Skocz do zawartości

[pomiar mocy] Nowe firmy a jakość ?

siejak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może ja dodam coś od siebie jeśli chodzi o pomiar mocy Inpeak. Używam go od grudnia 2018, początkowo na trenażerze. W warunkach "laboratoryjnych", podczas jazdy stacjonarnej zauważyłem jedną dziwną rzecz, nie pamiętam dokładnych wartości ale opiszę to tak: początek treningu rozgrzewka kadencja 80, moc średnia z 3 sekund np powiedzmy że około 140, następnie jakieś interwały (trening głowny) i na koniec wychłodzenie i tutaj wracam do przełożenia z rozgrzewki, kadencja znowu około 80 a moc wyraźnie niższa, np 100W. Zastanawiało mnie czy to wina urządzenia, czy po jakimś czasie jazdy noga wchodzi w rytm pedałowania, obrót jest bardziej płynny, stąd nacisk na pedał również łagodniejszy. Zauważyliście coś takiego u siebie, moze na innych pomiarach? Jeżdżąc po drogach nie sprawdziłem czy taka różnica występuje.

Mniej więcej w marcu urządzenie raz mi się całkowicie wyłączyło podczas jazdy, po prostu koomputerek przestał pokazywać moc i kadencję, pomogło wyjęcie i włożenie baterii. Tak było tylko raz.

Z bardziej aktualnych rzeczy to całkiem niedawno zauważyłem błędy w odczycie kadencji. Przykład: interwał w 5 strefie mocy, kadencja równa, moc staram się trzymać równą, a tu co jakiś czas z kadencji 90 spada na np 70, 50, bardzo różne piki w dół kadencji, stąd pokazuje całkiem inną moc która spadała czasem do 2 strefy chociaż jak napisałem wczesniej, jazda cały czas równa. Było to przed ostatnią aktualizacją, po aktualizacji to samo. Baterie miałem jeszcze oryginalną pokazywało 39%, wymieniłem na nową i problemy chyba minęły. Napisałem chyba ponieważ wczoraj podczas treningu dwa razy zauważyłem ponownie dość znaczne piki kadencji w dół. Będę obserwować dalej urządzenie, póki co nic nie reklamowałem. 

Opublikowano

Wychodzi na to że żre baterię aż miło. Podobnie się dzieje w przypadku inercyjnych czujników karencji. 

Opublikowano (edytowane)

Nie powiedziałbym, że "żre baterię aż miło". Od nowości to tego momentu minęło około 120h, a producent zakłada 200h, wychodzi więc, że zużycie zgodnie z danymi producenta. Tyle tylko, że przy 40% coś zaczęło się dziać.

Aaa, dodam coś jeszcze. Z komputerkiem łączę się przez ANT+, chciałem sprawdzić czy w aplikacji na telefonie też są takie skoki. Telefon połączony przez bluetooth - tak, też były takie spadki kadencji. Co więcej, aplikacja na telefonie pokazywała cały czas kadencję większą o 2-5 w porównaniu z komputerkiem.

Edytowane przez DonYaqb
Opublikowano

Przejrzałem wątek i widze że w międzyczasie IQ2 wypuściło do przedsprzedaży przebudowane pedały z pomiarem już w pedałach zarówno szosowych jak i MTB.

https://www.iqsquare.com/

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.06.2019 o 09:30, DonYaqb napisał:

To może ja dodam coś od siebie jeśli chodzi o pomiar mocy Inpeak. Używam go od grudnia 2018, początkowo na trenażerze. W warunkach "laboratoryjnych", podczas jazdy stacjonarnej zauważyłem jedną dziwną rzecz, nie pamiętam dokładnych wartości ale opiszę to tak: początek treningu rozgrzewka kadencja 80, moc średnia z 3 sekund np powiedzmy że około 140, następnie jakieś interwały (trening głowny) i na koniec wychłodzenie i tutaj wracam do przełożenia z rozgrzewki, kadencja znowu około 80 a moc wyraźnie niższa, np 100W. Zastanawiało mnie czy to wina urządzenia, czy po jakimś czasie jazdy noga wchodzi w rytm pedałowania, obrót jest bardziej płynny, stąd nacisk na pedał również łagodniejszy. Zauważyliście coś takiego u siebie, moze na innych pomiarach? Jeżdżąc po drogach nie sprawdziłem czy taka różnica występuje.

Mniej więcej w marcu urządzenie raz mi się całkowicie wyłączyło podczas jazdy, po prostu koomputerek przestał pokazywać moc i kadencję, pomogło wyjęcie i włożenie baterii. Tak było tylko raz.

Z bardziej aktualnych rzeczy to całkiem niedawno zauważyłem błędy w odczycie kadencji. Przykład: interwał w 5 strefie mocy, kadencja równa, moc staram się trzymać równą, a tu co jakiś czas z kadencji 90 spada na np 70, 50, bardzo różne piki w dół kadencji, stąd pokazuje całkiem inną moc która spadała czasem do 2 strefy chociaż jak napisałem wczesniej, jazda cały czas równa. Było to przed ostatnią aktualizacją, po aktualizacji to samo. Baterie miałem jeszcze oryginalną pokazywało 39%, wymieniłem na nową i problemy chyba minęły. Napisałem chyba ponieważ wczoraj podczas treningu dwa razy zauważyłem ponownie dość znaczne piki kadencji w dół. Będę obserwować dalej urządzenie, póki co nic nie reklamowałem. 

