Skocz do zawartości

Łączenie ramy?

Monkeyo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mój pierwszy post a zarazem wizyta na forum, więc proszę nie linczujcie mnie za błędy jakie popełnię przy Tworzeniu wiadomości.

Do meritum

Mam jakąś dziwną, starą, stalową ramę. Odkopana w piwnicy i postawiłem sobie za cel dać jej drugie życie. Ostatnio usłyszałem, że coś dziwnie skrzypi w rowerze i wydaje mi się, że namierzyłem źródło problemu, a mianowicie ta śruba była bardzo poluzowana:

IMG_20220702_205050__01.thumb.jpg.758c007f0818b6d79e41a82b95b92cc3.jpg

I teraz pytanie do osób z większą wiedzą. Co to za śruba? Wygląda jakby łączyła 2 elementy ramy w jedną? :o a co za tym idzie po drugiej stronie mam najprawdopodobniej drugą taką samą, ale znajduje się za korbą więc nie mam nawet jak do niej dojść bez zdejmowania tarczy. Z racji mojego lenistwa zanim zacznę zdejmować korbę, wolę podpytać czy to możliwe że ona tam jest :D  i czy luz w tej śrubie może powodować skrzypienie

z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

Jeśli dobiega z tamtej okolicy to tak- to może skrzypić. Jest to taki bardzo prosty „zawias” łączący przedni trójkąt ramy z tylnym. Możesz zdjąć korbę, odkręcić te śruby i sprawdzić co tam się dzieje. Powinny być tam łożyska, choć w tym konkretnym rowerze jakoś podejrzewam że może ich nie być, tylko jakaś np tyleja. Wyczyść, nawal smaru żeby to od razu zabezpieczyć przed wodą i powinno być dobrze :)