Skocz do zawartości

Rock Shox SID - czy to się da zrobić?

Toyota1664

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pytanie. Otóż w swojej dwukółce chciałbym wymienić amortyzator przedni z Rock Shox Judy Silver pod koło 29 cali na Rock Shox SID (którą konkretnie wersję to jeszcze nie wiem) tegoż samego rozmiaru.

Sprawa niby prosta ale ......, no zawsze jest jakieś ale. Otóż od dłuższego już czasu (jak wszyscy wiecie) SID-y mają taperowaną rurę sterową, a rama niestety przyjmuje tylko i wyłącznie 1 1/8 cala.

I tu dochodzimy do tytułowego pytania, czy możliwa jest przeróbka taperowanego SID-a na takiego z rurą sterową 1 1/8?. To co chodzi mi po głowie to wymiana całych górnych goleni czy też korony amortyzatora, z fabrycznej na wersję z rurą sterową 1 1/8. 

Jeśli tak, czy ktoś zna warsztat który podjąłby się stworzenia takiej hybrydy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Czesto się da za pomocą specyficznych sterów. Nie mniej jednak to podnosi kilkanaście mm główkę ramy do góry (srodek ciężkości przysuwa się nieco do tyłu, suport się podnosi, zmienia się kąt główki. Warunek konieczny rama pod stery w standardzie zs44. Szukać musisz sterów zs44/ec49.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Główka ramy jest zupełnie prosta, w sensie nie rozszerza się ku dołowi i mam wrażenie, że 1 1/5 cala tam się po prostu nie zmieści (nie mówiąc już o łożyskach i bieżniach). Więc ramę mam chyba niewłaściwą (Cube Attention SL z 2020).

Z tego co pytałem (w serwisach) sterami można by "skonwertować" amortyzator 1 1/8 do ramy z główką tapered, w drugą stronę to nie za bardzo, stąd pomysł z wymianą rury (sterowej) w amortyzatorze (a konkretniej całej górnej części amorka). Na aledrogo widywałem na sprzedaż takie części, nowe i w dość przystępnych cenach. 

Opublikowano

Mało rozeznani ci w serwisie. Jesli masz obecnie w ramie stery zs44 (półinregra, widać.krawędzie wprasowanych misek) to na 90% jest możliwość o której wspomniałem. Zauważ ze we wspomnianych przeze mnie sterach dolne łożysko jest poza ramą (w misce zewnętrznej). Druga sprawa SiD jest b.mocno wylajtowany pod sciganie. Jest też dość tępy (niespecjalnie czuły na mniejsze nierówności). Zawsze jeśli priorytetem dla mnie nie byłaby masa (walaka o sto kilkadziesiąt g) brałbym fox'a 34 w wersji co najmniej performance.

Opublikowano
W dniu 19.08.2022 o 23:38, vdcmike napisał:

Mało rozeznani ci w serwisie. Jesli masz obecnie w ramie stery zs44

Jeśli ma na dole ZS44 to niby jak ma wcisnąć EC49?

Opublikowano

Bo EC to nie ZS. Łożysko jest w.misce, która wystaje z ramy. Stery takie robi np. CaneCreek, Hope, FSA, DaBomb i kilka.yinnych firm włączając tanią chińszczyznę ZTTO.