Zigfir Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Mój Inpeak przeszedł już testy u producenta. Został tam porównany z dwustronnymi miernikiem w pedałach i trenażerem. W stosunku do dwustronnego miernika wyszły 2% różnice. Czyli wygląda na to, że albo u mnie wahoo core zawyża, albo ja kręcę na tyle nierówno, że wpływa to aż tak mocno na wyniki pomiaru jednostronnego.
Łukasz_P Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Rozwiązaniem jest ustawienie w apce Wahoo, aby pomiar mocy odbywał się z zewnętrznego miernika, w tym przypadku z Inpeak'a. Wtedy masz gwarancję, że na zewnątrz i w domu moc jest mierzona tak samo cały czas.
Zigfir Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 47 minut temu, Łukasz_P napisał: Rozwiązaniem jest ustawienie w apce Wahoo, aby pomiar mocy odbywał się z zewnętrznego miernika, w tym przypadku z Inpeak'a. Wtedy masz gwarancję, że na zewnątrz i w domu moc jest mierzona tak samo cały czas. Pod kontem samej poprawności treningu na pewno. Pod kontem osiągów bezwzględnych realnej mocy... któż to wie. Co niestety przekłada sie na wirtualne wyniki. Muszę jeszcze nieco pokombinować.
tadzikpl Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Pod kątem Zwift rozwiazanie do bani Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Łukasz_P Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 W sensie co jest do bani pod kątem Zwift? I dlaczego od razu.
tadzikpl Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Po pierwsze, to nie wiem, co z czym porownywali. Porownywanie wynikow miernika jednostronnego do dwustronnego to jakis dowcip, chyba ze korbami kreci jakis robot. U mnie Core i Assioma Duo idą łeb w łeb za wyjątkiem sprintów, gdzie Core gubi moc (nie testowalem jeszcze firmware *13). Ale Inpeaka, 4iiii i Ronde zawsze porownuje do lewego pedala, bo tylko to ma sens. I Inpeak jest tu prima sortny. Ale gdybym to robil z sumą obu pedalow albo Core, to rożnica Inpeak do Core siegałaby czasem -10%. Do Zwift lepiej uzywac pomiaru dajacego "wiecej", jeśli różnica wynika z dysbalansu.Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Łukasz_P Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jeśli różnica pomiędzy dwukrotnością lewej nogi do pomiaru obustronnego miałaby wynosić 10%, to musiałoby to raczej świadczyć o jakimś przebytym urazie. Mam dwustronny pomiar Quarqa w korbie i różnica pomiędzy lewą, a prawą nogą to max 52/48 i to przy lekkim kręceniu. Im mocniej, tym pomiar jest bliższy 50/50 i najczęściej różnica nie przekracza 1% (50,5/49,5). Nie spotkałem się jeszcze z taką rozbieżnością, o której piszesz. Chyba, że nie do końca się rozumiemy i piszemy o różnych rzeczach
tadzikpl Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Wysoka dysproporcja moze tez swiadczyc o zajechaniu, co sie w sumie praktycznie z kontuzją pokrywa. Przy czym oczywiscie im wyżej suwak mocy, tym dysproporcja sie zmniejsza, bo "lenistwo" jednej z nog nie moze juz byc bezkarnie nadrabiane drugą. Ale tą wiedzę o sobie posiądziesz mając również pomiar dwustronny, lub może to być trenażer dobry. Quark w korbie, czy raczej w pająku? Tu akurat LR to nie jest rzeczywisty pomiar, jak przy pedałach lub odrebnych miernikach w korbach, i ta estymacja to tak nie wiedzieć czemu "lubi" sie trzymac blisko 50-50. Nie jeden sie zdziwil po przejażdżce z Assioma Duo, że nie jest robotem Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Łukasz_P Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Pająk korba jeden grzyb . To ciekawe co piszesz odnośnie estymacji, bo nigdy wcześniej się nie spotkałem z tym stwierdzeniem. Kiedyś może będzie okazja, to się przekonam jak naprawdę sytuacja wygląda.
