Skocz do zawartości

[pomiar mocy] Nowe firmy a jakość ?

siejak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam w Meridzie korbę FSA, a chcę kupić XCadey z korbą ultegry.

Czy mając Tiagrę 10s mogę założyć z przodu ultegrę 2 z pomiarem mocy? Będzie to współgrać? Cenowo wychodzi całkiem dobrze, korba + pomiar mocy ok. 360 USD

Opublikowano
14 godzin temu, greg08 napisał:

BF coraz bliżej. Robie research w temacie miernika mocy. W grę wchodzą pedały i lewe ramię korby. Przeczytałem temat od początku, fajna dyskusja. Czy ktoś z posiadających Ronde, inpeak, XCADEY mógłby zaktualizować swoją opinię. Nie ukrywam, że cena w/w jest mega kusząca. Z droższych rozważam Garmin Vector3, Assioma, Stages, 4iiii

Uważam, że nie ma co przepłacać, do tego dlaczego by nie wspierać Polskiej firmy, wszystko realizowane w naszym kraju ;) 

Do tego masz możliwość montażu na własnej korbie. Wiec nie musisz płacić już za samą korbę. 

Opublikowano

Problem pojawia się przy sprzedaży roweru, kiedy to trzeba dokupić ramię korby i sprzedać rower bez pomiaru, bo nikt nigdy nie dopłaci tyle, ile można zarobić sprzedając pomiar osobno. 

Opublikowano
30 minut temu, Łukasz_P napisał:

Problem pojawia się przy sprzedaży roweru, kiedy to trzeba dokupić ramię korby i sprzedać rower bez pomiaru, bo nikt nigdy nie dopłaci tyle, ile można zarobić sprzedając pomiar osobno. 

o tym nie pomyślałem... ale w planie jest wymiana korby, kasety i łańcucha to na wszelki wypadek zostawię części. 

1 godzinę temu, Juni0R0011 napisał:

Uważam, że nie ma co przepłacać, do tego dlaczego by nie wspierać Polskiej firmy, wszystko realizowane w naszym kraju ;) 

Do tego masz możliwość montażu na własnej korbie. Wiec nie musisz płacić już za samą korbę. 

jestem za tym, żeby wspierać rodzimą produkcję, ale jak mówimy o przepłacaniu to różnica między ronde a naszym inpeak jest

Opublikowano
1 minutę temu, greg08 napisał:

o tym nie pomyślałem... ale w planie jest wymiana korby, kasety i łańcucha to na wszelki wypadek zostawię części. 

jestem za tym, żeby wspierać rodzimą produkcję, ale jak mówimy o przepłacaniu to różnica między ronde a naszym inpeak jest

A no faktycznie :P  105 trochę tańsza. Ale reszta w wersji custom chyba taniej wychodzi ;)

Opublikowano (edytowane)

Shimano 105 FC xxxx, R7000, R5800 czy różnią się one wymiarami czy mając korbę X, z w/w mogę śmiało kupić miernik z lewym ramieniem Y, z w/w? Ewentualnie Ultegry (lewe ramię) też podejdą pod korbę 105 xxxx?

Powtarzam moją prośbę do osób jeżdżących na Ronde, inpeak i 4iiii o krótką opinię, komentarz. Black Friday już blisko :)

Edytowane przez greg08
Opublikowano (edytowane)

9 godzin temu, greg08 napisał:

Shimano 105 FC xxxx, R7000, R5800 czy różnią się one wymiarami czy mając korbę X, z w/w mogę śmiało kupić miernik z lewym ramieniem Y, z w/w? Ewentualnie Ultegry (lewe ramię) też podejdą pod korbę 105 xxxx?

Powtarzam moją prośbę do osób jeżdżących na Ronde, inpeak i 4iiii o krótką opinię, komentarz. Black Friday już blisko :)

Jeżeli chodzi o szosowe Shimano wszystko Ci podejdzie ;) To samo mocowanie, kwestia wyglądu i wagi, mocowanie to samo, mając prawą 105 możesz mieć lewą ultegrę czy dura-ace czy R7000 wszystko pasuje :)

W Inpeak możesz wysłać swoją korbę w wersji custom i zamontują Ci na twojej korbie, wtedy juz nie masz problemu :P

Edytowane przez Juni0R0011
  • Pomógł 1
Opublikowano
12 godzin temu, greg08 napisał:

Prośba została spełniona.

Używam XCADEY w korbach 105 i XT.

