Skocz do zawartości

Użytkownicy kierownic typu Baranek! Odpowiedzcie proszę

TereNews

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użytkownicy ,,Baranków"!

Buduję rower szosowy (dla ciekawskich na podstawie rometa sprint 2) i stoję przed wyborem: zwykła kierownica lub kierownica typu baranek. Jakie są zalety i wady takiej kierownicy. Nie zależy mi aż tak na aerodynamice i prędkości, ale nigdy na takiej kolarce nie jeździłem, nigdy nie prowadziłem roweru z taką kierownicą. Co potrzeba do takiego roweru? za odpowiedzi bardzo dziękuję :).

Opublikowano

Baranek pozwala na zmiany pozycji na rowerze. Przy długich trasach częste zmiany uchwytu pozwalają rozluźniać mięśnie.
Drugą bardzo ważną według mnie zaletą jest to, że baranki są węższymi kierownicami dzięki czemu łatwiej jest się nimi poruszać w mieście (pomiędzy samochodami lub na wąskich ścieżkach rowerowych).

Co byłoby potrzebne? Na pewno klamkomanetki szosowe i dobra owijka.

Opublikowano

Zalety

1. Wiele chwytów
2. Jest wąska, a więc łatwiej się zmieścić w różne dziury
3. Pozwala na przyjęcie kilku pozycji na rowerze, od aero po niemalże trekingową
4. Zwykle jest lekka.
5. Daje wygodny dostęp do hamulców w jeździe w dolnym chwycie i na łapach

Wady

1. Jest droga tzn cały osprzęt czyli hamulce, klamkomanetki, przerzutki itp są zdecydowanie droższe niż do płaskiej kierownicy.
2. Przy ograniczonej przyczepności ( piach, śnieg, błoto) wymaga zdecydowanie więcej siły do kierowania

Warto rozważyć projekty kierownic pośrednie pomiędzy kierownica prostą a barankiem np Surly Moloko czy Corner Bar.

Opublikowano
1 godzinę temu, liftlodz napisał:

Warto rozważyć projekty kierownic pośrednie pomiędzy kierownica prostą a barankiem np Surly Moloko czy Corner Bar.

A czy Corner Bar potrzebuje jakichś specjalnych klamek, czy można wykorzystać te zwykłe?