Skocz do zawartości

[pomiar mocy] Nowe firmy a jakość ?

siejak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Antyszprycha napisał:

Zakupiłem ostatnio ronde. W końcu się zdecydowałem. Po kalibracji pokazuje wartość 21 czy tak powinno być ? O ile doczytałem w i instrukcji kalibracji ronde wartość zero jest nieprawidłowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Nie znam Ronde, więc się wypowiem 😅. Ja mam Quark’a i przy kalibracji mam wartość 600-640. W manualu jest napisane, że nie powinno przekroczyć 1000 i wyniki kalibracji w ramach jednej jazdy (przed i po) nie powinny różnić się o więcej, niż 50. U mnie wartość kalibracji zmienia się w zależności od temperatury. 

Więc dążę do tego, że co producent, to chyba inaczej to wygląda. 

Opublikowano (edytowane)

Stages też inne ma wartości...przy kalibracji, wiadomo z poziomu innej aplikacji i innego softu w mierniku. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
Godzinę temu, Antyszprycha napisał:

Zakupiłem ostatnio ronde. W końcu się zdecydowałem. Po kalibracji pokazuje wartość 21 czy tak powinno być ? O ile doczytałem w i instrukcji kalibracji ronde wartość zero jest nieprawidłowa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Nie możesz się tym sugerować, wszystko zależy od firmy i ich oprogramowania w Inpeak kalibracja w okolicach 0 jest okej ale w stage i innych firmach jest już inaczej zależy od nich musisz czytać w instrukcji :)

Opublikowano (edytowane)

Eldo dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się w takim razie czemu INPEAK tak bardzo GPLama słabo ocenił.

Edytowane przez epep37
Opublikowano
22 minuty temu, epep37 napisał:

Eldo dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się w takim razie czemu INPEAK tak bardzo GPLama słabo ocenił.

Możliwe że on akurat dostał uszkodzoną sztukę, no zobaczymy jak wypuści drugi filmik.

Opublikowano

Ocena Shane'a była taka, jaka być musiała. Milion razy na grupie pisano, że pomiar ma być powtarzalny, a Inpeak taki nie był. Coś skopali w sofcie lub sprzęcie, szukają, poczekam cierpliwie na efekt. Ja się nie dziwię, że wiele osób może być zadowolonych, gdy nie mają punktu odniesienia. Dane widzą, ale jakiej jakości, to nie mogą sprawdzić, bo potrzebne odniesienie. Ja mam Neo, Favero, a też mi się nie chciało sprawdzać, bo Youtuberem nie jestem. Teraz sprawdzam, bo straciłem zaufanie. I na dziś problem jest taki, że zanikają dane o mocy, ale już o kadencji nie. Zwiftalizer nie odnotował utrat sygnału WiFi ani BTLE. OPoczekam, czas i inne mierniki mam. Dam znać na grupę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

tadzikpl słusznie piszesz. Jeśli się nie ma do czego porównać to ciężko powiedzieć czy jest dokładny. Coś pokazuje i jest fajnie ... Natomiast jak już się porównuje jak GPLamam to wyszło. Chciałbym aby była to tylko kwestia softu albo innych ustawień bo z chęcią kupiłbym nasz rodzimy produkt zamiast zagranicznych - pod warunkiem, że jest miarodajny. Także też czekam na jakąś odpowiedź INPEAK do tej sytuacji.

Opublikowano (edytowane)

Mam porownanie z Tacx Flow i czesciowo moge porownac do Stages ktorego mialem wczesniej. Jezdze aktualnie na zmiane z Tacx i widze z jaka moca krece. Robilem kiedys porownanie Flow do Stages i jakos specjalnie nie widze roznicy miedzy Inpeak a Flow teraz. Moje ramie działa 👌 Nie mam sie do czego doczepić a jak ktoś ma problem z pomiarem to niech go reklamuje i po temacie.

Inpeak używam po BT i Ant+ 😉

Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Eldo, Flow to absolutnie nie jest jakikolwiek punkt odniesienia.. I nie pisz, że po temacie, bo od tego są fora, by tematy poruszać i doświadczeniami się wymieniać.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tadzikpl napisał:

Eldo, Flow to absolutnie nie jest jakikolwiek punkt odniesienia.. I nie pisz, że po temacie, bo od tego są fora, by tematy poruszać i doświadczeniami się wymieniać.

Juz na pewno nie Ty bedziesz mi mowil co mam pisac a co nie to raz. Dwa Flow to jest punkt odniesienia bo na podstawie Flow i Inpeak oraz Stages robie testy ftp i treningi. Trzy robilem porownanie Stages i Flow (jest na yt) i dokladnie to samo wychodzi na Inpeak wiec ogarnij sie zanim cos napiszesz „madrego” 😉 

Edytowane przez SpiderMAN
Opublikowano
2 godziny temu, tadzikpl napisał:

Eldo, Flow to absolutnie nie jest jakikolwiek punkt odniesienia

Jest jak każdy inny sprzęt z miernikiem mocy. Punktem odniesienia nie jest jedynie moc wirtualna, która w praktyce jest wartością braną z sufitu. 

• Lubię to! 2
Opublikowano
Godzinę temu, Eldo napisał:

Juz na pewno nie Ty bedziesz mi mowil co mam pisac a co nie to raz. Dwa Flow to jest punkt odniesienia bo na podstawie Flow i Inpeak oraz Stages robie testy ftp i treningi. Trzy robilem porownanie Stages i Flow (jest na yt) i dokladnie to samo wychodzi na Inpeak wiec chlopcze ogarnij sie zanim cos napiszesz „madrego” 😉 

Zdaje się, że to Ty sugerowałeś, by nie pisać.. A Tacx Flow, nie ma fizycznego (korby, pedały, wybrane Elite) ani elektrycznego (jak np. Neo) miernika, tylko jakiśtam estymator na krzywej z kalibracją spindown z rolki i oponki. I mam też Tacx Vortex, i ze względu na to, że jego "pomiar" to był śmiech na sali, kupiłem sobie Favero, by mieć jakieś dane, a potem to już się posypało.

