Skocz do zawartości

ZEB Charger RC- Pokretlo regulacji kompresji

gary6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zakupilem parę dni temu rower z amortyzatorem ZEB charger RC. Amortyzator wyposażony jest w regulacje kompresji na jednym z goleni(widoczna na dolączonym zdjeciu). Problem polega na tym ze nie widze zadnej różnicy w „twardości” amortyzatora przy zmianie kompresji. Mowa o sprawdzaniu amortyzatora w miejscu poprzez nacisk na kierownice. Amortyzator nie utwardza sie lecz ugina z taka sama siła bez wzgledu na polozenie dzwigni. Czuc na tym pokretle jakby „klikanie” podczas zmiany polozenia az do skrajnej pozycji. Wiec jesli chodzi o samo pokretlo wszystko wydaje sie byc ok.

Zastanawiam sie czy jest to normalne i jest to np. regulacja tylko szybkiej kompresji i stad podczas nacisku w miejscu na kierownice nie ma zadnej roznicy,a bedzie ona odczuwalna podczas zjazdu i pokonywania przeszkod tj.korzeni etc. Czy moze amortyzator jest wadliwy i powinien wrocic na reklamacje. Moze ktos ma doswiadczenia z takim widelcem i moze powiedziec czy to ma tak byc.

Z góry wielkie dzięki za pomoc

314B2664-3F00-400A-AA1F-6B4484DBBDFD.jpeg
Opublikowano

Kupiłeś od kogoś czy nówkę? Może ktoś skoczył dużego stopa na zamkniętej kompresji i wywyginalo shimstacki. Jak coś zamknięcie kompresji nie będzie całkowicie blokowało amortyzator

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Też tak mam , nowy ten sam amor co kolega powyżej.  I też nie wiem o co chodzi z tym . Nie mam blokady .

Opublikowano (edytowane)

nie bardzo rozumiem co ma kompresja do twardości? regulacja kompresji, to to samo co regulacja powrotu, tylko w drugą stronę :) wpływa na prędkość z jaką ugina się amortyzator

Edytowane przez raven