kwiatech Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, czarusblitz napisał: A jakie ma to znaczenie dla amatora czy pomiar jedno czy dwu-stronny? Są to detale, gdzie dla amatora ma to znikome znaczenie. Amator chce przede wszystkim przenieść trening na wyższy, lepszy i dokładniejszy poziom trenowania i pomiaru intensywności oraz ogólnie zwiększyć siłę. Datale mają sens i znaczenie w przypadku Pro Touru, gdzie kazdy detal się liczy i teamy szukają cennych sekund przewagi nad konkurencją. Jestem amatorem i nie wyobrazam sobie mierzyc moc tylko jednej nogi! "Amator chce przede wszystkim przenieść trening na wyższy, lepszy i dokładniejszy poziom trenowania i pomiaru intensywności oraz ogólnie zwiększyć siłę" - Oczywiscie trening na moc juz przenosi go na wyzszy poziom niz po tetnie ale majac pomiar na obie nogi kontrolujesz lepiej ich rownolegly "rozwoj". Co mi po pomiarze jednej nogi, ktora generuje przykladowo 100W a druga 50W? Bede mial jedna mocniejsza, bardziej rozwinieta. Przy L oraz P wiesz kiedy obciazasz bardziej jedna noge i dzieki temu mozesz cos poprawic. Dla mnie w/w argumenty wystarczaja aby miec pomiar na obie strony. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez kwiatech
Red Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 No nie do końca. Po pierwsze, siła rzeczy noga od strony napędy zawsze będzie generować troszeczkę większą moc. Po drugie, jedna z nóg prawdopodobnie będzie też innej długości więc z tego powodu moc też będzie inna. W obu przypadkach różnica będzie jednak 10-20W. Jednak co ważniejsze pawdopodobienstwo że będziesz w stanie ten dysonans zlikwidować jest znikome.
Łukasz_P Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 To ja tylko napiszę jako ciekawostkę, że zdecydowałem się na pomiar dwustronny Quarka Dzero, bo wyszedł mnie 500 zł więcej od jednostronnego Stages i u mnie akurat mocniejsza jest lewa noga o 4-6% w zależności od treningu.
czarusblitz Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Kolega Red właściwie mnie uprzedził swoją wypowiedzią. Dodam jedynie tyle, że dla amatora lepsze jest się skupianie na bardziej podstawowych celach (zwiększanie siły, wydolności, techniki, szybkości), niż zajmowanie się detalami. Gdyby powiedzmy różnice w cenie pomiarów jedno i dwu-stronnych były niewielkie, to oczywiście nie byłoby tematu. Natomiast dla detali i później poświęcenie im czasu, a czas dla amatora jest znacznie cenniejszy, bardziej rozwazalbym zakup np kół karbonowych (oszczędzając przy zakupie miernika jednostronnego), ponieważ przyniosą one większe korzyści, niż skupianie się nad niuansami ;-) To ja tylko napiszę jako ciekawostkę, że zdecydowałem się na pomiar dwustronny Quarka Dzero, bo wyszedł mnie 500 zł więcej od jednostronnego Stages i u mnie akurat mocniejsza jest lewa noga o 4-6% w zależności od treningu. A ile kosztuje Stages, bo przykladowo Inpeak kosztuje około 1,5tys zł, natomiast jak wyślesz swoje ramie korby, to koszt zmniejsza się jeszcze około 200zl, więc mogę się domyślać tylko, że twój Quark jest około 1000-1500zl droższy.
tadzikpl Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Na allegro są Ronde II gen, działają bardzo dobrze. Brytole maja 4iii po 100 funciaków, i one też działają dobrze. Inpeka juz oceniono. Stagesa i Garmina nie mam, więc się o nich nie wypowiem. Ale jest jeszcze Favero, to mam dwustronne. Jego wada to ciężkie wypinanie bloków, ale pomiar od Neo nie odbiega o p.. włos. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Eldo Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Zalezy do jakiej grupy Stages. Bo mozna kupic za 1800 i za 2500 😉 Z racji ze uzywałem Stages z grupa 105 i mam miłe wspomnienia zapodałem sprawdzony patent z pomiarem w korbie tylko tym razem Inpeak. Po kilku dniach użytkowania pod Zwift same zalety wiec mam dylemat z głowy 😉 Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Eldo
Gość Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 W dniu 24.01.2019 o 12:47, Eldo napisał: Inpeak Kupowałeś "gotowe" ramię czy wysłałeś im swoje?