105 pracuje od kwietnia 2018, przejechane około 9 000.

Po 200 km napisałem: 

Podtrzymuję

W zeszłym roku kupiłem XT z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości :]

Nowsza generacja (ta w XT, przejechane około 2 000) umożliwia regulację mocy.

Zmieniłam trenażer na Elite Direto (optyczny pomiar mocy +/- 2,5%)

Rożnica pomiędzy "rywalami" na poziomie 2%

Link do porównania 105 z Direto:https://1drv.ms/x/s!AnKDvE59SmZGgsUcTvwTzVyD5x9atw?e=2KWtfm

Przez prawie dwa lata nie zaobserwowałem mało wiarygodnych pomiarów spowodowanych zmianami temperatury, choć nie raz start był przy kilku stopniach a kończył się na dwudziestu kilku.

Nadal polecam.

Zakupy w Chinach.

105 - aliexpress - bez VAT-u i cła - dostawa po około 4 tygodniach.

XT - aliexpress - zakup 11.11, cena 1000 + 160 prawe ramię korby + 300 (VAT + cło + opłaty) 

Po zakupie my friend z Chin zaproponował kompletną korbę, po krótkich negocjacjach dopłaciłem 40$ przez PyPal.

Dostawa 2019-01-30 w tym urząd celny trzymał paczkę przez 6 tygodni :(

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tylko po co płacić ponad 1600 za chińczyka i czekac 4 tyg skoro np 4iii można mieć nowe za 1500 bez kłopotu w 2 dni . Z serwisem door to door bezpłatnym ???

Zadziwiony jestem

Ja chyba około marca kupiłem stagesa tez w jakoes super cenie — pisałem o tym na forum wiec chinola chyba niezbyt warto brać. Zwłaszcza ze to elektronika i wysypać się może w każdej chwili. I wole jednak door to door za free

Opublikowano

4iii Precision 2.0 3d na 105 5800 jest do szarpnięcia za 270 euro wypadałoby brać, ale zastanawiam się czy nie przyJanuszować i poczekać jesz<cze na BF ;D

Czy ktoś ma doświadczenie z serwisem 4iiii? Na stronie producenta czytam, że gwarancja jest na rok.

Opublikowano

Prośba do tych co się znają. Jest taka sobie oferta https://www.probikekit.de/fahrrad-powermeter/4iiii-precision-2.0-3d-power-meter-105-5800-schwarz/11273315.html

pytanie czy jest tam jakiś haczyk? Chodzi mi tu tylko o sprzęt (korbę i miernik) a nie o sklep. Nie znam się na sprzęcie... Już mi tu kolega pomógł i napisał, żę lewe ramiona można "krzyżować" z korbami, np. 105 z Ultegrą itd. Mamy tu 105 5800 więc nie najnowszy model ale też nie muzeum. Jak na BF trafię np Ultegrę 6800 to też powinno hulać. Sam miernik ma symbol taki jak sprzęt który testował GPlama. Jestem dociekliwy bo cena dość niska, aż za bardzo chyba. Z góry dzięki tym którzy się pochylą nad tematem.

Opublikowano

To jest sam miernik bez korby chyba. Doczytaj dokładnie lub zadzwoń/ napisz.

Na końcu jest waga 9gr

Aczkolwiek pisze ze jest zainstalowany w nowe ramie korby 105/ultegra/durace

Opublikowano
2 minuty temu, Przemcio napisał:

To jest sam miernik bez korby chyba. Doczytaj dokładnie lub zadzwoń/ napisz.

Na końcu jest waga 9gr emoji6.png

przez chwilę zwątpiłem... hehe Korba jest z zainstalowanym już miernikiem. Dlatego też można wybrać długość korby. 9gr dotyczy pewnie samego miernika

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

4iii precision 2.0 na lewym ramieniu, pomiar jaki pokazuje Garmin skacze non stop w przedziale 20W, nawet na interwale 3s Dopiero jak przełączę na 10s jest w  miarę dobrze. Czy to nie jest tak że Garmin odbiera wartość tylko z lewego ramienia a przy ruchu prawym widzi 0 W? Można zrobić tak, żeby wyświetlał wartość z miernika jako "wspólną" wartość z obu nóg?

Opublikowano

Jeździłeś wcześniej z miernikiem? Pomiar w terenie czy na trenażerze? Garmin dostaje to jako "wspólną wartość". Przy pomiarach jednostronnych nie rozróżnia, że tak z lewej nogi tylko idzie. 

