Skocz do zawartości

Odczuwalny nacisk miedzy lokciami a tricepsem

Cadek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich ktorzy czytaja ten post, chcialbym zasiegnac waszej rady poniewaz obecnie jestem po wymianie 3 roweru szosowego/gravel i nadal borykam sie z fitingiem, na kazdym mialem problem z dobraniem odpowiedniej dlugosci mostka i szerokosci kierownicy, obecnie posiadam Orbea TERRA w rozmiarze L i na nim czuje sie najlepiej w porownaniu z poprzednimi rowerami, ktore mialem jednak mimo to mam problem z napieciem w okolicy miedzy lokciami a tricepsem,.nie jest ono na tyle silne bym udczowal bol czy dretwienie ale ewidetnie mam wrazenie jakby cos napierdalo na nie, slyszalem ze to wina dlugosci mostka a to dlatego ze ponoc gdy kierownica znajduje sie za blisko to sprawia to wrazenie odpychania masy ciala przez kierownice i tu pojawia sie problem poniewaz w poprzednich rowerach myslalem ze mostek jest zbyt dlugi a tu zdaje sie zbyt krotki gdyz gdy przyjmie pozycje do jazdy (skocze sie troche i wypchne klate utrzymujac ugiete rece w lokciach) widze przednia piaste wysokosc i nachylenie siodla jest ok, co o tym sadzicie?

Poprzednie rowery:

1). Fuji Jari 2.3 Roz. 58 mostek 110 oraz 100,

2). Giant Contend Roz L mostek 110 lub 100,

3). Orbea TERRA Roz L mostek 110.

PS. Wzrost 190 +/- 1-2cm, cwicze 5/6 razy w tygodniu ABW i z wlasnym ciezarem ciala + rozciaganie wiec to raczej nie problem zbyt slabych miesni czy postawy.

16608448073405954208656243030682.jpg

Edytowane przez Cadek
Opublikowano

Wygląda na to że zbyt duża część masy ciała obciąża ręce, jeśli możesz to podnieś trochę nos siodełka .

Opublikowano (edytowane)

To nie pomaga, gdy obnizam siodelko to czuje ze za mocno na dupsku siedze oraz mocno lydki pracuja i po kilku przejechanych km czuje napiecie w dolnym odcinku plecow i obciazenie na achillesach, gdy zmieniam nachylenie to lece na kierownice a gdy wyzej to juz wpija mi sie w wiadomo co, stad wiem ze jest dobrze wypoziomowane, ogolnie dziwna sytuacja bo w momencie obnizenia siodla bardziej odczuwam ze napiecie przechodzi na przedramiona i nadgarstki, zastanawiam sie czy "lap" nie mam pod zbyt wielkim katrm ustawionych i to moze byc powodem tych napiec.

16608924321926030658859223678361.jpg Edytowane przez Cadek
Opublikowano

Tak, łapy są ustawione dość wysoko.
Jeśli obniżasz siodełko to musisz je również nieco cofnąć, jeśli tego nie zrobisz to siedzisz bliżej kierownicy.
Próbowałeś podnieść kierownicę nieco wyżej na mostku? Może problemem jest zbyt duża różnica pomiędzy wysokością siodełka i kierownicy.

Opublikowano

Mostek jest ustawiony w najwyzszym mozliwym punkcie, wszystkie podkladki znajduja sie pod nim, mysle ze jeszcze sprobuje zmniejszyc kat manetek a mostek to niestety OEM Orbei przez co trudno zastapic go innym bo pokrywka nie jest okragla i jestem skazany na wymiane na ten sam model i czekam az "Panowie" z Hiszpanii odezwa sie w tej sprawie, mysle ze w kolejnym sezonie wymienie rower i przed zakupem kolejnego udam sie na bikesizing choc slyszalem ze ceny maja znow konkretnie podskoczyc przez co zakup szosy na 105 czy jakis grx 600 to bedzie juz min. 12tysiecy... a carbon to pewnie z 16.