Skocz do zawartości

Jak zmieniać biegi w 2x10 ?

Tomek1212
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć mam MECHANIZM KORBOWY SRAM (48x32) i kasetę 10 rzędową również Sram. Problem polega na tym że nie wiem czy mogę jeździć na 2 blacie (48) a z tyłu mieć na kasecie 4 bieg. Problem jest taki że blat(32) jest dosyć mały do ruszania spod świateł na przejściu rowerowym, i jak mam (32) a z tylu 4 to jest wtedy młynek, i czy mogę robić tak że przed hamowanie zmienię z 48 na 32 a z tyłu dam 5 bieg i po rozpędzeniu dam znowu 48 i jednocześnie dam 4 bieg żeby nie było zbyt ciężko nagle pedałować.

Edytowane przez Tomek1212
  • Rozwiązanie
Opublikowano

W napędach 2x można robić max przekosy.

• Pomógł 1
Opublikowano

Czyli 2 blat może byc na prawie wszystkich i 1 blat też na prawie wszystkich (wiadomo 1 blat nie nadaje sie do 10 biegu a 2 blat do 1 biegu)? 

Mam jeszcze pytanie z innej beczki dotyczy benbenka a właściwie to zamontowanej na nim kasecie.

Czy to normalne że są lekkie luzy na kilka mm, można kaseta ruszać lekko kiedy nie ma łańcucha?

Sprawdzałem już konusy czyściłem i smarowałem piastę skręciłem dosyć mocno ale z wyczuciem a luzy dalej czy to już do wymiany bębenek ?

Z informacji dodatkowych to jest to piasta i bębenek shimano Tiagra 

Opublikowano

Na wszystkich nawet.

Luzu na kasecie być nie może. Sprawdź czy kaseta jest dobrze dokręcona. Jesli to kwestia bębenka to w niektórych modelach jest luz regulowany.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kasetę przekręciłem mocno i jestem pewien że to nie kaseta a bębenek powoduje ten luz a jak to wyregulować ?

6 godzin temu, Tomek1212 napisał:

Opublikowano

W piastach gdzie łożyskowanie bębenka jest kulkowe (w sensie nie wystęoują łożyska tzw. maszynowe) po rozbebeszeniu bębenka usuwa się jedną lub dwie podkładki z umieszczonego tam pakietu.

• Lubię to! 1