Metalowamasakra Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Siemanko wszystkim.Wczoraj złapałem pierwszy raz gumę w swoim nowym rowerze. Po zmianie setki i ponownym zamontowaniu koła w czasie jazdy czuje jakby te koło "biło", tzn jakbym cały czas jechał po jakiejś nierówności. Dodam że jest to mój pierwszy rower z osią przelotowa i hamulcami hydraulicznymi. Koło jednak sztywno siedzi w osi a hamulce działają poprawnie, nie wydaja z siebie dziwnych dźwięków podczas jazdy i hamowania. Ma ktoś jakiś pomysł co mogłem zrobić nie tak? Rower to Stevens Supreme model z 2022. Założona opona to Schwalbe G One. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
liftlodz Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 SuperSpuść powietrze z opony, do szklanki nalej trochę mydła i wody, mieszaniną posmaruj ranty koła i boki opony, napompuj aż usłyszysz jak opona wskoczyła na ranty obręczy, dobij ciśnienie do 5-6 bar, a potem upuść do takiego na jakim jeździsz.Będzie ok.
TrocheBiegam Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Jak napisał kolega wyżej. Ranty muszą wskoczyć na swoje miejsce. Na całym obwodzie z obu stron opony musi być widoczny ten pasek. Po napompowaniu do 5 barów możesz rower na chwilę odstawić. Mi nawet po na nasmarowaniu rantów opony, opona wskoczyła na swoje miejsce dopiero po 20 minutach.
Metalowamasakra Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Mieliście rację, opona nie przylega dobrze do rantu w dwóch miejscach moim zdaniem. Ciekawe jest że nie potrafię jej tam za żadne skarby wcisnąć. Smarowałem woda z mydłem, potem użyłem nawet specjalnego sztyftu od Schwalbe do zakładania opon i guzik. W swojej szosie mam również opony zwijane i tam wchodziły na strzała. Możliwe jest że opona się po prostu uszkodziła ? Obręcz wygląda idealnie, nie ma w niej mankamentów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
liftlodz Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Posmaruj zarówno boki opony jak i obręcz i napompuj do na prawdę dużego ciśnienia.Możesz potem spuścić poniżej 1 bara i spróbować ułożyć ręcznie, i znowu napompować.Jeśli masz kompresor to warto nabić do 10 bar i konkretnie, szybko dmuchnąć w oponę.
Bujak Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Nie przekraczaj ciśnienia max dla opony, bo może wybuchnąć.Nabijam wstępnie do max. Patrzę gdzie nie wskoczyła. Spuszczam ciśnienie bardzo mocno do ok 0.5 bar i naciagam oponę mocno w przeciwną stronę - wtedy musi wskoczyć w rant. Nic nie smaruję
Metalowamasakra Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Panowie, dzięki za podpoweidzi, za jakimś 4 razem po prostu się udało. Opona napompowana o 1,5 bara wiecej jak zalecane i nasmarowana sztyftem Schwalbe. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
Rekomendowane odpowiedzi