pyzior Opublikowano 12 Czerwca 2022 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Hej. Jako że jestem tu nowy, a to mój pierwszy post, to na początek dzień dobry i z góry dzięki za odpowiedzi. Na początek tło tematu: Wracam do jazdy na rowerze po dłuższej przerwie. Rower którym dysponuje, to kupiony 4 lata temu Kross Level 4.0 2018 (specyfikacja niżej). Kupiony totalnie bez żadnego researchu, po prostu wszedłem do sklepu, powiedziałem że chcę rower górski (wydawał mi się najbardziej uniwersalny, po latach wiem że to był błąd z mojej strony), sprzedawca pokazał mi ten model, wizualnie mi się spodobał i tak już zostało. Po kilku latach sprecyzowało się jednak, do czego roweru tak naprawdę potrzebuję. Jeżdżę praktycznie tylko po asfalcie, czaaaasem jakaś ścieżka w lesie czy szutry, ale nigdy coś, do czego by było potrzebne MTB. Podoba mi się jednak pozycja na takim rowerze, dużo bardziej niż na szosówce. Zawsze lubiłem robić długie (oczywiście stosunkowo) trasy po asfalcie, a w tym roku sobie wymyśliłem, że punktem kulminacyjnym będzie wycieczka Rzeszów->Sopot, rozłożona na kilka dni. Brzmi to jak definicja roweru trekkingowego... ...no ale mam tego Krossa. Średnio chce mi się go sprzedawać (warty pewnie wiele nie jest), i szukać używanego trekkinga i potem go też serwisować. Na nowy nie mam ani pieniędzy, ani zdolności kredytowej 😛 Dlatego chciałbym na tyle, na ile się da, zmienić mojego Levela na coś ala trekking. Głównie zależy mi na zmniejszeniu oporów i siły jaką muszę włożyć w jazdę. Poniżej specyfikacja. Co zmienić? Myślałem na początek (poza oczywiście oponami) o większym kole, ale niestety amortyzator nie przyjmie. Następnym krokiem myślę będzie wymiana korby na dwuczęściową trekkingową i przerzutkę która przyjmie większą tarczę, a za miesiąc czy dwa wziąć się za tył. Do tego regulowany mostek, i moooże kierownica. O bagażnika i błotnikach nawet nie wspominam. Ma to sens? Jeszcze raz z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za elaborat. Mam nadzieję że ktoś to przeczyta Amortyzator:SR Suntour XCR 32 (skok 100mm, blokada skoku w manetce) Tylna przerzutka:SHIMANO DEORE RD-M592 Przednia przerzutka:Shimano Altus FD-M2000 Hamulce:Shimano Disc BR-M315 (tarczowy, hydrauliczny) Mechanizm korbowy:Shimano Altus FC-M2000 (40/30/22T) Kaseta:Shimano Alivio CS-HG300 (11-34T)
Motke Opublikowano 12 Czerwca 2022 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Jak dla manie to ty już masz rower trekingowy. Jeśli ma to być rower na asfalt to oprócz opon zmieniłbym wyłącznie kasetę na bardziej szosową na np 11-12-14-16-18-21-24-28-32T czy wręcz na 11-12-13-14-16-18-21-24-28T. Ta 11-34 jak dla mnie ma zbyt duże "dziury".
pyzior Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2022 22 godziny temu, Motke napisał: Jak dla manie to ty już masz rower trekingowy. Jeśli ma to być rower na asfalt to oprócz opon zmieniłbym wyłącznie kasetę na bardziej szosową na np 11-12-14-16-18-21-24-28-32T czy wręcz na 11-12-13-14-16-18-21-24-28T. Ta 11-34 jak dla mnie ma zbyt duże "dziury". Zapytam jako totalny laik- co mi to da? Większą ilość używalnych biegów, tak? Teraz na dobrą sprawę nadają się do jazdy dwa najwyższe i dwa/trzy najniższe. Pośrednio nie są jakby w ogóle potrzebne. Jak z oporami? Sens zmieniać korbę?
