Skocz do zawartości

Jak poznać długość wózka?

x91s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym dowiedzieć się jaką mam długość wózka w mojej RD-M737, czy jest to średni czy długi. Stąd moje pytanie, czy te rozmiary są w jakiś sposób standaryzowane i przenoszą sie na miarę metryczna? Czy mogę zmierzyć go linijką i w ten sposób ocenic pojemność?

Opublikowano

Jeśli Ci to pomoże, to w mojej przerzutce tylnej Sram X-7 z wózkiem długim, odległość mierzona od centrum kółeczka dolnego do centrum kółeczka górnego (czyli od śruby mocującej jedno kółko do śruby mocującej drugie kółko) wynosi 96mm.

Opublikowano

A szukałeś specyfikacji w Internecie? Na stronie producenta powinny być dane na ten temat. Potem zmierz długość wózka i to powinno rozwiązać problem.

Opublikowano
Chciałbym dowiedzieć się jaką mam długość wózka w mojej RD-M737, czy jest to średni czy długi. Stąd moje pytanie, czy te rozmiary są w jakiś sposób standaryzowane i przenoszą sie na miarę metryczna? Czy mogę zmierzyć go linijką i w ten sposób ocenic pojemność?

Porównywanie jej z współczesną miarą nie ma sensu bo długość wózka zmienia się wraz z pojemnością przerzutki. Przykładowo średni wózek w przerzutce 11s jest tej samej długości co długi w 10s.

A co do Twojej przerzutki to pojemność powinna (jest wybita) się znajdować zewnętrznej części wózka.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli masz 8 przełożeń z tyłu to na 99% jest to wózek długi.

I ważne 3 blaty w korbie :)

Można posiłkować się zmierzeniem odległości między osiami kółeczek:

Krótki wózek SS -  ok 55 mm

Średni wózek GS - ok 70 mm

Długi wóżek SGS - od 90mm (najczęściej spotykane w Shimano to 95 i 100 mm)

3 godziny temu, Red napisał:

Przykładowo średni wózek w przerzutce 11s jest tej samej długości co długi w 10s.

Jaki jest rozstaw otwrów kółeczek?

Opublikowano
3 godziny temu, Red napisał:

Porównywanie jej z współczesną miarą nie ma sensu bo długość wózka zmienia się wraz z pojemnością przerzutki. Przykładowo średni wózek w przerzutce 11s jest tej samej długości co długi w 10s.

A co do Twojej przerzutki to pojemność powinna (jest wybita) się znajdować zewnętrznej części wózka.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

No tak, ale z tego co wiem przerzutki 7 8 9 rzędowe nie różnią się geometrią pantografu nawet jeśli są stare. To prawda?

Opublikowano
10 minut temu, x91s napisał:

No tak, ale z tego co wiem przerzutki 7 8 9 rzędowe nie różnią się geometrią pantografu nawet jeśli są stare. To prawda?

Wyjaśnijmy jedno, PANTOGRAF to nie to samo co wózek. Wózkiem jest tylko ramię na którym zamocowane są kółeczka. Pantograf to mechanizm przesuwający przerzutkę. I nie. Nie do końca prawda. Wspólną długość ( GS - średni) mają przerzutki 6/7/8s. Wózek 9s przerzutki "shadow"  jest dłuższy ponieważ oś kółka jest wspólna z osią wózka.

Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

otwrów

Czego?

Opublikowano

ROzstaw otworów osi kółeczek wózka.

Opublikowano

Oczywiście wiem co to pantograf, ale jeśli pantograf byłby taki sam i wózek taki sam to pojemność też była by taka sama, a kolega pisał że rozmiar zmienia z wraz z pojemnością (to oczywiste) ale pojemność przerzutki nie jest jednoznaczna z zakresem amplitudy pantografu (który określa jaka kasete może obsłużyć przerzutka) natomiast jeśli tak jak piszą ludzie 7 8 9 jest wymienne pod względem zakresu amplitudy ( oznacza to ze można złożyć przerzutke 9 do kasety 8)  to tylko od długości wózka zależało by jak szeroką dyferencję (między najmniejszą a największą koronką) może obsłużyć przerzutka.

Opublikowano

Można włożyć przerzutkę 9s do napędu 8s. A jeśli chodzi o to jak duży zakres przełożeń to też nasz rację choć do pełnej pojemności brakuje jeszcze zakresu kobry (według wzoru (duża koronka-mała koronka)+(duża zębatka-mała zębatka)=pojemność napędu). Co oznacza tylko że kasetę 11x34 przy jedno/dwublacie obsłuży średni wózek (przy jednoblacie  nawet krótki da radę) ale przy trzech blatach będą problemy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

1. Problem mam taki, że niedługo zabraknie mi w serii Shimano M9 kaset wyższej klasy o il. z. 11-32 dla przerzutki XT (M9),  amam w niej wózek GS. Natomiast korbę mam 44x32x22T. Dostępne kasety dobrej klasy są już w il. z. 11-34T., 11-36T (dla M9). I pytanie mam takie czy do kaset 11-34, 11-36T (w przyszłości zakupów) musiałbym zmienić przerzutkę tylną z wózkiem SGS ??

2. Mam też w trekkingo-szosówce tylną przerzutkę Deore SGS i kasetę 12-25T i 11-25T (do wyboru), przy korbie 48x36x26T. Jaka kaseta prawidłowiej by tu pracowała w tym układzie ??

Proszę o wsparcie merytoryczne...

Opublikowano

Zrób zapasy. Albo kup taką w której wymienia się poszczególne koronki. Zapewne same koronki będą dośc długo dostępne.

Co do długości przyłożyłem wózki Alivio m340 do XT M772 SGS i różnią sie o jakieś 2 mm linia łańcucha mimo iż Alivio ma średni wózek.