Bartuś_ Opublikowano 27 Czerwca 2022 Opublikowano 27 Czerwca 2022 (edytowane) Mam zamiar kupić nowy rower +- do 3800zł. Stary rower ma już trochę lat i chce kupić inny. W starym rowerze mam przerzutki 3x8, a w nowym rowerze myślałem nad napędem 1x9. Czy opłaca się ten napęd? Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Bartuś_
Maksiu79 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Opublikowano 27 Czerwca 2022 47 minut temu, Bartuś_ napisał: Czy opłaca się ten napęd? Co znaczy opłaca się? Pytanie powinno brzmieć: czy będzie dla mnie odpowiedni? A odpowiedzi na nie można poszukać wiedząc do czego ma być ten rower i jaką jazdę preferujesz. Co do zakresu przełożeń to dużo powie Ci kalkulator - wpisz dane i będziesz wiedział co na tym możesz ujechać Od strony technicznej jest to prosty napęd zbudowany, jak zakładam, raczej na niższej klasy komponentach.
Bartuś_ Opublikowano 27 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2022 To jakbyś mógł mi wytłumaczyć do czego będzie odpowiedni ten napęd.
Maksiu79 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Opublikowano 27 Czerwca 2022 51 minut temu, Bartuś_ napisał: To jakbyś mógł mi wytłumaczyć do czego będzie odpowiedni ten napęd. Post jest w dziale MTB więc zakładam, że to taki właśnie rower ma być. Ale też szeroko rozumianego roweru MTB można używać do wielu zastosowań. Pytanie czy chcesz jeździć po ścieżkach rowerowych i czasem zjechać gdzieś na szuter? Czy to mają być trochę bardziej nierówne ale jednak płaskie trasy, po jakiś lasach, polach, itp.? Czy może masz zamiar szaleć na nim po pełnoprawnych górach? "Napęd 1x9" to też niewiele mówiące pojęcie bo konfiguracji takiego napędu może być sporo. Jaka ma być tarcza na korbie? 32, 34, może 38? Jakie ma być stopniowanie kasety? 11-32, 11-34, 11-36, 11-46? Czym mniejszą będziesz miał tarczę na korbie tym mniejszą V-max osiągniesz. Znowu czym mniejsza tarcza tym lżej będzie podjeżdżać ale tu też znaczenie będzie miała największa koronka na kasecie. Im większa rozpiętość kasety tym też większe przeskoki pomiędzy poszczególnymi biegami, co jednym przeszkadza bardziej a innym mniej. Nie wiem czy któraś z przerzutek 9s ma sprzęgło a to jednak przydatna rzecz jeśli planujesz bardziej terenowe jeżdżenie (chyba tylko Microshift). Więc najpierw określ się do czego chcesz roweru używać a potem można dyskutować nad sensem takiego a nie innego napędu.
Bartuś_ Opublikowano 27 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2022 No to będzie jeżdzenie po lasach, mieście ale lubie także robić whellie. Tutaj masz linka do roweru na którego zwórciłem uwagę. Daj znać co o nim sądzisz, bo ja nie jestem specjalistą https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-rockhopper-comp-27.5-mtb-rower/138280936/p
Maksiu79 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Opublikowano 28 Czerwca 2022 21 godzin temu, Bartuś_ napisał: No to będzie jeżdzenie po lasach, mieście ale lubie także robić whellie. Tutaj masz linka do roweru na którego zwórciłem uwagę. Daj znać co o nim sądzisz, bo ja nie jestem specjalistą https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-rockhopper-comp-27.5-mtb-rower/138280936/p Specjalistą też nie jestem Nadal nie umiem się przestawić, że obecnie rower za prawie 4 tys. ma bardzo podstawowe podzespoły. W tym Specu szału nie ma: amor sprężynowy, podstawowe hamulce, napęd Microshift Advent - nie wiem jak będzie działał - mój syn ma Microshift Advent X i chodzi jak na razie całkiem dobrze ale czy tak samo działa zwykły Advent (bez X) to nie wiem. Kąt główki ramy 68 czyli nie za stromy. Specjalnie chcesz rower na kołach 27,5 czy to przypadek? Nie wiem jakiego wzrostu jesteś ale jeśli jesteś wysoki może rozważ coś na kole 29. Mnie duże koło odpowiada ale jest na forum też sporo zwolenników średniego. Za parę stówek więcej jest np. Rockrider XC100, który już ma powietrzny amor i napęd 1x11. Hamulce też podstawowe ale wydaje mi się fajniejszą opcją (tyle, że on jest tylko na kole 29 i tu już bardziej ostry kąt główki ramy). Kiedyś był jeszcze fajny rowerek w Decathlonie AM100 ale teraz chyba jest problem z jego dostępnością. Ewentualnie może Kros Level 5.0?
Bartuś_ Opublikowano 28 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2022 Ten Rockrider XC100 całkiem fajny ale mój budżet ogranicza jego zakup :/. Jak ci się jeszcze chce to ze mną ciągnąć to nie masz jeszcze czegoś do zaproponowania? Mam 1,73m i nie wiem czy te koła 29 to dobry pomysł.
Maksiu79 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 8 godzin temu, Bartuś_ napisał: Ten Rockrider XC100 całkiem fajny ale mój budżet ogranicza jego zakup :/. Jak ci się jeszcze chce to ze mną ciągnąć to nie masz jeszcze czegoś do zaproponowania? Mam 1,73m i nie wiem czy te koła 29 to dobry pomysł. Myślę, że koło 29 nie będzie za duże. Jeśli budżet nie może być przekroczony to może np.: Rockrider ST900 - koło 27,5 Rockrider Explore 540 - koło 29 Może jakaś Indiana - jest cały wątek o tych rowerach na forum i ludzie chwalą je za stosunek cena/jakość. Ten Explore wydaje się całkiem fajny - sztywne osie, amor powietrzny. Jeszcze jedno weź pod uwagę. Napęd 1x ma swoje plusy i minusy. W tych rowerach, o których rozmawiamy, masz zwykle max zębatkę 32 a z tyłu 11 więc V-max nie przekroczy Ci raczej 35-37km/h. Jeśli Ci to wystarcza to ok.
Bartuś_ Opublikowano 29 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2022 Jednak zdecyduje się raczej na tego rockridera ale niepokoji mnie to, że inni w komentarzach na stronie decathlona piszą że ma słabe chamulce. Wielkie dzięki za wszystkie porady.
Maksiu79 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 46 minut temu, Bartuś_ napisał: niepokoji mnie to, że inni w komentarzach na stronie decathlona piszą że ma słabe chamulce W wielu sporo droższych rowerach też wstawiają najbardziej podstawowe hamulce- na czymś muszą przyoszczędzić Zawsze z czasem będziesz mógł wymienić jeśli uznasz, że nie dają rady. A tak przy okazji, to jak napisałeś o tych komentarzach do XC100 to zerknąłem i zauważyłem, że dają różne kasety w zależności od dostępności (Deore 11-51 albo Microshift 11-46) i też zębatki 30 lub 32. Jak będziesz miał jakiś wybór to ja bym wybrał kasetę 11-51 i zębatkę 32.
Bartuś_ Opublikowano 30 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2022 Okej, dzięki wezmę to pod uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi