Skocz do zawartości

Pytanie o widelec i stery

Monkeyo
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Monkeyo,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Znowu problem i piszę z nadzieją, że ktoś pomoże go rozwiązać.

Pierwszy problem dotyczy widelca (Zoom Masera 620 DH) tak wiem tani szmelc, ale kilka lat podziała. Problem a właściwie pytanie czy to co znajduje się na samym dole rury sterowej nad dolną półką to bieżnia dolna?

363051380_widBeztytuu.thumb.jpg.29619ee10dfc44ed9f0cccf9cfddd0cd.jpg

Odkręciłem rure od półki żeby się temu przyjżeć, ale nie chce wyjść za diabli.

Drugie pytanie tyczy się sterów: Neco H 142N

Przy próbie składania został mi jeden dodatkowy element, posegregowałem sobie i tak to wygląda:

IMG_20220715_214540.thumb.jpg.1c06caf96c137f1fbee1fd20f6a09eea.jpg

więc albo coś źle robię, ale dali zapas

IMG_20220715_214551.thumb.jpg.53f3c839d40d8db94709faa1bd6eefc1.jpg

Jak myślicie? Dodam tylko, że mam 2 takie pierścienie, jeden idzie na pewno na górę, ale na dół chyba nie będzie gdzie tego wcisnąć.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano
21 godzin temu, Monkeyo napisał:

Problem a właściwie pytanie czy to co znajduje się na samym dole rury sterowej nad dolną półką to bieżnia dolna?

Normalnie widelce w tym miejscu mają rurę lekko rozszerzoną. U Ciebie ta rura wygląda idealnie prosta dlatego dodali dodatkową tulejkę.

Jak dla mnie to miejsce gdzie nabija się dolną bieżnię.

Opublikowano
8 minut temu, Motke napisał:

Normalnie widelce w tym miejscu mają rurę lekko rozszerzoną. U Ciebie ta rura wygląda idealnie prosta dlatego dodali dodatkową tulejkę.

Jak dla mnie to miejsce gdzie nabija się dolną bieżnię.

Mają lekko rozszerzoną, ale chyba w wypadku sterów/rury sterowej tapered, a ja mam rurę zwykle 1 1/8 cala..chyba, że źle zrozumiałem o co Ci chodzi 😝

Opublikowano
W dniu 16.07.2022 o 19:29, Monkeyo napisał:

Mają lekko rozszerzoną, ale chyba w wypadku sterów/rury sterowej tapered, a ja mam rurę zwykle 1 1/8 cala..chyba, że źle zrozumiałem o co Ci chodzi 😝

Nawet rura 1 1/8" na końcu jest lekko rozszerzona bo jak inaczej nabiłbyś bieżnię.

• Lubię to! 1
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Próbowałem, ale bieżnia ani drgnęła, o tyle o ile na to pierwsze rozszerzenie wchodziła sama na luzie o tyle na większą część pierścienia nawet nie miała w planach wejść i ciągle najzwyczajniej się kręciła w kółko. Wydaje mi się, że była przeznaczona do innego rodzaju sterów. Zwróciłem wczoraj ten widelec i wziąłem Suntoura. Temat do zamknięcia. Dzięki Motke za radę :)