Bardzo możliwe że bateria już na wykończeniu i stąd ten problem, a jeśli dalej coś takiego będzie występować to reklamuj, w końcu od tego jest gwarancja. :) 

Też bierz pod uwagę że jeździłeś w zimie/wiosnę, a niestety  niskie temperatury bardzo zjadają baterię, wiec uważam że 120h to i tak dobry wynik :) No chyba że wgl nie jeździłeś przy niskich temperaturach.

A i jescze zapytam, aktualizowałeś miernik? Bo ostatnio były aktualizacje ;)

Edytowane przez Juni0R0011
Opublikowano

Poniżej 10 stopni zdarzało się bardzo rzadko wyjechać. Bateria może i na wykończeniu ale jednak wskazanie poziomu baterii cyklicznie spadało i spadło do 39%, więc to nie było ani 0 ani 10, tylko lekko poniżej połowy. Bardziej brałbym pod uwagę wysokie temperatury ostatnio, i przez to jakieś niewłaściwe wskazania.

Jak napisałem wcześniej, błąd wskazań był przed jak i po aktualizacji.

Opublikowano
2 godziny temu, Juni0R0011 napisał:

Też bierz pod uwagę że jeździłeś w zimie/wiosnę, a niestety  niskie temperatury bardzo zjadają baterię,

Poniżej zera tak. Przy czym jest to raczej zjawisko na zasadzie "bateria zamarzła". Po powrocie do ciepłego pomieszczenia wszystko wraca do normy. Wysokie temperatury prędzej bo przegrzana bateria to szybciej zużywająca się bateria. 

W dniu 22.06.2019 o 15:51, Csaga napisał:

Przejrzałem wątek i widze że w międzyczasie IQ2 wypuściło do przedsprzedaży przebudowane pedały z pomiarem już w pedałach zarówno szosowych jak i MTB.

https://www.iqsquare.com/

Miernik w pedałach za 199€? Brałbym.

Opublikowano

A moim zdaniem na pomiarem IQ2 należy poczekać, po pierwsze do czasu aż w końcu będzie dostępny, a po drugie jak zobaczymy testy konkretnego produktu. Podejrzewam, że w przedsprzedaży sprzedali znaczną ilość. Zacznijmy od tego, że początkowo miał to być pomiar (adapter) między pedałem o korbą. Pomysł był, testy, kalibracje, dopracowanie, obietnice że już już za chwile zaczną wysyłać, i tak z miesiąca na miesiąc przekładali wysyłkę (nie wiem jak długo, chyba pół roku). A tu nagle ze wszystkich co kupili w preorderze zrobili w balona i powiedzieli stop, mamy inny pomysł poczekajcie jeszcze pare tygodni. 

Niewątpliwie pedał jest lepszym pomysłem niż adapter. Ale ich motto Think Again, jakoś mnie w tym momencie nie przekonuję. Ja raczej powiedziałbym tym co są teraz zainteresowani: Think again czy na pewno chcesz go kupić.

• Lubię to! 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

również czekam na odpowiedź ze strony Inpeak na recenzje Millera ale coraz bardziej wątpię, że to nastąpi. Już jakiś czas temu (kwiecień) odpisywali mi, że się odniosą do jego testu jest lipiec..... 

Pozdrawiam

Opublikowano

Bo taki jest ten pomiar to się nie odnoszą.

Mam go, używam w szosie ale czy podaje moc tak jak powinien za każdym razem to ciężko wyczuć bez konkretnego testu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.07.2019 o 21:58, epep37 napisał:

Witam,

również czekam na odpowiedź ze strony Inpeak na recenzje Millera ale coraz bardziej wątpię, że to nastąpi. Już jakiś czas temu (kwiecień) odpisywali mi, że się odniosą do jego testu jest lipiec..... 

Pozdrawiam

To macie odpowiedź :P 

Opublikowano

Postarali się chłopaki :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Profesjonalne podejście do problemu. Brawo INPEAK !! :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Niech mi jeszcze ktoś potwierdzi ze V1 działa dobrze to będe zadowolony.

Opublikowano

V1 zgodnie z deklaracją Inpeak nie dotyczył problem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chciałbym wierzyć.

Nie wychwycili tego samemu tylko youtuber musiał im to udowodnić

Dlaczego nie miałoby być podobnie z V1?

Ja mam podobne wrażenie z jazdy na V1  jak pisał wyżej DonYaqb.

Tak czy siak ważne że w V2 to był soft a nie hardware

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.05.2019 o 21:54, JakubG napisał:

Inpeak na recenzji Shanea Millera miał problemy z kompensacją temperatur co oznacza że nie potrafił zaadoptować (skalibrować się do danej temperatury otoczenia)

Problemem nie jest to że zawyżał czy zaniżał a raz pokazywał dobrze. Słabe było to że były te wartości za każdym razem inne.

