Skocz do zawartości

Piasta do amortyzatora lefty problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z piastą w rowerze wyposażonym w amortyzator Lefty.
Mianowicie między tarczą hamulcową a łożyskiem piasty znajduję się podkładka płaska z tworzywa  [nr 1 na rysunku] która w moim kole obraca się co skutkuje to że koło wydaje dźwięk odcierających się o siebie elementów. Druga rzecz jaką zauważyłem to że łożysko [nr 2 na rysunku] od strony tarczy przy ściąganiu koła ma tendencje do przesuwania się w stronę tarczy [około 0,5mm]. Przed całkowitym wysunięciem łożyska z piasty blokuje go tylko ta podkładka [nr 1] i tarcza hamulcowa. Co też jest dziwne ale z drugiej strony nic oprócz tej podkładki na rysunku producenta nie ma, żadnego pierścionka osadczego czy czegoś podobnego co by mogło zablokować łożysko przed wysunięciem. W załączniku wysyłam również
poglądowym rysunek przekroju piasty dla zobrazowania problemu. Lefty.pdf

Może ktoś z was miał podobny problem z piastą. 1410298714_Zrzutekranu2022-07-26073530.thumb.jpg.5eb4f2e3af844255fcf79903b75b997d.jpg

Opublikowano

Łożyska trzymają się w miejscu po skreceniu osi. Jednocześnie kształt osi stanowi dystanser pomiędzy bieżniami wewnętrznymi tych łożysk wieć sila naprężenia osi śrubą "axle bolt" nie jest przekazywana na łożyska. Łożyska w takim układzie względem korpusu muszą mieć niewielki luz osiowy. Dopiero wkręcany "cap" stabilizuje osiowo caly układ. Niestety w tej kostrukcji siły lateralne obciążają tylko jedno i w dodatku to mniejsze łożysko. Jeśli łożysko to ma wyczuwalny luz osiowy to trzeba je wymienoic.

Opublikowano

Raczej stawiam że łożysko jest ok, bo na kole nie czuć żadnych luzów wszystko ładnie i płynie się obraca. Problemem jest obracająca się podkładka osłaniająca łożysko która generuje denerwujące dźwięki.  Gdy ją wyjąłem, koło obracało się bezszelestnie, no ale po coś ona jest więc nie chciałbym jej usuwać. Zauważyłem teraz, że ta nieszczęsna podkładka kleszczy się na swojej średnicy wewnętrznej na ośce amortyzatora co powoduje jej obrót w piaście koła.

295094917_588233999443693_4834686591660339232_n.jpg 295068494_473712117927944_6174949888479907750_n.jpg
Opublikowano

Masz dwie opcje. Albo nakręć wideo o co dokładnie chodzi, gdzie są luzy, co się kręci, co się nie kręci i co hałasuje albo podjedź do dobrego serwisu i być może na miejscu będzie zrobione. Mało kto ma lefciaki. Na tubie jest dobry kanał unbroken reed, gdzie gość specjalizuje się w amortyzatorach. W informacjach o kanale masz kontakt, ale za darmo pewnie też nic nie poradzi, bo to ich praca.