I to "chłopcze" to już tylko o Tobie świadczy..

Opublikowano (edytowane)

Nie istotne jak jest realizowany pomiar istotne co widzimy i czy to jest zgodne z prawda. Jezeli mam czarno na bialym porownanie mocy w tym samym czasie z 2 niezaleznych pomiarow jest to wyznacznik ! Stages vs Flow to 7% roznicy przy 1h pomiarze to samo Inpeak vs Flow wiec jest to wiarygodne czy nie ?  Dla mnie jest 😉

Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Inpeak na recenzji Shanea Millera miał problemy z kompensacją temperatur co oznacza że nie potrafił zaadoptować (skalibrować się do danej temperatury otoczenia)

Problemem nie jest to że zawyżał czy zaniżał a raz pokazywał dobrze. Słabe było to że były te wartości za każdym razem inne.

Jak to naprawią albo już naprawili to będzie dobrze. Jeśli nie naprawią to produktu nie warto kupować bo wtedy trening wg pomiaru mocy jest nieefektywny jak byśmy chcieli.

Posiadam Inpeak v1 i stages v3. Testy FTP wyszły na obu podobnie. Rożnica 3W ale test na INPEAK był robiony w pomieszczeniu przy około 18 stopniach C. Test na Stages na zewnątrz przy 10 stopniach.

Mam też trenażer rolkowy z estymowanym pomiarem mocy. Wartości na nim są zawyżane względem mocy z pomiarów ale stałe.

W wolnej chwili wykonam test dla wartości 100W, 150W, 200W,250W,300W,350W,400W, 450W, 500W, 550W, 600W i zobaczę jakie wartości pokażą oba pomiary mocy (Inpeak, Stages)

A najlepiej zrobić taki test w różne dni o rożnych temperaturach i na zewnątrz. Wtedy wyjdzie co jak działa.

Opublikowano

JakubG dziękuje za informację. Nie wiedziałem, że problem jest z kalibracją temperatury. Gdzie udało się Tobie dotrzeć do tych informacji ? Z tego co wiem INPEAK przecież ma opcję kompensacji do zmian temperatury. Bardzo fajnie, że planujesz zrobić jakiś konkretny test przy pomocy 2 czujników !! Będzie się można konkretnie do czegoś odnieść. Myślę, że wiele osób będzie zainteresowany Twoim testem. Życzę powodzenia i czekamy z niecierpliwością na rezultaty !! 

Pozdrawiam,

Piotr

Opublikowano

Znam tylko doświadczenia innych osób lub ich podejrzenia dotyczące różnych wartości odczytów.  Podejrzenia te opierały się na opiniach że  pomiary INPEAK  dawały różne wartości o rożnym czasie. Na recenzji potwierdził to Shane Miller gdzie pomiar podawał  różne wartości po kalibracjach. Raz wyższe od innych pomiarów raz niższe a raz identyczne lub bardzo bliskie.

Wynikało z tego że pomiar nie potrafił się skalibrować. Nie działa albo soft albo hardware który za to odpowiada. Jesli soft to pół biedy bo może to napiszą dobrze i wyjdzie jakiś update ale jeśli hardware to gorzej bo jak już masz ten pomiar to nic z tym nie zrobisz.

Co ciekawe w wersji V2 INPEAK został przebudowany hardware i software czyli wersja V1 miała jakieś wady w samym hardware.

Ja mam V1 i tak jak napisałem w wolniejszym czasie zacznę zbierać dane ze swojego test który chcę zrobić. Sam jestem ciekawy jakie odchylenia  % będą pokazywały oba mierniki od siebie i od trenażera.

Opublikowano (edytowane)

Również mam v1 kalibracje przechodzi „na 0” Jechałem przy -5st i przy +30st i specjalnie nie bylo problemow. Tzn tak,  trzeba by było miec chyba dwa niezależne pomiary i odczyty (2 mierniki i 2 liczniki) i robic test plenerowy w tym samym czasie. Biorąc pid uwage FTP i np program treningowy (np interwaly) to widze ze odczyt mam w porządku. AVG z 3sek stabilnie działa 😉

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Jutro prawdopodobnie wyjdzie publicznie nowy firmware do Inpeak v1 poprawiający zerowe odczyty mocy. Moja korba już działa poprawnie, tym samym Inpeak dołączył w moim mniemaniu do grona firm wysokiego zaufania :)

• Lubię to! 2
Opublikowano

to zarazie wyszło więc nic

POWERCRANK MODEL I Firmware Rev. 0.39 – 16 Maj 2019

Poprawiona kompatybilność z “aplikacjami firm trzecich” m.in Zwift podczas połączenia BLE

Opublikowano

Ta właśnie poprawka usuwa problem występowania <power>0</power> w komunikacji Zwift.

Opublikowano

Jak Miller powie że jest ok to zmienię zdanie.

Opublikowano

W poniedziałek ja pewnie też napiszę. Test porównawczy z Assioma Duo (ustawionym na Uno) i Tacx Neo chyba wystarczy..

Opublikowano

Kolejny update. Idą w dobrą stronę

POWERCRANK MODEL I Firmware Rev. 0.40 – 24 Maj 2019

Profil ANT+ wzbogacony od dane “Torque Effectiveness and Pedal Smoothness” (Skuteczność momentu obrotowego oraz Płynność pedałowania)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ale gdzie można zobaczyć tą analize?