Skocz do zawartości

Zaciski hamulcowe TEKTRO bez oznaczeń - co to jest? Gdzie szukać klocków?

fleder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, szukam po necie info odnośnie zacisków Tektro w moim rowerze. Zaciski mają jakieś tajemnicze oznaczenia, z których nic nie wynika, poza tym, brak nazwy linii produktu (typu Draco itp.). Po małych poszukiwaniach obrazkami w necie, doszedłem do wniosku, że są to na 99% TEKTRO HD6.X (chociaż brakuje na nich oznaczeń!). A może mają one jakąś inną nazwę, po której w necie można by chociaż klocki pasujące znaleźć? Chciałbym zakupić nowe klocki, obecne mają już 4 lata i przydałoby się je wymienić.

Jakich symboli klocków szukać?

A może w ogóle wymienić cały układ hamulcowy na coś lepszego? Zakładam, że te są bardzo budżetowe, wrzucone na rower tylko aby coś na nim było hydraulicznego. Poniżej zdjęcia.

image4(2).jpeg image3(4).jpeg image2(5).jpeg image1(11).jpeg
Opublikowano

Ok, odpowiem sobie zatem ;) Pasują tu klocki E10:11, które można bez problemu kupić. Widywałem je na sklepach i aukcjach wiele razy, tylko w specyfikacji nie było podane, że pasują do tych akurat zacisków Tektro. Przy zmianie opony była okazja wydłubać stare klocki i takie info tu zostawiam, być może kiedyś przyda się równie początkującym jak ja.

Opublikowano

Pasują klocki od budżetowych hamulców shimano a zatem i ich klonów. Jak chcesz przyzwoite klocki to szukaj z KoolStop lub SwissStop (te drugie podwoją wartość hamulców)