Skocz do zawartości

deore zalane z oliwka czy bez?

Lukas86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Przyszły mi nowe hample - deore 6100

Mam problem ponieważ w instrukcji jest opisane, że wystarczy ściągnąć żółty korek, wsunąć przewód i dokręcić kluczem 8. W opakowaniu jest tez w woreczku oliwka. Teraz sam nie wiem jak to jest przy tym nowym standardzie, że hamulce przychodzą zalane, odpowietrzone ale nie połączone z klamką. Sprawdzał to ktoś?

Oczywiście mógłbym sam spuścić olej i zobaczyć - ale chyba nie po to przysłali mi już zalane i odpowietrzone :) Żeby to zrobić i nie zapowietrzyć szybki myk myk musi być :) Dotnę przewód wbiję końcówkę i po robocie.

Jeżeli ktoś zakładał ostatnio nowe heble deore slx itp i ogarnia temat to będę wdzięczny za info, czy mam pakować przewód i dokręcać, czy spuszczać olej i dawać nową oliwkę z zestawu.

Pozdro :)

Opublikowano

Montowałem w styczniu m8100. Nic nie spuszczaj, dotnij przewód, oliwka, pin i zakręć.

Opublikowano

Przeleciałem całą tą skomplikowaną instrukcję i wygląda na to, że oliwka jest już w środku. U mnie też tak musiało być,nie pamiętam dokładnie. Pamiętam jedynie że było to dość proste i nie miałem żadnych problemów i nic nie musiałem odpowietrzać.

Możesz umieścić klamkę pionowo ściągnąć to zabezpieczenie i będzie widać oliwkę jeśli jest w środku

Opublikowano
4 minuty temu, Gophfer napisał:

Przeleciałem całą tą skomplikowaną instrukcję i wygląda na to, że oliwka jest już w środku. U mnie też tak musiało być,nie pamiętam dokładnie. Pamiętam jedynie że było to dość proste i nie miałem żadnych problemów i nic nie musiałem odpowietrzać.

Możesz umieścić klamkę pionowo ściągnąć to zabezpieczenie i będzie widać oliwkę jeśli jest w środku emoji6.png

Pytanie po co dali dodatkową w woreczku, bo pin to rozumiem do skracania.

Ok tak zrobię - czekam aż widelec wróci z serwisu to może jutro się za to wezmę - jakoś bez zamocowanej kierownicy to lipa nie robota :D  Oddałem amorek przed wyjazdem na wakacje - miało być 3-4 dni wróciłem ponad tydzień później a widelca dalej nie ma :(

Cytat

Włożyć przewód hamulcowy do przyłącza przewodu hamulcowego.

Dźwignia wyposażona jest w zamontowany wcześniej pierścień zaciskowy. Podczas wkładania przewodu upewnić się, że nie jest zaczepiony o pierścień zaciskowy.

Ok czytałem to 2 raz i zatrybiłem - oni tam oliwkę opisują jako pierścień zaciskowy - nie wiedziałem, że tak się to fachowo nazywa :D

A przewód wchodzi generalnie do jakiegoś momentu, gdzie jest ogranicznik i dalej nie wyjdzie? Bo w tej instrukcji jeszcze trzeba odliczać niby 18mm

Opublikowano

Czemu po prostu nie wykręcisz śruby i nie sprawdzisz? Naprawdę łatwiej jest zakładać temat i czekać na jakieś odpowiedzi?

Opublikowano

Tak, bo raz że czekam na powrót widelca, a dwa jak już zacznę rozkręcać to ma być zrobione. Szybka operacja odciąć wbić pin, zdjąć kapturek wsadzić przewód i już. Nie będę wykręcał, sprawdzał potem wkręcal a na koniec się skończy tym że muszę odpowietrzyć i tak. 

Zresztą chyba po to jest forum. Nie znalazłem nic o aktualnej wersji jak daje teraz shimano więc temat przyda się komuś innemu jak będzie miał ten sam dylemat. 

I tak już ustalone ze oliwka jest w klamce w tym wypadku. W slx też będzie, a przynajmniej w zestawie jaki shimano daje w 2022 roku.