Eldo Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Kupilem od goscia nowy pomiar który zrezygnował z projektu 😉 w cenie jakiej bym musial zaplacic ze swoim ramieniem. Na chwile obecna pomiar smiga elegancko ! To taki Stages z Polski 😉 Wizualnie to samo i podobno technicznie też 🙂 Edytowane 9 Lutego 2019 przez Eldo
tadzikpl Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Do Inpeaka przyszła dziś aktualizacja managera celem zapewnienia zgodności z model 2. Ktoś coś wie może, co się szykuje?Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Przemcio Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Pytanie do użytkujących pomiary. Dylemat mam. Czy czekać i próbować nowości iq2 za 150-250€ czy kupić nowiuteńkiego stagesa 3 generacji w promocji za 1,3k??Iq2 kusi tym ze mógłbym używać i w szosie i w mtb. Ale to wielka niewiadoma na dłuższa metę no i problem z offsetem i ewentualnymi przeróbkami osi pedałow. A stages to stages w sumie —- klasyk. Może ktoś Mi pomoże obrać właściwa drogę.
nctrns Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 1 godzinę temu, Przemcio napisał: Iq2 kusi tym ze mógłbym używać i w szosie i w mtb. Ale to wielka niewiadoma na dłuższa metę no i problem z offsetem i ewentualnymi przeróbkami osi pedałow. Nie kupowałbym zanim dcrainmaker nie zrobi recenzji. Nie wiadomo jak i czy w ogóle to będzie działać. Jak masz promkę na stagesa to bierz.
Eldo Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Inpeak działa rewelacja ! Nie widze sensu przepłacać za Stages 😉 Krecilem sezon na Stages teraz krece na Inpeak kompletnie żadnej różnicy nie widze.
Przemcio Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Przepłacać to nie wiem. 1300 za nówkę to taniej niż inpeak nawet custom czy 4iii Nie kupowałbym zanim dcrainmaker nie zrobi recenzji. Nie wiadomo jak i czy w ogóle to będzie działać. Jak masz promkę na stagesa to bierz.No właśnie tez się obawiam. Najwyżej jak będzie za rok działać bez przeszkód to kupię sobie do mtb jak mnie pomiary wciągną. A teraz chyba trzeba skorzystać z promki na stagesa.
Eldo Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 1300 za nowego Stages ? No ciekawe 🙂 nic tylko brac a nie sie zastanawiac !
Przemcio Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Kupiłem :-) Jakby ktoś szukał to jeszcze mają Sklep sprawdzony https://www.mantel.com/pl/stages-105-5800-gen-3-power-meter?r=L3BsL3N0YWdlcz9xPXN0YWdlcyZhdXRvY29tcGxldGU9MSNzdGFydDE=Myśle ze w środę już będzie u mnie. Dziś powinien wyjść z Holandii
Przemcio Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 No i doszło. Nie wiem jak oni to robią ale większość polskich sklepów powinno się od nich uczyć. Zamówienia do 22 wychodzą tego samego dnia. Ja zamówiłem w poniedziałek 17-18 to o 20 już miałem link śledzenia z dpd z Holandii. A w środę rano o 10 paczuszka u mnie. Bez komplikacji i innych głupot. Licznik wahoo tez od nich rok temu zamawiałem i było tak samo. Wiec powtarzalnie. Polecam ten sklep.
Antyszprycha Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 Ahhh gdyby taka cene mieli dla ultegry r8000 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
kolunio Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 A ja kupiłem w Black friday za 1700 i myślałem że to jest dobra cena...
Eldo Opublikowano 27 Lutego 2019 Opublikowano 27 Lutego 2019 2 godziny temu, kolunio napisał: A ja kupiłem w Black friday za 1700 i myślałem że to jest dobra cena... Tez tyle dalem rok temu na BF 😉
JakubG Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 Używam Inpeaka od 4 miesięcy przez okres zimowy na trenażerze. Czy ktoś wie czym się różni 2gen od pierwszej?
Sante Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Witam Nie wygląda to dobrze InPeak POWERCRANK Dura-Ace R9100 Power Meter: Details // Install // Data Review .Odpowiedz Inpeak Edytowane 29 Marca 2019 przez Sante
tadzikpl Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 Wygląda to problem z softem i kalibracją, bo miernik podawał bardzo ładnie pokrywające się z Assiomami Uno wartości, ale czasem odstrzelone, a czasem nie. W wolnej chwili sprawdzę swoją sztukę i porównam z Assiomami.
Sante Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) W moim przy takim wyniku (1,2)kalibracji zawsze troszkę zaniżał pomiar z kolei jak kalibracja była -1, -2 to zawyżał. Im większa wartość w jedną czy drugą stronę tym większe rozbieżności były przy kalibracji z wynikiem -4 miernik potrafił pokazywać 400w gdzie realnie było nie więcej jak 200w Z mich obserwacji wynika, że wartość kalibracji zawsze powinna wynosić 0 Edytowane 29 Marca 2019 przez Sante
Eldo Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) U mnie kazda kalibracja jest „ na 0” aktualnie nie mam z czym porownać wskazan ale wydaja sie byc dobre 😉 Edytowane 29 Marca 2019 przez Eldo 1
Rekomendowane odpowiedzi