Qwerty Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Posiadam amortyzator Rock Shox Recon Silver TK 100mm oznaczenie na ladze 38T00005540 nie mogę określić roku produkcji, ale znalazłem instrukcje, która by się zgadzała z tym co jest w środku https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2011-recon-silver-technical-manual.pdf mój pasuje do str.14 patrząc po budowie wewnętrznej, czy do tego amortyzatora będą pasować uszczelnienia o nazwie Rock Shox Recon Silver Solo Air (2012) - Basic Service Kit Kod producenta 00.4315.032.020 ? Czy w tym zestawie jest uszczelka tłumika/blokady? Zakupiłem olej Rockshox, lecz czytając różne wpisy użytkownicy do komory powietrznej wlewają gęstszy olej tylko w jakiej ilości zalecanie i jaki olej gęstość? Czy do dolnych lagów wlać 5ml? czy lepiej trochę więcej, żeby zabezpieczyć na większy okres czasu?
vdcmike Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/spare-parts/spare-parts-catalog/2022-rockshox-spare-parts-catalog.pdf Twój to recon silver tk a1
Qwerty Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2022 Czyli najlepszym rozwiązaniem będzie zestaw 11.4018.015.000 Najprawdopodobniej to będzie ten zestaw. Mam jedynie wątpliwości do tej gumowej tuleji/odbojnika, w moim wydaję mi się, że jest mniejszy. Jakie ma zadanie ta część i co zmienia w pracy amortyzatora?
vdcmike Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Dokładnie na tym zatrzymuje się tłok sprężyny przy powrocie. Jesli będzie dłuższy to skok amortyzatora będzie mniejszy.
Qwerty Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2022 W moim amortyzatorze ten uszczelki/odbojniki leżały na dole dolnych lagów czy tak powinno być? Wymieniacie wszystkie uszczelki z kompletu, czy jesli stare są gumowe i nie pękają zostawić je w spokoju tylko nasmarować? Jak z ilością oleju do dolnych lagów warto zalać troszkę więcej dla ochrony czy tyle ile zaleca producent? Zastanawiam się nad zestawem naprawczym bez wentyla, czy warto ryzykować kilka złotych na tańszym zestawem, który go nie zawiera? Niby jakieś powietrze było przed serwisem, ale mało. Ciężko mi teraz stwierdzić nieszczelność. Taki wentyl jest ogólna dostępny
vdcmike Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Tak. Na dole mają być. Jak robisz pełny serwis to wymieniasz wszystkie. Pamiętaj, że oringi przed założeniem dobrze trzeba utłuścić smarem (pm6000, dynamic seal lub od biedy sram butter - dwa ostatnie nadają się też pod uszczelki kurzowe).
Qwerty Opublikowano 17 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2022 Czemu pm 600? nie nadaje się pod uszczelki kurzowe? Tylko mam Pm600
vdcmike Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Bo lepkość pm600 jest dużo za duża i zamiast niwelować efekt przyklejenia będzie potęgować mulenie.q
Qwerty Opublikowano 18 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2022 (edytowane) pm600 smarować tylko oringi? a metalowe elementy amortyzatora i uszczelki kurzowe tym mniej lepkim smarem co poleciłeś wyżej? Edytowane 18 Czerwca 2022 przez Qwerty
vdcmike Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Tak, pod kurzówki lekki smar teflonowy, najlepiej z tych co poleciłem. Dodatkowo do komory pozytywnej sprężyny powietrznej 3-5ml oleju 5wt. Do goleni 15wt i można.malać 50% więcej niż zaleca manual.
Qwerty Opublikowano 22 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2022 Czy podczas montażu amortyzatora, smarować czymś sztyce, żeby nie łapała nalotu zwykły smar, czy może przeciw zapiekaniu shimano?
Rekomendowane odpowiedzi