Zigfir Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 13 godzin temu, tadzikpl napisał: Po pierwsze, to nie wiem, co z czym porównywali. Porównywanie wyników miernika jednostronnego do dwustronnego to jakiś dowcip, chyba ze korbami kreci jakiś robot. U mnie Core i Assioma Duo idą łeb w łeb za wyjątkiem sprintów, gdzie Core gubi moc (nie testowałem jeszcze firmware *13). Ale Inpeaka, 4iiii i Ronde zawsze porównuje do lewego pedała, bo tylko to ma sens. I Inpeak jest tu prima sortny. Ale gdybym to robił z sumą obu pedałów albo Core, to różnica Inpeak do Core sięgałaby czasem -10%. Do Zwift lepiej używać pomiaru dającego "więcej", jeśli różnica wynika z dysbalansu. Nowy firmware do core chyba nic specjalnie tu nie wniósł. Jeszcze przed wysyłką miernika zaktualizowałem trenażer i zrobiłem sobie eksperyment z włączonym chwilami ERG: https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=42648 Przy okazji próby sprawdzenia, czy uda mi się utrzymać wymuszone na trenażerze 1200 W przez 6 sekund. Tu dopiero pomiary się rozjechały. 51% różnicy. Przy rozdzielczości 1 sekundy to czas interwału 6 s to zdecydowanie za mało do naukowych eksperymentów. Trzeba by taką moc stabilnie, przy określonej kadencji i to najlepiej wyższej utrzymać dłużej, ale do tego inny silnik by się przydał, bo tak po prawdzie to ja bym przy takim oporze dłużej nie uciągnął 😎. Dla całego treningu wyszło 9,6% różnicy.
Homeras Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 W dniu 25.06.2020 o 12:09, Zigfir napisał: Nowy firmware do core chyba nic specjalnie tu nie wniósł. Jeszcze przed wysyłką miernika zaktualizowałem trenażer i zrobiłem sobie eksperyment z włączonym chwilami ERG: https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=42648 Przy okazji próby sprawdzenia, czy uda mi się utrzymać wymuszone na trenażerze 1200 W przez 6 sekund. Tu dopiero pomiary się rozjechały. 51% różnicy. Przy rozdzielczości 1 sekundy to czas interwału 6 s to zdecydowanie za mało do naukowych eksperymentów. Trzeba by taką moc stabilnie, przy określonej kadencji i to najlepiej wyższej utrzymać dłużej, ale do tego inny silnik by się przydał, bo tak po prawdzie to ja bym przy takim oporze dłużej nie uciągnął 😎. Dla całego treningu wyszło 9,6% różnicy. Odnośnie ERG mode i Zwift vs Inpeak to zawsze będzie duża różnica w pomiarze. Zwift automatycznie ustawia opór do zadanego a Inpeak łapie skoki z jaką siłą naciskasz na pedała. Najbardziej sensowny porównaniem jest jazda dowolna bez erg i zrobienie kilku sprintów i jazda ciagłych z dana mocą lub przejechać sobie wyścig na zwifcie. Ja sam osobiście posiadam też trenażer Wahoo Core i pomiar w lewym ramieniu korby Inpeak i wyniki powyżej 1 minuty wychodzą bardzo podobnie, gorzej ze sprintami i mocnym przyspieszeniami. Tutaj ewidentnie Inpeak pokazuje wiecej. Załaczam link do mojego zwift powera i do jednego wyścigu na zwifcie gdzie widać różnice w pomiarze przy sprincie a powyżej 1 mni jest już bardzo zbliżone. https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=19633
Zigfir Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Homeras napisał: Odnośnie ERG mode i Zwift vs Inpeak to zawsze będzie duża różnica w pomiarze. Zwift automatycznie ustawia opór do zadanego a Inpeak łapie skoki z jaką siłą naciskasz na pedała. Najbardziej sensowny porównaniem jest jazda dowolna bez erg i zrobienie kilku sprintów i jazda ciagłych z dana mocą lub przejechać sobie wyścig na zwifcie. Ja sam osobiście posiadam też trenażer Wahoo Core i pomiar w lewym ramieniu korby Inpeak i wyniki powyżej 1 minuty wychodzą bardzo podobnie, gorzej ze sprintami i mocnym przyspieszeniami. Tutaj ewidentnie Inpeak pokazuje wiecej. Załaczam link do mojego zwift powera i do jednego wyścigu na zwifcie gdzie widać różnice w pomiarze przy sprincie a powyżej 1 mni jest już bardzo zbliżone. https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=19633 Gdybym miał takie różnice w pomiarach, to bym się nie przejmował. Z ERG testowałem tylko raz. Po powrocie miernika zrobiłem jeszcze jeden pomiar bez ERG https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=44057 i po dokładnej synchronizacji obu wykresów widać w miarę stałą różnicę %. Nawiasem wyszedł (w środę) nowy firmware do inpeaka i nowa wersji apki pozwala ustawić różnicę L/P. Wgrałem, przyjął się, ale testów jeszcze nie robiłem. Edytowane 3 Lipca 2020 przez Zigfir
tadzikpl Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Firmware z balansem L/R bedzie niestety tylko dla wersji II. Troche mnie tym wkurzyli, bo jak kupowałem od nich korbę, to były już wersje obie i wysyłali losowo bez różnicy w cenie, a teraz wyszło, że kto trafił na wersję I, tego mają w życi. Nazwałbym takie podejście "słabo". Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Homeras Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 15 minut temu, Zigfir napisał: Gdybym miał takie różnice w pomiarach, to bym się nie przejmował. Z ERG testowałem tylko raz. Po powrocie miernika zrobiłem jeszcze jeden pomiar bez ERG https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=44057 i po dokładnej synchronizacji obu wykresów widać w miarę stałą różnicę %. Nawiasem wyszedł (w środę) nowy firmware do inpeaka i nowa wersji apki pozwala ustawić różnicę L/P. Wgrałem, przyjął się, ale testów jeszcze nie robiłem. No własnie widziałem że są nowe firmware na Inpeka. Ja sam osobiście jeszce nie zaktualizowałem miernika ale na dniach to uczynię i sprawdzę czy jeszcze coś sie poprawi w wyższych zakresach mocy. A Ty tak jak piszesz, może skorygowanie balansu mocy i się wszystko wyrówna.
Homeras Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja własnie dzisiaj chciałem zrobić aktualizację do najnowszej wersji i się nie zainstaluje. Pobiera się zaczyna instalacje i wywala błąd Baterię w pomiarze mam na 80% . Aktualnie mam zainstalowaną wersję 1.13 Jakieś pomysły dlaczego nie chce się uaktualnić oprogramowanie?
Zigfir Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 2 godziny temu, Homeras napisał: Ja własnie dzisiaj chciałem zrobić aktualizację do najnowszej wersji i się nie zainstaluje. Pobiera się zaczyna instalacje i wywala błąd Baterię w pomiarze mam na 80% . Aktualnie mam zainstalowaną wersję 1.13 Jakieś pomysły dlaczego nie chce się uaktualnić oprogramowanie? Dziś wyszła kolejna aktualizacja apki Inpeaka - może coś w niej skopali, albo właśnie naprawili. Zrobiłem kilka testów i dla 2% wyszło średnio https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=44735 Ale już dla 3% uzyskałem: https://www.zwiftpower.com/analysis.php?set_id=44736 Czyli jest ewidentna poprawa. 4% juz nie testowałem, bo się późno zrobiło 😎. Ze względu na podkładkę pod nakrętką suportu z prawej strony i minimalne przesunięcie bloku mam przesuniętą oś buta lewego o jakieś 3-4 mm do ramy roweru w stosunku do prawego. Czy taka asymetria może mieć wpływ na wyniki mocy? Tak "na czuja" dociskając stopą buta w lewo, wydaje się, że wyniki się poprawiają, acz ciężko to potwierdzić. Blok mogę przesunąć jakieś 2 mm w prawo, aby to przynajmniej częściowo skorygować.
Juni0R0011 Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 13 godzin temu, Homeras napisał: Ja własnie dzisiaj chciałem zrobić aktualizację do najnowszej wersji i się nie zainstaluje. Pobiera się zaczyna instalacje i wywala błąd Baterię w pomiarze mam na 80% . Aktualnie mam zainstalowaną wersję 1.13 Jakieś pomysły dlaczego nie chce się uaktualnić oprogramowanie? Spróbuj może jeszcze z innego telefonu 1
Homeras Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 8 godzin temu, Juni0R0011 napisał: Spróbuj może jeszcze z innego telefonu Dzisiaj spróbowałem i pomogło. Jest aktualizacja 1.15 1
sebastiano19 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Panowie trochę offtop w temacie ale potrzebuje pomocy jak@ zębatkę kupić do napędu sram xx0 pod pomiar ronde na pająku? Co polecacie? Mam. 1x12 32t może jakiś owal?
zaako Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Panowie, co zrobić żeby ZP tak ładnie porównał ze sobą obydwa mierniki mocy?Gdzieś ten drugi trzeba dodać?
Rekomendowane odpowiedzi