JacuMalczu Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Witam, planuje dokupić drugi komplet kół do roweru. Pacjent to https://skiteam.pl/rowery-2022/16590-rower-cube-536253-stereo-hybrid-140-hpc-actionteam-29.html Jak widać siedzi on na oponach big betty i magic mary. Opony super, śmigam na nich w bike parkach itp, lecz na co dzień chcę zbudować drugi komplet kół na wycieczki z dziewczyną, mieszkamy przy Kampinosie więc teren tutaj żaden. Cel: asfalt, ścieżki w lesie, raczej bez korzeni i kamieni, lamusowata jazda z drugą połówką Zależy mi na niskich oporach toczenia, przyczepność drugorzędna. Oczywiście będą one w tubless. Pod uwagę biorę te cztery modele: SCHWALBE Thunder Burt 2.25 SCHWALBE Racing Ralph i Ray 2.25 CONTINENTAL Speed King 2.22 PIRELLI Scorpion XC RC 2.20/2.40 Proszę o poradę które byłyby odpowiednie i może jeżeli idę złą drogą to proszę o wybicie mi z głowy tych opon i propozycję Dzięki z góry
TrocheBiegam Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Poważnie kupujesz drugi zestaw kół by raz za czas przejechać się z kimś kawałek? Opory toczenia w elektryku? Jak jedziesz z kimś na "lamusowatą" przejażdżkę to podejrzewam, że na stalowym fatbajku 4,5 cala byś dał radę. Jak łydki nie masz to opona za 340 zł ci nie pomoże.
JacuMalczu Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Opublikowano 10 Lipca 2022 Bardziej chodzi mi o to, aby nie zużywać niepotrzebnie miękkich mieszanek grubej kostki wtedy gdy trakcja nie jest mi zupełnie potrzebna. Druga sprawa, gdy opona się lżej toczy to mniej siły potrzeba przekazać na napęd który tani również nie jest. Jak wspomniałem, na nizinach mieszkam, więc nie jest to jazda od czasu do czasu a, jazda codzienna dla przyjemności. W przypadku wypadu na single, hopy, bikeparki itp to będzie zakładany aktualny komplet kół.
TrocheBiegam Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) Koła, opony, kaseta, mleko, zawory. Nie taniej wyjdzie kupić górala za dwójkę? Do "lamusowatej" jazdy chyba nie potrzebne ci opony za 340 zł no chyba, że wcale nie patrzysz na pieniądze. Stary ten "rower" waży 25 kg.. Kup byle jakie opony najwęższe jakie wejdą. Do jazdy rekreacyjnej chyba nie musisz brać Pirelli. Edytowane 10 Lipca 2022 przez TrocheBiegam
JacuMalczu Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Opublikowano 10 Lipca 2022 1. Najwęższe nie równa się najlepiej się toczące 2. Mówisz jakbym się uparł na pirelli, wypisałem jeszcze inne modele znacznie tańsze. Owszem liczę pieniądze, dlatego też szkoda mi raczej zjazdowych gum upalać na asfalcie i duktach leśnych 3. Wolę wydać na komplet kół 3K niż niepotrzebnie trzymać górala za 2k który tylko zajmie miejsce i do niczego się nie nadaje 4. Nie ważne ile ten rower waży, opory na poszczególnych oponach są potężne i stanowią diametralną różnicę. Inna opona niesie za sobą o wiele większe korzyści niż różnica 10kg w rowerze. 120kg człowiek będzie łatwiej jeździł na gravelu czy szosie niż 60kg gośc na grubym enduro czy dh, więc masy "zestawu" bym tu mocno nie brał pod uwagę, jeżdżąc po płaskim. 5. TrocheBiegam - czy jeździłeś na którychkolwiek z wymienionych gum aby pomóc odnośnie przyczepności, wytrzymałości, lekkości toczenia i zużywania? Chciałbym poznać opinię użytkowników aby wybrać najbardziej sensowną gumę.
Nemrod Opublikowano 11 Lipca 2022 Opublikowano 11 Lipca 2022 Z tych wymienionych Speed King będzie najszybszy. Za nim TB który lepiej radzi sobie na mokrym niż Continental. Pirelli nie znam.
JacuMalczu Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Opublikowano 11 Lipca 2022 Dzięki za odpowiedź. A jak z trwałością? Oraz jak mocno odczuwalna w oporach toczenia byłaby różnica między racing ralph i Ray które mają najlepszą trakcję a, speed kingiem?
Rozwiązanie Nemrod Opublikowano 11 Lipca 2022 Rozwiązanie Opublikowano 11 Lipca 2022 Conti bardziej trwały. Jakiejś super dużej różnicy nie ma. Obie to dość szybkie opony. Teraz, Nemrod napisał: Conti bardziej trwały. Co do oporów to jakiejś super dużej różnicy nie ma. Obie to dość szybkie opony. 1
Rekomendowane odpowiedzi