Skocz do zawartości

Malowanie ramy karbonowej

Szkodiuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Z góry przepraszam jeśli wybrałem zły dział ale jestem nowy. 

Czy wie ktoś może jak ściągnąć stary lakier z ramy tak aby była widoczna faktura włókna? Myślałem żeby zrobić tak na całej ramie a potem pomalować ją lakierem bezbarwnym itd. ale nie wiem jak uzyskać taki efekt. Wiem że niektórzy ludzie tak robią ale nigdzie nie moge znaleźć informacji jak ściągnąć w taki sposób lakier.

Od razu mówie że spokojnie bawie sie w takie rzeczy wiec prosiłbym o nie pisanie rzeczy w stylu nie zabieraj sie za to itd.

Dzieki

Opublikowano

O ile mi wiadomo, to struktura włókna nie zawsze będzie widoczna. Wiele zależy od tego jak tę ramo zrobiono. 

Co do zdejmowania lakieru to zerknij na https://www.instagram.com/dangerholm/ i poszukaj tego gościa, bo chyba ma kanał na YT. On drapie ramy nożem.

O ile mi wiadomo, to struktura włókna nie zawsze będzie widoczna. Wiele zależy od tego jak tę ramo zrobiono. 

Co do zdejmowania lakieru to zerknij na https://www.instagram.com/dangerholm/ i poszukaj tego gościa, bo chyba ma kanał na YT. On drapie ramy nożem.

Opublikowano

Na filmach zazwyczaj po zdjęciu lakieru rama jest matowa i właśnie nie wiem czy to kwestia ramy czy samej metody ściągania lakieru

Generalnie moja rama jest pomalowana w wielu miejscach poprostu bezbarwnym lakierem i widać włókna natomiast  zwykła farba wydaje sie być nałożona dopiero na bezbarwną więc może dałoby rade ją zdrapać i dojść do bezbarwnej ale tego pewny nie jestem.

Dzieki za film obejrze i zobacze co i jak

Opublikowano

Proponuję metodę na dużo papieru ściernego i wolne weekend. Jeżeli użyjesz środków chemicznych, możesz uszkodzić strukturę kleju i karbonu - finalnie uszkadzając ramę.

Metoda na nóż, widowiskowa dla YouTube - ale zyskujesz brzydką fakturę którą potem i tak musisz poprawiać.