Opublikowano

trenażer, a moje jedyne doświadczenie z miernikiem to trenażer elite z misuro+... Wartość z Misuro jest bardziej płynna, a skoki na 4iiii są przy stałej kadencji i mega koncentracji, żeby tą kadencję utrzymać. Jedno co zauważyłem to jak GP Lama pokazje wykresy to tak na interwale 30s też są dość mocne skoki

Opublikowano

Generalnie takie skoki o 20W to norma, aczkolwiek bardziej w terenie, niż na trenażerze. Może po prostu tak pedałujesz heh. Na pewno Garmin odczytuje cały czas jedną wartość. Możesz przy okazji wrzucić krótki film jak to wygląda u Ciebie. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, greg08 napisał:

trenażer, a moje jedyne doświadczenie z miernikiem to trenażer elite z misuro+... Wartość z Misuro jest bardziej płynna, a skoki na 4iiii są przy stałej kadencji i mega koncentracji, żeby tą kadencję utrzymać. Jedno co zauważyłem to jak GP Lama pokazje wykresy to tak na interwale 30s też są dość mocne skoki

Mierniki tak mają , w terenie 20 W to norma :) Na trenażerze jak utrzymujesz stałą moc to powinno się wahać w granicach 10-15W. 

Najlepiej jeździć na uśrednianiu 3s - Przynajmniej dla mnie :P

Edytowane przez Juni0R0011
Opublikowano
W dniu 9.12.2019 o 21:08, greg08 napisał:

Na wstępie warto zacząć od tego, że Misuro+ to nie miernik, a kalkulatorek, co to na podstawie odczytu prędkości rolki dopasowuje wartość mocy z jakiejśtam zapisanej krzywej i to wypluwa z siebie po ANT+ i BTLE. Wykresy na analyzer.dcrainmaker.com mogą być gładzone jakąś pętlą (klikając ich publiczną wersję nie wiesz, jaką), i to dobrze, bo inaczej nie dałoby się na ich podstawie czegokolwiek wywnioskować, a to dlatego, że rzeczywiste mierniki takie skaczące wartości mierzą.

Opublikowano

Hej! Szukam "po taniości" miernika mocy. Czy ktoś korzystał z Xcadey, ale na prawym ramieniu korby? 

http://pl.aliexpress.com/item/4000186707102.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.8a896a42bJZWWo&algo_pvid=151674fa-dc01-4f6f-a7e4-d213d0c259f3&algo_expid=151674fa-dc01-4f6f-a7e4-d213d0c259f3-1&btsid=25a83552-0a7d-4b58-8c7f-d41c491471a6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7,searchweb201603_53

Mam obecnie korbe FC-RS500 (bezgrupową) - BCD niby to samo 110. Zastanawiam się czy dało by się te dwie korby pożenić ... Przełożyć tarczę, zostawić suport i lewe ramię korby. 

Opublikowano

@ogreczek

XCADEY, ale w lewym ramieniu testował na jutubie GPLlama, moższ poszukać. Lewe ramię z RS500 pożenisz z tym, ale blaty nie będą pasować - tu masz 4 śruby, a w RS500 jest ich 5.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki ! Znalazłem materiał i wygląda obiecująco. GPL lama testował korbę jeszcze na bateryjki CR - a ta jest z własną baterią (nowszy model) ? Czyli musiałbym dokupić do tego 2 tarcze. Czyli jakieś 150 PLN za kompakt. Czy potrzebuje jeszcze czegoś? Śruby mocujące ? :D 

Opublikowano

Tak, to był starszy model. Ale patrząc na recenzje z tego linku co wrzuciłeś to bym się zastanowił mocno nad zakupem.

Opublikowano

:) Tak widziałem, że pół na pół. Teoretycznie sklep jest już otwarty 4 lata i ma 99% pozytywnych opinii (i 15 tysięcy obserwujących).

Ali gwarantuje zwrot pieniędzy. Nigdy nie miałem problemów z majfriendami. 

Można zaryzykować. Jest jeszcze wersja bardziej budżetowa https://www.ebay.com/itm/Watteam-Powerbeat-G2-Dual-Powermeter/201959060645

Podobno aplikacja działa - potwierdzone info wśród użytkowników. Niestety korba musi być Hollowtech, a RS500 nie jest :/ Może ktoś się skusi. Pytanie tylko czy aplikacja potrzebuje połączenia z serwerami wattmana