Skocz do zawartości

Terenowe opony do gravela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, 
Szukam mocno offroadowych opon do gravela. Tak naprawdę, najbardziej jakie się da, czyli bardzo agresywny bieżnik oraz max 45 (więcej mi nie wejdzie)

Ciężko w Internecie znaleźć dyskusje w tym temacie. Raczej zawsze ktoś szuka szybkich opon albo 50/50.

Zależy mi głównie na komforcie oraz przyczepność. Teraz posiadam SCHWALBE G-One Allround 700x40C, która szybko się zapycha i gubi w piachu.

Zastanawiam się nad dwoma zestawami (z bólem serca niestety cały czarny...):

• wersja czołgowa: przód: SCHWALBE G-One Ultrabite Evo 45, tył: SCHWALBE G-One Ultrabite Evo 45
  • wersja mniej czołgowa: przód: SCHWALBE G-One Ultrabite Evo 45, tyl: SCHWALBE G-One Bite Evo (45 lub 40).

Tak naprawdę nic bardziej sensownego w internecie nie znalazłem. Myślałem jeszcze nad WTB Resolute, ale ma średnie opinie.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi oponami lub może polecić coś innego?

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez wyludek
Opublikowano

Wyglada ciekawe, ale jest jednak reklamowana jako sucha opona. Czy da sobie rade z lekkim błotem w lesie po opadach?

Opublikowano

Tufo Gravel Swampero, Specialized Rhombus, Vittoria Terreno Mix lub Wet.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Wybrałem Pirelli Cinturato Gravel Mixed, głównie ze względu na dostępny rozmiar 45 oraz agresywny bieżnik z łączoną centralną częścią.

Zastanawiam się nad rozmiarem 40 na tył (przód zostaje 45), aby na dojazdowych asfaltach nie być zbyt ociężały i ogólnie mieć lepsze toczenie.

Jednak boję się o znaczny spadek komfortu w terenie. 

Czy w terenie, jest duża różnica w amortyzacji miedzy 40 a 45 (niższe ciśnienie)? Czy jednak niewielka i warto zainwestować w lepsze toczenie na tyle?

Edytowane przez wyludek
Opublikowano

Różnica w oporach toczenia będzie marginalna. Jeżeli wchodzi 45 i jest jeszcze troche miejsca na błota to ją bym zakładał.

• Lubię to! 1