Skocz do zawartości

[pomiar mocy] Nowe firmy a jakość ?

siejak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, czarusblitz napisał:

A jakie ma to znaczenie dla amatora czy pomiar jedno czy dwu-stronny? Są to detale, gdzie dla amatora ma to znikome znaczenie. Amator chce przede wszystkim przenieść trening na wyższy, lepszy i dokładniejszy poziom trenowania i pomiaru intensywności oraz ogólnie zwiększyć siłę. Datale mają sens i znaczenie w przypadku Pro Touru, gdzie kazdy detal się liczy i teamy szukają cennych sekund przewagi nad konkurencją.

Jestem amatorem i nie wyobrazam sobie mierzyc moc tylko jednej nogi! 

"Amator chce przede wszystkim przenieść trening na wyższy, lepszy i dokładniejszy poziom trenowania i pomiaru intensywności oraz ogólnie zwiększyć siłę" - Oczywiscie trening na moc juz przenosi go na wyzszy poziom niz po tetnie ale majac pomiar na obie nogi kontrolujesz lepiej ich rownolegly "rozwoj". Co mi po pomiarze jednej nogi, ktora generuje przykladowo 100W a druga 50W? Bede mial jedna mocniejsza, bardziej rozwinieta. Przy L oraz P wiesz kiedy obciazasz bardziej jedna noge i dzieki temu mozesz cos poprawic. Dla mnie w/w argumenty wystarczaja aby miec pomiar na obie strony.

Edytowane przez kwiatech
Opublikowano

No nie do końca. Po pierwsze, siła rzeczy noga od strony napędy zawsze będzie generować troszeczkę większą moc. Po drugie, jedna z nóg prawdopodobnie będzie też innej długości więc z tego powodu moc też będzie inna. W obu przypadkach różnica będzie jednak 10-20W. Jednak co ważniejsze pawdopodobienstwo że będziesz w stanie ten dysonans zlikwidować jest znikome. 

Opublikowano

To ja tylko napiszę jako ciekawostkę, że zdecydowałem się na pomiar dwustronny  Quarka Dzero, bo wyszedł mnie 500 zł więcej od jednostronnego Stages i u mnie akurat mocniejsza jest lewa noga o 4-6% w zależności od treningu. 

Opublikowano

Kolega Red właściwie mnie uprzedził swoją wypowiedzią. Dodam jedynie tyle, że dla amatora lepsze jest się skupianie na bardziej podstawowych celach (zwiększanie siły, wydolności, techniki, szybkości), niż zajmowanie się detalami. Gdyby powiedzmy różnice w cenie pomiarów jedno i dwu-stronnych były niewielkie, to oczywiście nie byłoby tematu. Natomiast dla detali i później poświęcenie im czasu, a czas dla amatora jest znacznie cenniejszy, bardziej rozwazalbym zakup np kół karbonowych (oszczędzając przy zakupie miernika jednostronnego), ponieważ przyniosą one większe korzyści, niż skupianie się nad niuansami ;-)

To ja tylko napiszę jako ciekawostkę, że zdecydowałem się na pomiar dwustronny  Quarka Dzero, bo wyszedł mnie 500 zł więcej od jednostronnego Stages i u mnie akurat mocniejsza jest lewa noga o 4-6% w zależności od treningu. 
A ile kosztuje Stages, bo przykladowo Inpeak kosztuje około 1,5tys zł, natomiast jak wyślesz swoje ramie korby, to koszt zmniejsza się jeszcze około 200zl, więc mogę się domyślać tylko, że twój Quark jest około 1000-1500zl droższy.
Opublikowano

Na allegro są Ronde II gen, działają bardzo dobrze. Brytole maja 4iii po 100 funciaków, i one też działają dobrze. Inpeka juz oceniono. Stagesa i Garmina nie mam, więc się o nich nie wypowiem. Ale jest jeszcze Favero, to mam dwustronne. Jego wada to ciężkie wypinanie bloków, ale pomiar od Neo nie odbiega o p.. włos.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Zalezy do jakiej grupy Stages. Bo mozna kupic za 1800 i za 2500 😉 

Z racji ze uzywałem Stages z grupa 105 i mam miłe wspomnienia zapodałem sprawdzony patent z pomiarem w korbie tylko tym razem Inpeak. 

Po kilku dniach użytkowania pod Zwift same zalety wiec mam dylemat z głowy 😉 

1C4D82AD-1D9C-4B6D-95BC-8CB25FF34C22.jpeg

Edytowane przez Eldo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.01.2019 o 12:47, Eldo napisał:

Inpeak

Kupowałeś "gotowe" ramię czy wysłałeś im swoje?

