Skocz do zawartości

Cannondale/Synapse/2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Od dwóch lat posiadam Cannondale Sylapse rocznik 2020 (pełna specyfikacja poniżej). Chciałbym nieco zmodyfikować swój rower lub ogólnie zorientować się czy warto w niego inwestować, a jeżeli tak to od czego najlepiej zacząć.

Nie ukrywam, że wizualnie bardziej odpowiadają mi ramy stricte wyścigowe natomiast to była/ jest moja pierwsza szosa dlatego pomyślałem, że dobrze jest zacząć od roweru na którym przyjmuje się nieco wygodniejszą pozycje.

Docelowo w przyszłości chciałbym przesiąść się zapewne na wyścigową rame dlatego zależy mi na komponentach które byłbym w stanie później przełożyć do nowej maszyny

RamaSmartForm C2 Alloy, SAVE, BB30

WidelecFull Carbon, SAVE, internal routing, 1-1/8" - 1 1/4" tapered steerer, flat mount, 55mm rake, 12x100 thru axle

KorbaFSA Omega alloy, 50/34

Przerzutka przednia Shimano Tiagra, braze-on

Przerzutka tylna Shimano Tiagra GS

Kaseta Shimano HG500, 11-34, 10-speed

ŁańcuchKMC X10EL, 10-speed

Manetki Shimano Tiagra, 2x10

Hamulce Promax Decoder R cable actuated disc, 160/160mm rotors

Dźwignie hamulcowe Shimano Tiagra

Obręcze RD 3.0, 28h

Piasty Formula CRX-512, 12x100Formula DC-1422, QR

Szprychy Stainless steel, 14g

OponyVittoria Zaffiro, 700 x 28c

Kierownica6061 alloy, Compact

Mostek Cannondale 4, 6061 alloy, 31.8, 7°

Stery FSA Sealed Bearing, Integrated, 1-1/4"-1-1/8"

Siodło Cannondale Stage Ergo

Sztyca 6061 alloy, 25.4 x 350mm

Pozdrawiam,

Tomek

2011_1.jpg
Opublikowano

Czy warto? Powiedziałbym, że nawet ciężko w niego inwestować. Rower ma dopiero 2 lata. Jeździj ma nim i ciesz się. :)

Czy sam bym rozważał jakieś zmiany? Tak.
1. Opony. Kup jakieś porządne.
2. Oświetlenie. (Pamiętaj, żeby nie być wstrętnym pedalarzem oślepiającym wszystkich, tylko odpowiedzialnym rowerzystą z lampką z odcięciem). ;)
3. Opcjonalnie - Siodełko zawsze może być wygodniejsze. (Ja bardzo lubię siodła Specialized - Power Pro i Ronin)
4. Opcjonalnie - Kierownica, mostek (rozważałbym tylko jeśli odczuwasz ból pleców, cierpną ci ręce, itp. Sam wymieniałem kierownicę z rozstawem 42cm na 44cm. Mała różnica, a ból w łopatce ustał).

I chyba tyle. Wszelkie próby zmiany napędu na wyższy model będą się wiązały z wymianą całego napędu, bo Shimano 105 to już 11 rzędów a nie 10.

Z gadżetów można zawsze wymienić koszyki na system Fidlock, można kupić naklejki odblaskowe, żeby poprawić swoją widoczność. Można też zmienić owijkę.

Opublikowano

Cześć Kamil, 

Dzięki za odpowiedz. 

1. Opony wymienilem na Continentale

2. Oświetlenie mam pozycyjne używam w 99% sytuacji trybu pulsacyjnego

3. Wydaje mi się, że coś mam nie tak z pozycją na rowerze bo często musze się poprawiać (zsuwam się do przodu) nie wiem na ile jest to kwestia siodła a na ile jego ustawienia chociaż nie ukrywam, że swoje ważę więc nie spodziewam się super komfortu na dłuższych trasach.

4. Myślałem o zmianie kierownicy ale to w mojej sytuacji głównie kwestia estetyczna (podobają mi się płaskie kierownice i są dla mnie wygodniejsze - możecie polecić jakiś model w "rozsądnej" cenie?, i owszem, odczuwam ból w nadgarstkach i drętwienie palców oraz karku. Nie do końca wiem jak sobie z tym najlepiej poradzić ale to już chyba na inny temat.

5. Dodam tylko, że hamulce które mam zamontowane obecnie nie są według mnie wystarczające a dodatkowo mam wrażenie że "biją" od czasu do czasu zwłaszcza po ostrym hamowaniu przy zjazdach. Rower był przez te dwa lata na full serwisie jednak problem powraca.

Opublikowano

W takim razie nie inwestowałbym w rower "w ciemno". Jeśli masz problemy z zsuwaniem się z siodła, drętwieniem rąk, dłoni, karku zacznij od filmików z Youtube'a opisujących bike fitting. Może coś cię nakieruje tam co można zmienić (np. sztyca z offsetem albo bez, dłuższy/krótszy/niższy/wyższy mostek, inne pedały). Po co komuś np. elektroniczne przerzutki jeśli rower będzie niewygodny i będzie zniechęcać do jazdy na nim? Od tego bym zaczął.
A jeśli z youtubowych porad niczego nie uda Ci się wywnioskować, to zawsze można udać się na profesjonalny fitting np. do Veloart w Krakowie (nie jest to tanie, ale uważam, że to i tak całkiem dobrze wydane pieniądze).

Co do płaskich kierownic to nie trzeba od razu kupować kierownicy. Można kupić silikonowe "wkładki", które montujesz do kierownicy pod owijką.

Opublikowano

Żona ma Synapse, zmieniliśmy hamulce mechaniczne na hydrauliczne, różnica duża na plus. Reszta jest całkiem ok. Można długie lata jeździć. Koła jako całość dość ciężkie. Tu ewentualna opcja do zmiany wagi. Co do fittingu to koniecznie przy tych problemach. Jeżeli się zsuwasz to najpierw sprawdź, czy siodło nie ma opuszczonego przodu. Powinno być w poziomie.