Piotrulo Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Witam, Ostatnio wymieniłem łańcuch w moim rowerze i pojawił się problem ślizgania (sporadycznego, ale jednak) na 11 przełożeniu (napęd 1x11 shimano deore). wcześniej miałem łańcuch 11s 116 ogniw SLX, z tym że spinany pinem, a teraz mam łańcuch 11s 116 ogniw XTR spinany spinką QL. Ktoś wie, czy sama spinka może być problemem? (łańcuch założony odpowiednią stroną, napisem w stronę obserwatora, spinka również strzałką do przodu gdy jest "na górze")
vdcmike Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Problemem jest zużyta koronka kasety. Za późno wymieniłeś łańcuch. Szczęśliwie ta kornka jest wymienna bez konieczności zakupu nowej kasety.
Piotrulo Opublikowano 17 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2022 Szczerze wątpię, kaseta jest nowa, ma ledwo 2 miesiące, regularnie czyszczona. Co ciekawe, jak założyłem stary łańcuch ze spinka, a nie z pinem, to problemu nie ma.
vdcmike Opublikowano 18 Czerwca 2022 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Powieś na jednym gwoździu wbitym w ścianę łańcuch stary i nowy jednocześnie. Pokaż o ile dłuższy względem nowego.jest ten stary.
Motke Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 W dniu 16.06.2022 o 19:17, Piotrulo napisał: Ostatnio wymieniłem łańcuch w moim rowerze i pojawił się problem ślizgania (sporadycznego, ale jednak) na 11 przełożeniu (napęd 1x11 shimano deore). Prawdopodobnie nie "ślizga" (przeskakuje na zębach) tylko "szarpie" (jest na 11T a haczy o 13T, napina łańcuch a potem puszcza). Też kiedyś to miałem w napędzie 1x11. I też przez spinkę. Spróbuj ją jednak inaczej zamontować lub trochę lepiej napnij linkę aby odsunąć łańcuch od 13T gdy jest na 11T.
Piotrulo Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2022 Łańcuch z slx jest dłuższy o jakieś 2-3 mm więc wątpię że długość łańcucha ma na to wpływ. A co do zahaczającej spinki może tak być, aczkolwiek jak zamontowałem te spinkę do łańcucha slx to nie było problemu. Założyłem z powrotem łańcuch z xtr, zobaczymy, może faktycznie była jakoś luźniej zapięta
Piotrulo Opublikowano 23 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zapiąłem spinkę jeszcze raz i nie ma problemu, także dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi