polozy Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć, szukam wygodnego roweru m.in. na 2 tyg. wycieczkę z sakwami (Saltzburg - Piza). Prawe kupiłem Unibike Flash GTS EQ, ale naczytałem się o hamulcach hydraulicznych i chyba wolałbym jakiś model z mechanicznymi (często ściągane koło). Czy jest tu ktoś, kto albo rozwieje mi wątpliwości dot. hamulców hydraulicznych, albo poleci jakiś inny wygodny rower dla amatora? Dzięki wielkie!!! Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez polozy
vdcmike Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Po zdjęciu koła majlepiej zamontować w zacisku fabryczny dystans zatrzaskowy (w każdym serwisie.powinni ci.odstąpić za darmo bo to wyrzucają po montażu nowego zacisku). Dodatkowo dzisiaj mechaniczne mało powszechne. Do hydrauilkow shimano kupisz klamkę czy zacisk praktycznie wszędzie. Rower, który wspominasz to żaden cross a tym bardziej fitness - to ultrabudżetowy treking. IMHO pprozglądaj się za czymś co ma sztywny widelec zamiast ważącej ponad 2kg atrapy, uszczelniane piasty, przgzwoite obręcze, nierdzewne szprychy i łańcuch, który nie jest gumą od majtek. 1
polozy Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2022 W dniu 5.08.2022 o 18:15, vdcmike napisał: IMHO pprozglądaj się za czymś co ma sztywny widelec zamiast ważącej ponad 2kg atrapy, uszczelniane piasty, przgzwoite obręcze, nierdzewne szprychy i łańcuch, który nie jest gumą od majtek. Bardzo chętnie! Czy miałbyś może jakieś konkretne propozycje? Dzięki!
vdcmike Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Przejrzyj ofertę canyona, radona oraz rose. Pewnie trzeba będzie trochę więcej kasy wyłożyć ale to co dołożysz teraz oszczędzisz później. Piasty w tym ubibike są tak zrobione, że widać kulki w łozyskach stojąc po drugiej stronie ulicy. Podobnie uszczelniane są "amortyzatory" tej marki. Łańcuch kmc serii Z ma trwałość jak niesławny cn-hg40. Wszystko inne też jest dobrane tak, żeby tylko było.
polozy Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Dzięki! Przejrzałem kilka modeli i 5-7k to jednak trochę za dużo na rower, który będzie wykorzystywany na amatorskie wycieczki. Po prostu szkoda mi kasy na coś, czego świadomie nie wykorzystam. Pytanie czy, któryś z tych 2 decathlonowskich rowerów jest warty uwagi i ceny: https://www.decathlon.pl/p/rower-podrozny-riverside-touring-520/_/R-p-332407?mc=8643286 https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920/_/R-p-300795?mc=8405267
polozy Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 7.08.2022 o 18:19, vdcmike napisał: Przejrzyj ofertę canyona, radona oraz rose. Pewnie trzeba będzie trochę więcej kasy wyłożyć ale to co dołożysz teraz oszczędzisz później. Piasty w tym ubibike są tak zrobione, że widać kulki w łozyskach stojąc po drugiej stronie ulicy. Podobnie uszczelniane są "amortyzatory" tej marki. Łańcuch kmc serii Z ma trwałość jak niesławny cn-hg40. Wszystko inne też jest dobrane tak, żeby tylko było. Hej, a kojarzysz firmę Serious? Znalazłem taki rower i zastanawiam się na jego specyfikację: https://www.bikester.pl/serious-tenaya-hybrid-M909406.html?vgid=G1301632&cgid=36905c
vdcmike Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Lepiej, ze względu na sztywny widelec zamiast atrapy amortyzatora. Jedyna co by mnie dręczyło to koła (skrajna budżetówka).
polozy Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2022 8 godzin temu, vdcmike napisał: Lepiej, ze względu na sztywny widelec zamiast atrapy amortyzatora. Jedyna co by mnie dręczyło to koła (skrajna budżetówka). No dobra, kończąc temat - ten Serious czy Giant Roam Disc 1? https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-disc-1 W ogóle dzięki, że Ci się chciało
vdcmike Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Ten giant jest ok. Wideł marny ale coś tam będzie działał. Reszta akcwptowaln. Jak zwykle koła (piasty) najsłabszy punkt ale to domena wszystkich rowerów z niskiej półki.
Rekomendowane odpowiedzi