Skocz do zawartości

Zmiana napędu i przerzutek z mtb na crossa

Zieciu321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym przerobić trochę swój rower. Obecnie posiadam Arkus beryl 270, nie jest to rower z górnej półki, ale na moje potrzeby wystarczający - nie mniej chciałbym zrobić mały remont napędu i przerzutek. Obecnie używam roweru to przejazdów z psem (tutaj mało pedałuje więc obecne przełożenia są wystarczające), nie mniej jak jest pogoda to często robie wycieczki rowerowe 40-50km i tutaj mam mały problem - przerzutki średnio działają, na twardym przełożeniu jeździ mi się za lekko. Bardziej chciałbym rower trochę zmienić na bardziej crossowy. Jeżdżę po drogach szutrowych, ścieżkach leśnych, jak poleje to i po błocie. Dlatego chciałbym zapytać/doradzić co wybrać.

Chciałbym go trochę zmienić, to co chce uzyskać to:

Korba, tarcza z przodu największa 46-48 - reszta mało istotna

wolnobieg (7 rzędowy) - 12-36 lub 14-34

przerzótki tył i przód myślałem coś z półki acera (przód) i alivio (tył)

Pytanie co najlepiej wybrać i jak dobrać wszystko.

Myślałem pierwsze o zmianie przerzutek, by wykorzystać w pełni swój obecny napęd, ale jestem gotów zmienić wszystko. Pytanie ile takie coś może kosztować, czy zamknę się w budżecie 300-400zł?

Byłbym wdzięczny o pomoc i doradzenie czegoś.

Z góry bardzo dziękuje!

Opublikowano

Wymień napęd na poziomie Altus / Acera to powinno wystarczyć. Co do tego jak dobrać to kwestia indywidualna, jedynie pojemność przerzutki musi się zgadzać, było już o tym pisane na forum wiele razy. 

Opublikowano

@Zieciu321

możesz zostać przy trekkingu pójść mocno budżetowo zamykając się w kwocie ok. 210 zł:

Przerzutka przód Shimano Turney FD-TX51 (48x38x28T) - ok. 32 zł

Przerzutka tył Shimano Altus RD-M310 - ok.72 zł

Wolnobieg Shimano MF-TZ-31 14-34T - ok. 43 zł

Korba SR Suntour 48x38x28T - ok. 54 zł

Opublikowano (edytowane)

Brakuje mi zdecydowanie szybszych. Nie jeżdżę na jakieś super wysokiej kadencji, nogi się nie męczą przy tym dlatego chciałbym trochę szybciej śmigać - jeśli chodzi o asfalt, ubite drogi.

Niestety jestem kompletnie zielony w temacie.

Czy przy wymianie na korby i wolnobiegu muszę wymieniać piastę i wkład suportu w rowerze? Bo to, że przerzutki to wiem :)

hmm. Co powiecie na takie coś?

Przerzutka przód Altus FD-M310 SHIMANO

Przerzutka tył Altus RD-M310 srebrna SHIMANO lub Acera RD-M360 SGS czarna SHIMANO

Wolnobieg Wolnobieg MF-TZ31 14-34z 7 rz. SHIMANO

Korba Tourney FC-TX801 170mm z osłoną srebrny SHIMANO lub Altus FC-M311 kwadrat SHIMANO

Korba i przerzutka tył w podobnej cenie, wyjdzie gdzieś 250-260zł. Tylko pytanie jak wcześniej co z wkładem suportu i piastą?

Jeśli do tego łańcuch, przesyłka, linki (jak już to lepiej od razu wymienić) do zmieszczę się w 350-400zł?

Edytowane przez Zieciu321