Skocz do zawartości

Marin Bobcat zmiana z 1x10 na 2x10

siwylok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jestem nowy na forum wiec moze krotki wstep.

Rok temu dokonałem zmiany roweru po 15 latach i  wpadl Marin Bobcat trail 5 2019

Ucieszyłem sie nowymi rozwiązaniami, geometria, szeroka kierownica i ogolnie super :)

Ale wlasnie wrocilem z mojej drugiej (!) wyprawy w gory i mam w glowie dwie rzeczy do zmiany:

1. Naped 1x10 jest fajny w obsludze bo tylko jedna manetka ale jednak stare 3x7 mialo sporo wieksze możliwości przełożeń i gory to bezwzględnie potwierdziły .

A moja noga z racji wieku juz nie ta i czuje ze po prostu brakuje. Dodatkowo raczej jest za dluga bo 175mm przy moim 165cm wzrostu.

Mam teraz 1x10 32T na 11-42 i mysle ze najlepsze opcja upgrade'u to zmiana korby na 2x10. Patrzac na rynek to sie tyle rozwiazan przewinęło ze sie po prostu gubię.

Obecna korba to Marin 1x11 Hollow Spindle, Narrow Wide 32T i  mysle wsadzic Shimano Deore FC-M5100 36/26T 170mm i do tego jakas przerzutka ma sie rozumiec.

Pytanie pozornie proste - czy to bedzie pasowac plu&play ,bo linia lancucha i takie tak, czy cos innego musze szukac ?

2. Chyba musze przejsc na system bezdetkowy bo piekny zjazd przerwal mi wredny snake i musialem piechota wracac na baze.......

Edytowane przez siwylok
Opublikowano

Dwie kwestie są:

- czy korba 2x się zmieści w ramie

- czy rama ma możliwość doprowadzenia linki do przerzutki

Korba z linią 49mm bo rama non-boost.

Opublikowano
54 minuty temu, vdcmike napisał:

- czy korba 2x się zmieści w ramie

Dobre pytanie i stad moj post 😃 Na ta chwile obecna zebatka jest bliko ramy i wczesniej zastanawialem sie nad wiekszym blatem i takie 34z by weszlo ale balbym sie wiecej. I szczerze nie wiem jak ta linie lancucha sprawdzic, jak wyglada ulozenie przy dwoch zebatkach z przodu

Cytat

- czy rama ma możliwość doprowadzenia linki do przerzutki

Sa uchwyty na linke i ucho od gory i tak patrze taka Deore FD-M6020 powinna podejsc.

I nawiazujac do poprzedniego pytania raczej powinny wejsc dwa blaty bo nawet nizsze modele Bobcata maja naped 2x9 wiec chyba da rade.

Szukam co jest dostepne i cenowo ten blat M5100 wyglada zachecajaco ale moze Deore M6000 czy SLX M7000 byloby lepsze ? ale to juz 400zl.

W uzywkach cos slabo a wydawalo by sie ze ludzie przechodza na jeden blat w dzisiejszych czasach .....

Opublikowano (edytowane)

M6000 są lepsze bo lżejsze i sztywniejsze niż m5100. Linię łańcucha masz obecnie standardową bo rama ma haki pod piastę z minionej epoki  - dla 1x 50mm dla 2x 49mm. 

Jeśli masz prowadzenie linki z góry to m6020 ma chyba (nie pamiętam bo ostatnio napędy 2x lata temu robiłem) tylko przedni ciąg więc raczej m6025 z uniwersalnym ciągiem potrzebna (w każdym razie do weryfikacji).

Edytowane przez vdcmike
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

To rozumiem że powinno pasować plug&play bez przeróbek.

Z przerzutka masz rację to będzie m6025, źle skopiowałem.

Jaka korba to pomyśle i może coś z używek znajde bo to jest najmniej zużywająca się część napędu. A np. takie m7000 ma twardsze zębatki niż m6000 jak czytam. Chociaż m5100 już będzie tej klasy jak reszta mojego osprzętu 

Edytowane przez siwylok
Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę że twardsze. Poza tym droższe przy wymianie. W przypadku starszego slx (m7000) względem deore kompletnie nic nie zyskujesz na żadmym, poza hamulcami, elemencie grupy.

Edytowane przez vdcmike