. Pozwala na przyjęcie kilku pozycji na rowerze, od aero po niemalże trekingową4. Zwykle jest lekka.5. Daje wygodny dostęp do hamulców w jeździe w dolnym chwycie i na łapachWady1. Jest droga tzn cały osprzęt czyli hamulce, klamkomanetki, przerzutki itp są zdecydowanie droższe niż do płaskiej kierownicy.2. Przy ograniczonej przyczepności ( piach, śnieg, błoto) wymaga zdecydowanie więcej siły do kierowaniaWarto rozważyć projekty kierownic pośrednie pomiędzy kierownica prostą a barankiem np Surly Moloko czy Corner Bar.
TereNews Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, liftlodz napisał: Warto rozważyć projekty kierownic pośrednie pomiędzy kierownica prostą a barankiem np Surly Moloko czy Corner Bar. A czy Corner Bar potrzebuje jakichś specjalnych klamek, czy można wykorzystać te zwykłe?
Rekomendowane odpowiedzi