Jak to naprawią albo już naprawili to będzie dobrze. Jeśli nie naprawią to produktu nie warto kupować bo wtedy trening wg pomiaru mocy jest nieefektywny jak byśmy chcieli.

Posiadam Inpeak v1 i stages v3. Testy FTP wyszły na obu podobnie. Rożnica 3W ale test na INPEAK był robiony w pomieszczeniu przy około 18 stopniach C. Test na Stages na zewnątrz przy 10 stopniach.

Mam też trenażer rolkowy z estymowanym pomiarem mocy. Wartości na nim są zawyżane względem mocy z pomiarów ale stałe.

W wolnej chwili wykonam test dla wartości 100W, 150W, 200W,250W,300W,350W,400W, 450W, 500W, 550W, 600W i zobaczę jakie wartości pokażą oba pomiary mocy (Inpeak, Stages)

A najlepiej zrobić taki test w różne dni o rożnych temperaturach i na zewnątrz. Wtedy wyjdzie co jak działa.

Zacząłem robić testy POWERCRANK MODEL I Firmware Rev. 0.40

Testy będą wykonane jak opis wyżej pod koniec sierpnia, na początku września

Pierwsze 3 krótkie sesje 10min, 5, min, 2 min bez trybu ERG zwykła jazda na zwift na trenażerze Wahoo Fitness KICKR 2018

Przed każdą jazdą pomiar jest kalibrowany

test1 ( 10 minut zwykłej jazdy ) - różnica około 10w więcej na trenażerze w stosunku do Inpeaka W całości pomiaru. Wyciąłem pierwsze 5 sekund bo zacząłem prawą nogą. W poszczególnych wybranych odcinkach gdzie moc generowana była mniejsza różnica była również mniejsza i sięgała od 5w do 10w. Przy mocniejszym generowaniu mocy w pedały na pikach różnica sięgała nawet 40w. (przy 600w na Wahoo inpeak wskazywał 560w)

test2  - ( 5 minut ) - tym razem w drugą stronę. Pomijając PIK około 3 minuty. Średnia z całości około 7 w równicy więcej dla INPEAK

test2_pierwsza minuta -  Lekka jazda między 100 a 150w. Inpeak pokazuje między 10w a 20w różnicy więcej

test2_300w - średnia różnica około 10-15 w więcej na inpeak

test2_200w - średnia równica 8w a 15w więcej na inpeak

test3_2miuty - najmniejsza różnica w ostatnim teście.

Niech ktoś wytłumaczy mi różnicę w testach. Może zrobiłem coś niepoprawnie lub powinienem zrobić inaczej Każdy z testów (test1, test2, test3) jest poprzedzony kalibracją pomiaru INPEAK. Po kalibracji jest wynik na Garminie 0.

Testy powtórzę niedługo ale dołożę do tego pedały Asioma Duo i wykonam je na zewnątrz. Sesje będą trochę dłuższe.

test1.JPG test2.JPG test2_pierwsza_minuta.JPG test2_300w.JPG test2_200w.JPG test3_2minuty.JPG

Edytowane przez JakubG
Opublikowano

Moim zdaniem wszystko jest dobrze, zobacz że inpeak zawsze ma te 10-15 w więcej czyli powtarzalnie, na ostatnim teście masz wykres najbardziej gładki bez szarpan więc pewnie dlatego Ci wyszła najmniejsza różnica.  A co do pików też jest ok. Na taki wysokich watach w pikach zawsze będzie różnica, nigdy nie złapie Ci tak samo, ale widać że dochodzi na podobna wysokość. 

Ten 3 wykres jest dość krótki, fajnie jak by test był chociaż kilka min, tak mi się wydaje :)

Opublikowano

Tak calosc dosc krotka bo u znajomego w domu i na szybko. Zrobię dłuższe sesje ze swojego treningu. Bedzie bardziej miarodajnie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich na Forum. Mam do Was pytanie, czy ramię z pomiarem mocy od r7000 będzie pasowała do r6800?

Długość oczywiście się zgadza. Dzięki

Edytowane przez Aspe
Opublikowano

Będzie. R7000 może mieć minimalnie inny rozstaw ale jest to do wyregulowania podkładkami.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.10.2019 o 12:23, Aspe napisał:

Witam wszystkich na Forum. Mam do Was pytanie, czy ramię z pomiarem mocy od r7000 będzie pasowała do r6800?

Długość oczywiście się zgadza. Dzięki

Mocowanie to samo, jedynie wyglądem się różni, ;) No i wiadomo, weź tą samą długość ;) A wcześniej sprawdź czy masz miejsce na miernik 10mm miedzy korbą a ramą.

Opublikowano

BF coraz bliżej. Robie research w temacie miernika mocy. W grę wchodzą pedały i lewe ramię korby. Przeczytałem temat od początku, fajna dyskusja. Czy ktoś z posiadających Ronde, inpeak, XCADEY mógłby zaktualizować swoją opinię. Nie ukrywam, że cena w/w jest mega kusząca. Z droższych rozważam Garmin Vector3, Assioma, Stages, 4iiii