denipp Opublikowano 5 Lipca 2022 Opublikowano 5 Lipca 2022 Hej Panowie Eksperci. Mam problem. 600km temu wymieniałem napęd w rowerze MTB (Cube). Wymieniłem suport korby, korbę, kasetę z tyłu i łańcuch. Korba : Deore 3x10 M6000, Łańcuch : Deore XT HG95 10s, Kaseta : Deore XT M771, Suport : Deore XT BB-MT800. Przuerzutka tylna : Deore XT M786, Przerzutka przednia Deore XT M781 AB. Po wymianie nie mogę tego napędu wyciszyć. Używałem już różnych smarów tj : Shimano PTFE, BIKE 7 WAX, Momum Mic Wax, Expand Oil PTFE +WAX, Maxima ChainPRO, Napęd przed każdym smarowaniem był czyszczony. Zmieniłem też łańcuch jakiś czas tem z HG95 na HG54. Na początku było trochę ciszej, ale później hałas wrócił. Przed wymianą stary napęd pracował cicho, a wymieniałem go z tytułu zużycia. Ma ktoś może jakiś pomysł ?
artoist Opublikowano 15 Czerwca 2024 Opublikowano 15 Czerwca 2024 Sprawdź czy dobrze poprowadziłeś łańcuch.
multijumper Opublikowano 15 Czerwca 2024 Opublikowano 15 Czerwca 2024 (edytowane) Nie jestem ekspertem ale, jeżeli masz pewność że nie jest to wina łańcucha musisz prześledzić całą drogę jego pracy, takich punktów jest kilka i musisz je wszystkie sprawdzić. Po pierwsze wypustka na blaszce utrzymującej kółeczka przerzutki, drugie takie miejsce to jarzemko przerzutki przedniej i tak dalej. Być może łańcuch gdzieś ociera i stąd niepożądane dźwięki, przy tej okazji musisz też sprawdzić pracę samych przerzutek oraz czy wszystko jest dobrze przykręcone, kaseta, blaty, kółka przerzutki. Oczywiście zakładam że masz wszystko kompatybilne i powinno ze sobą współpracować bez żadnych problemów, zdarza się czasami że ktoś posiada blaty czy kółeczka przerzutki z systemem narrow wide a łańcuch zakłada byle jak i zarzyna napęd w kilkaset kilometrów. edit down: Sorka, nawet nie spojrzałem że koleś odgrzewa kotleta :E (swoją drogą w niektórych działach powinno się zamykać stare tematy bez solucji) Edytowane 15 Czerwca 2024 przez multijumper
m-peter Opublikowano 15 Czerwca 2024 Opublikowano 15 Czerwca 2024 Panowie, sądzicie, że autor nie uporał się z problemem przez ostatnie 2 lata?
Greg29 Opublikowano 15 Czerwca 2024 Opublikowano 15 Czerwca 2024 Jest tu kilka takich kwiatków, pretendentów do zdobycia nagrody "Złotej łopaty" 😁
Charvel Opublikowano 15 Czerwca 2024 Opublikowano 15 Czerwca 2024 3 godziny temu, m-peter napisał(a): Panowie, sądzicie, że autor nie uporał się z problemem przez ostatnie 2 lata? Zdecydowanie, siedzi od dwóch lat i duma co do cholery mu hałasuje, finalnie okaże się, że to klucze w kieszeni.
Rekomendowane odpowiedzi