Skocz do zawartości

Hardtail 6-7k PLN

GreenArrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Planuję kupno roweru nr 2 obok szosy, budżet zgodnie z tematem, ale im niżej, tym lepiej. 

Miałem jakiś czas temu MTB 2x11 i byłem bardzo zadowolony. Celuję raczej w 1x12 ze względu na chęć tłuczenia w różnorakim terenie. 
Użytkowanie: lasy, pola, podjazdy i zjazdy - wszystko turystycznie, bez ścigania, ale teren różnoraki. Nie akceptuję zębatki 28 z przodu, rower musi jeździć szybko ;) 
Karbon odpada, bo do sztycy będzie od czasu do czasu przypętane siodełko dla małego pasażera :D 
Obowiązkowe: powietrzny amor, najlepiej z blokadą na kierownicy, solidne piasty, wygodna pozycja. Opony na każdy teren, od ścieżek przez piach po kamienie - nie chcę na wstępie dokładać. 
Nie miałem doświadczenia w prowadzeniu maszyn z kierownicą powyżej 720mm, nie wiem jak to wpływa na komfort jazdy po prostej/na asfalcie, czyli podczas rodzinnych turnee (krótkich, ale jednak). 

Moje typy: 

1) Giant XTC SLR, ale obawiam się hamulców  (Shimano BR MT200) - jak to z nimi jest? Są lepsze od tektro 275? Te miałem i były słabe, musiałem czasem mocno uważać. 
2) GT Zaskar Comp - wyższa półka kasowa, podoba mi się budowa i rama. Nie jeździłem na Sramie i w sumie to też mnie kusi 
3) Cube Reaction PRO - wygląda świetnie, chyba najsłabsza gwarancja na ramę 
4) Merida BN PRO - najlepszy amor z wszystkich? 
5) Unibike EVO - najtańszy, amor ciężki i podstawowy, nie wiem czy w tym towarzystwie słusznie go umieściłem, ale to jako tańsza alternatywa
6) Coś innego? 

Dzięki za pomoc 

Opublikowano (edytowane)

Mogę wypowiedzieć się na temat cube reaction pro 2022.Uzytkuje go od początku tego roku 1400 km rower super jestem bardziej zadowolony od poprzednika rockreider XC 500.Pozycja na cube bardziej wyprostowana oczywiście można to skorygować,moim zdaniem osprzęt Shimano lepszy od sram(rockreider) Chciałem kupić ale największy rozmiar L za mały dla mnie 189 cm wzrostu https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-gate-50-2022/kolor-czerwony--czarny_rozmiar--ramy-l?utm_source=webepartners&utm_medium=feed&utm_campaign=webepartners 

Ogólnie z dostępnością rowerów jest ciężko żeby przymierzyć się do określonego roweru trzeba całą Polskę zjezdzic

Edytowane przez Piter7707