Skocz do zawartości

Wymiana amortyzatora na tapered.

szymon1090

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Chciałbym w najbliższym czasie wymienić amortyzator przedni w rowerze, ale mam nie lada zagwozdkę. Mianowicie, w rowerze jest obecnie amortyzator RST Blaze, z prostą sterówką 1 1/8. Jednak kształt główki, z tego co widzę lekko poszerza się ku dołowi (załączam zdjęcia). Model roweru to Specialized Rockhopper sport z 2015 roku. Szukałem informacji na stronie producenta, jedynie co znalazłem to:

FRAME

Specialized A1 Premium Aluminum, 29er geometry ORE downtube, butted tubesets, externally relieved headtube, forged dropouts, reinforced disc mount, replaceable alloy derailleur hanger

HEADSET

1-1/8"" upper/lower, Zerostack 44, steel cups, loose ball bearings

Z tego co rozumuję, 1-1/8"" upper/lower to znaczy że główka jest prosta. Natomiast nie mam pojęcia co znaczy "externally relieved headtube", mimo wpisywania tej frazy w Google nie znalazłem odpowiedzi. Może ktoś zmierzył się z podobnym problemem i może mi doradzić, czy szukać widelca z prostą rurą, czy jest jakaś możliwość żeby dopasować widelec z rurą tapered. 

IMG-0454.jpg IMG-0455.jpg
Opublikowano

Prosta główka. Bez kombinacji druciarskich (zs44 ec49) nie zamontujesz rury tapered.