klima Opublikowano 17 Lipca 2022 Opublikowano 17 Lipca 2022 Witam Od jakiegoś czasu myślę o zmienię dampera w moim rowerze z racji, że dość bardzo nie domaga Moj rower to Trek Remedy 9.7 2012r Damper był już w serwisie we Wrocławiu u Wicha jakieś 3 lata temu jak jeszcze miał serwis właśnie we Wrocławiu i dowiedziałem się, że damper który mam zamontowany Fox Float RP 23 (195x60) nie posiada już komory progresywnej i jest liniowy co powoduje, że nie jestem w stanie go ustawić tak by działał już przy małych nierównościach a nie dobijał przy drobnych lotach 3 metrowych z ok 1-1.5m wysokość Osobiście trochę się zdziwiłem, że damper jest tak zużyty przy moim użytkowaniu (3-6 razy w Bike Parku w ciągu roku, 0 jeżdżenia poza Bike Parkiem) więc zacząłem drążyć Napisałem do Treka oddziału US jaki oryginalnie był montowany damper w moim rowerze i okazuje się, że był dam Fox DRCV RP2 7,25 x 2,0 inch co daje 185x50 Czyli cały czas jeździłem z zbyt dużym damperem to mogło wpływać na to że dużo szybciej się zużywał. Teraz wyszukałem nowy amortyzator w wymiarach 185x50 i jedyny damper dobry do Enduro w sensownych pieniądzach jaki znalazłem (ok 2tys zł) to RockShox Super Deluxe Ultimate RCT DebonAir Tyle, że wdrażając się dalej w temat wymiary Dampera już wiem, że sprawa nie jest taka prosta jak z wymianą przedniego amortyzatora. Ponieważ przy projektowaniu roweru producent projektuje go pod dana grube Damperow z odpowiednią progresja. Do tego usłyszałem, do treka jest konieczne dokładnie dobrane zawirowanie ze względu na charakterystykę ramy (delikatnie progresywna), co może bardzo utrudniać wymianę i nie mając kompetencji w zakresie dobrania zaworowania pod przełożenie ramy w funkcji skoku, wymiana dampera na inny tylko pogorszy wrażenia względem starego po solidnym remoncie. Tyle że ja swojego remontować nie chce, bo już wiem, że mam go źle dobranego ze względu na długość montażowa oraz długość golenia która jest inna niż ta montowana w oryginale. Wiec moje pytanie czy jest ktoś w Polsce, kto był by w stanie ustawić mi nowy damper tak oby pod moimi kontami tylnego wahacza i linku i czego tam jeszcze współgrał tak jak powinien ? Dla zobrazowania dodam zjecie mojego roweru oraz dampera który zamierzam kupić
Rekomendowane odpowiedzi