Skocz do zawartości

Alu czy carbon

piotrg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jest jakaś różnica pomiędzy kierownicami z alu a carbon? Chcę sobie wymienić moją aktualną kierownicę 700mm waga nieznana, ale raczej duża. Znalazłem trzy a) alu 580mm ~160g gięcie 5stopni b) carbon 580mm ~140g gięcie 5stopni c) carbon 540mm ~100g gięcie 5stopni. Z tego co wyczytałem, to opinie są dwie; 1) kierownica karbon różni się jedynie wagą 2) waga + tłumienie drgań. Jak to jest według was? Bo ja już nie wiem co myśleć 🤷‍♂️ Wagowo jak widać jest podobnie(ceny też). Kierownice wszystkie trzy są używane, c) jest przycięta, niestety nie wiem z ilu mm, a karbonu tak frywolnie przycinań chyba nie można, co nie? Na karbon też nie zawsze można zakładać rogi? 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, piotrg napisał:

(ceny też)

? co to za carbon, że cena podobna (albo co to za kosmiczne aluminuim)?

jak masz kupić badziewny carbon, to lepiej kupić alu, szczególnie, że chodzi o MTB(?)

Edytowane przez raven
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Z tymi cenami że takie podobne to może trochę przesadziłem; carbon ritchey+fsa k-force 120zł, alu boplight 40zł, no ale obie poniżej 200zł więc nie jest tak drogo. Wszystkie oczywiście używane, bo na inne mnie obecnie niestety nie stać. Tak, chodzi o mtb, ale to na te nasze ścieżki i trasy leśne w okolicach Rybnik-Rudy, w żadne single-tracki, downhille i hopy nie mam zamiaru się bawić. 

Opublikowano

Jeżeli kupujesz z nieznanego źródła lepiej kupić Alu. Ludzie często wymieniają carbonowe kierownice po wyjebkach.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zamówiłem alu, waga w sumie ta sama*[ b)jednak też 160g, błąd w opisie był, a c) się okazało, że jest przycięta ze 660mm na 540mm, ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się że to trochę (za)dużo], a i rogi można też zamontować. Dzięki, pozdrawiam.

Opublikowano

daj znać jak będziesz chciał pojeździć :P

• Lubię to! 1