Motke Opublikowano 13 Czerwca 2022 Opublikowano 13 Czerwca 2022 28 minut temu, pyzior napisał: Zapytam jako totalny laik- co mi to da? Weźmy tą kasetę co masz: 11-13-15-17-20-23-26-30-34. Jedziesz np na 20. Czujesz że za lekko. Dajesz 17 i czujesz że za ciężko. Podobnie przeskok z 13 na 11. W terenie to może nie jest tak odczuwalne ale na asfalcie to już tak. Zmień opony, dodaj bagażnik, sakwy + obciążenie. Pojeździj trochę i sam się przekonasz co ci przeszkadza a co jest bezużyteczne. 48 minut temu, pyzior napisał: Sens zmieniać korbę? A co ci w niej przeszkadza? Gdybym sam miał kiedyś 40/30/22 to może dłużej bym został przy napędzie 3x9. A miałem 48/38/28. I te 48 było może w użyciu przez 15 minut.
panpracz Opublikowano 16 Czerwca 2022 Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Podczepie sie w rockriderze 540 tez mozna kasete wymienic? Cos poza kaseta trzeba zmienia czy zmieniam kasete i wszystko bedzie smigac? Edytowane 16 Czerwca 2022 przez panpracz
tom_1970 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 OPONY continental double fighter KIEROWNICA SQ LAB 3Ox Alu Kierownica rowerowa High do E-Performance oraz long MTB Tours LUB Sqlab 310 Sport 2.0, Trekking & MTB Tour kierownica rowerowa, czarna https://www.bikester.pl/sqlab-3ox-alu-kierownica-rowerowa-high-do-e-performance-oraz-long-mtb-tours-M460751.html?cgid=s4976 LUB https://www.amazon.pl/SQlab-Sport-Trekking-kierownica-rowerowa/dp/B07ZQNNXZ9/ref=sr_1_22?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3QQ7UMDM2SP9P&keywords=handlebar+reach+90&qid=1654932792&sprefix=handlebar+reach+90%2Caps%2C107&sr=8-22 WIDELEC - jakiś sztywniak + zmiana kasety jak wyżej ktoś pisał
pyzior Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Motke Łańcuch SHIMANO Deore CN-HG53 Kaseta SHIMANO Alivio CS-HG400 11-28 Taki zestaw będzie ok?
Motke Opublikowano 26 Czerwca 2022 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Jak dla mnie OK. Zawsze możesz zrobić symulację i sprawdzić czy na tym podjedziesz pod najbardziej stromą górkę w okolicy. Dajesz 22 z przodu a 26 lub ewentualnie 30 z tyłu. Jak dasz radę to na tej przyszłej 28 też dasz.
pyzior Opublikowano 28 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2022 Ok, kaseta wymieniona na 28. Niestety nie pomyślałem, że teraz może być potrzebne skrócenie łańcucha (kupiłem taki sam jak poprzedni). O ile ogniw go skrocic? O tyle, ile jest mniej zębów na nowej kasecie?
Motke Opublikowano 28 Czerwca 2022 Opublikowano 28 Czerwca 2022 15 godzin temu, pyzior napisał: O tyle, ile jest mniej zębów na nowej kasecie? Jak już to połowę z tego. Łańcuch przecież nie oplata w całości kasety tylko ok. połowy. Na pewno nie 6. Ale 3 też się nie da. Więc albo 2 albo 4.
Tomeg Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Pyzior, jak idzie modyfikacja? IMO przerabianie górala na trekkinga to bardzo dobry pomysł, ba, najlepszy. Ja od lat jeżdżę głównie turystycznie (kilkudniowe wyprawy z sakwami), a nienawidzę trekkingów (dla siebie - inni mogą jeździć na czym chcą). Mam przerobionego Kellysa, uważanego powszechnie za sprzęt do amatorskiego ścigania górskiego i nie zamieniłbym go na ŻADNEGO trekkinga choćby miał to być najwyższy model Kogi...
Rekomendowane odpowiedzi