qoqosz Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Hej, mam problem z głośną pracą napędu GRX 2x11. Problem objawia się, gdy łańcuch leci przez duży blat z przodu - łańcuch bardzo hałasuje. Wymieniłem już hak przerzutki, próbowałem kilku różnych smarów/oliwek ale to nic nie pomaga. Znalazłem wątek w internecie, gdzie opisywany jest podobny problem. Jednym z proponowanych rozwiązań jest zmiana łańcucha na 12 rzędowy. I tu pojawia się moje pytanie - czy łańcuch CN-M8100 będzie współpracował z mechaniczną grupą GRX 2x11?
Bujak Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Jeżeli kółka w przerzutce nie są narrow-wide (zapewne nie są, bo napęd 2x) to łańcuch będzie działać ok. Jak są to mogą być za szerokie. Łańcuch 12s ma tą samą szerokość wewnętrzną co 11s, ale ma cieńsze blaszki, więc tylko kółka/zębatki narrow-wide mogą przeszkadzać - choć nie muszą. Zwykłe "płaskie" zębatki/ kółka nie mają prawa przeszkadzać.Z drugiej strony wydaje mi się, że zmiana łańcucha nie pomoże, ale ... kto nie spróbuje ten się nie dowie. 1
vdcmike Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) Łańcuch shimano 12s nie ma tej samej szerokości wewnętrznej. Jest węższy (węzsze zarówno rolki jak i blaszki). Natomiast SRAM czy KMC owszem są wewnętrznie takie jak 11s. Edytowane 26 Lipca 2022 przez vdcmike 1
qoqosz Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi 👍. Edytowane 26 Lipca 2022 przez qoqosz
Bujak Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Łańcuch shimano 12s nie ma tej samej szerokości wewnętrznej. Jest węższy (węzsze zarówno rolki jak i blaszki). Natomiast SRAM czy KMC owszem są wewnętrznie takie jak 11s.W takim razie przepraszam
Rekomendowane odpowiedzi