Obserwator Opublikowano 13 Czerwca 2022 Opublikowano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Witam Was, może ktoś mi coś doradzi co robić w mojej sytuacji. Ma crossa Unibike Viper 2017r. Koła 28"x1.6", 3x9 (kaseta 11-34, korba 26-48). Z różnych powodów nie mogłem o niego zadbać (wymiana przez ten czas tylko pancerzy, linek i klocków do hamulców) i praktycznie cały napęd jest do wymiany. Ram jest ciut za duża (19") do jazdy "terenowej". Na asfalt mi odpowiada 19" ale w terenie może być "niebezpieczna". Zawsze marzył mi się MTB. Crossa kupiłem chyba pod wpływem chwili (bardzo mi sie wizualnie podobał). Trudno. Tego nie cofnę. Ale na asfalt i szuter sprawdza się więc "tragedii" nie ma. Obecnie musiałbym włożyć w Unibike około 1k zł by doprowadzić go do ładu (wymiana tylnej piasty (więc i szprych plus zaplatanie i centrowanie), kasety, korby, suportu, łańcucha). W takim układzie pomyślałem, że może zamienię napęd na - kasetę 11-36, korbę 22-44 i szersze opony (tył 2" lub 2,1" a przód 2,3"). To "dało by" zapewne koszt około 1000-1400 zł. Zależy ile sam bym zrobił (centrować nie umiem i nie mam narzędzi np. do suportu). Myślałem o nowym rowerze czyli MTB ale sensowe opcje to koszt 4300 zł lub 5200 zł (Rockrider XC 100 lub XC 120). Średnio mnie na taki stać. Choć na upartego na 3-4 raty dało by radę. Może "przebudowa" w Unibke napędu, wymiana opon da mi dobrą namiastkę MTB ? Co myślicie ? A prawdziwe MTB kupię za jakiś czas. EDIT: Co ważne - pytam o wymianę napędu bo chce jeździć w terenie a obecna konfiguracja nie daje takiej możliwości. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez Obserwator
Rekomendowane odpowiedzi