Skocz do zawartości

Slx/Xt 9 rzedów, jaka?

aju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam na tył coś pod 9kę.

Allegro nie pomaga, bo np model który znalazłem to "nowosć na 200X" szukam czegoś nowszego 2015+ chyba że jest cos najnowszego kompatybilnego z 9ka kasetą (póki co nic wiercić nie będę żeby mieć sprzęgło)

Z linka nic mnie nie ciekawi, mam deorkę.

19 godzin temu, Yan napisał:

http://www.bikeradar.com/gear/article/a-complete-guide-to-rear-derailleurs-48460/

Z tego co tam pisze musisz szukać przerzutek bez dyna-sys nawet 9-rz. W internecie ciężko znaleźć 100% info co z czym zadziała.

Nie lepiej skorzystać z okazji i zmodernizować napęd do 10 albo 11 rzędowego?

Musiał bym dozbierać na korbę 2rzędową i manetki... a jeszcze nie zdecydowałem czy na pewno chcę dwa blaty...

ja kiedyś chciałem coś z shadow+ na 9s i dałem sobie spokój - trzeba przejść na 10s albo kombinować - zdaje się, że kiedyś pinkbike był toturial jak przystosować przerzutkę z 10s na 9s. Wtedy bierzesz XT czy SLX na 10s, modzisz i jeździ. Z tego co pamiętam, trzeba pogrzebać przy prowadzeniu linki na przerzutce - tam gdzie wychodzi z pancerza i biegnie do ramienia ze śrubą.

edit

przyznam, że nie chciało mi się tego wszystkiego teraz czytać ani nawet oglądać tego filmu ale może komuś się przyda

https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662

Edytowane przez trollu

Jak widać dostosowanie nowej przerzutki XT czy SLX wymaga wiele zachodu a na końcu dnia nie będzie to działać jak w zegarku. Szkoła kasy i czasu.

Na dobry początek możesz wymienić tylko tył. Jak się nie spieszy to warto dozbierać i kupić cała grupa taniej.

Dnia 18.08.2017 o 19:16, aju napisał:

Witam, szukam na tył coś pod 9kę.

Allegro nie pomaga, bo np model który znalazłem to "nowosć na 200X" szukam czegoś nowszego 2015+ chyba że jest cos najnowszego kompatybilnego z 9ka kasetą (póki co nic wiercić nie będę żeby mieć sprzęgło)

Nic nowego nie znajdziesz bo nowe, wyższe grupy są 10/11 rzędowe. Alivio jest 9-rzedowe, ale pytanie czy jest sens wymieniać. Co masz w tej chwili?

Dnia 19.08.2017 o 17:13, aju napisał:

Temat znam.. wiercisz albo dajesz "podkładkę" też mi się tego nie chce robić.

Nie oglądaliście ze zrozumieniem...

Wiercisz pod manetki shimano 9s, a podkładkę dajesz pod manetki SRAM 9s...

Ja będę wiercił jak upoluję coś ze sprzęgłem fajnego... Albo nie...

;)

Edytowane przez Gość