Opublikowano (edytowane)

Kupilem od goscia nowy pomiar który zrezygnował z projektu 😉 w cenie jakiej bym musial zaplacic ze swoim ramieniem. Na chwile obecna pomiar smiga elegancko ! To taki Stages z Polski 😉 Wizualnie to samo i podobno technicznie też 🙂 

Edytowane przez Eldo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do Inpeaka przyszła dziś aktualizacja managera celem zapewnienia zgodności z model 2. Ktoś coś wie może, co się szykuje?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pytanie do użytkujących pomiary.

Dylemat mam.

Czy czekać i próbować nowości iq2 za 150-250€ czy kupić nowiuteńkiego stagesa 3 generacji w promocji za 1,3k??

Iq2 kusi tym ze mógłbym używać i w szosie i w mtb. Ale to wielka niewiadoma na dłuższa metę no i problem z offsetem i ewentualnymi przeróbkami osi pedałow. A stages to stages w sumie —- klasyk.

Może ktoś Mi pomoże obrać właściwa drogę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemcio napisał:

Iq2 kusi tym ze mógłbym używać i w szosie i w mtb. Ale to wielka niewiadoma na dłuższa metę no i problem z offsetem i ewentualnymi przeróbkami osi pedałow.

Nie kupowałbym zanim dcrainmaker nie zrobi recenzji. Nie wiadomo jak i czy w ogóle to będzie działać. Jak masz promkę na stagesa to bierz.

Opublikowano

Inpeak działa rewelacja ! Nie widze sensu przepłacać za Stages 😉 Krecilem sezon na Stages teraz krece na Inpeak kompletnie żadnej różnicy nie widze. 

Opublikowano

Przepłacać to nie wiem. 1300 za nówkę to taniej niż inpeak nawet custom czy 4iii

Nie kupowałbym zanim dcrainmaker nie zrobi recenzji. Nie wiadomo jak i czy w ogóle to będzie działać. Jak masz promkę na stagesa to bierz.

No właśnie tez się obawiam. Najwyżej jak będzie za rok działać bez przeszkód to kupię sobie do mtb jak mnie pomiary wciągną.

A teraz chyba trzeba skorzystać z promki na stagesa.
Opublikowano

1300 za nowego Stages ? No ciekawe 🙂 nic tylko brac a nie sie zastanawiac !

Opublikowano

No i doszło.

Nie wiem jak oni to robią ale większość polskich sklepów powinno się od nich uczyć.

Zamówienia do 22 wychodzą tego samego dnia.

Ja zamówiłem w poniedziałek 17-18 to o 20 już miałem link śledzenia z dpd z Holandii. A w środę rano o 10 paczuszka u mnie. Bez komplikacji i innych głupot.

Licznik wahoo tez od nich rok temu zamawiałem i było tak samo. Wiec powtarzalnie.

Polecam ten sklep.

Opublikowano

Ahhh gdyby taka cene mieli dla ultegry r8000 ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

A ja kupiłem w Black friday za 1700 i myślałem że to jest dobra cena...

Opublikowano
2 godziny temu, kolunio napisał:

A ja kupiłem w Black friday za 1700 i myślałem że to jest dobra cena...

Tez tyle dalem rok temu na BF 😉

Opublikowano

Używam Inpeaka od 4 miesięcy przez okres zimowy na trenażerze. Czy ktoś wie czym się różni 2gen od pierwszej?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wygląda to problem z softem i kalibracją, bo miernik podawał bardzo ładnie pokrywające się z Assiomami Uno wartości, ale czasem odstrzelone, a czasem nie. W wolnej chwili sprawdzę swoją sztukę i porównam z Assiomami.

Opublikowano (edytowane)

W moim przy takim wyniku (1,2)kalibracji zawsze troszkę zaniżał pomiar

snap7201j_qwqsahr.jpg

z kolei jak kalibracja była -1, -2 to zawyżał.

Im większa wartość w jedną czy drugą stronę tym większe rozbieżności były
przy kalibracji z wynikiem -4 miernik potrafił pokazywać 400w gdzie realnie było nie więcej jak 200w

Z mich obserwacji wynika, że wartość kalibracji zawsze powinna wynosić 0

Edytowane przez Sante
Opublikowano (edytowane)

U mnie kazda kalibracja jest „ na 0” aktualnie nie mam z czym porownać wskazan ale wydaja sie byc dobre 😉

5DCAB25E-F5DA-4473-AF44-D7D7B1A32ACC.jpeg Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 1