Skocz do zawartości

[MTB] KELLYS GATE 50 2022 może ten gate, ale go ulepszyć?

phenomen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, planuję kupić jeden z tych rowerów do kwoty 6500-7000zł. Rower będę używać do szybkiej jazdy w lasach, szutrach , często w Poznaniu (wiem, że to asfalt) 

Koła koniecznie 29"

Dodam również, że kupując rower w okolo 6500-7000 

Dokładnie co miesiąc będę mógł sobie pozwolic, aby go upgrade`ować. Docelowo chcę w pierwszej kolejności wymienić napęd na FULL deore XT + czarny łańcuch KMC, potem kolejne części jak widelec, hamulce itp. 

Z tego co czytałem to sercem roweru jest rama, a w tych dwóch modelach mi się ona podoba. Wzrost to 175cm raczej brać ramę L? 

Jeszcze przewinął mi się ten rower -> Cannondale Trail SE 3, ale jakoś totalnie nie leży mi osprzęt.

EDIT. Teraz wpadł pomysł, aby kupić tego GATE 50, ale go ulepszyć..

Pozdrawiam!

Edytowane przez phenomen
Opublikowano

Cześć

1. Czy Ty na pewno chcesz rower górski, napisałeś las, szutry, miasto. Nie wiem jakie masz doświadczenie z rowerami ale ja zaczynałem od MTB bo to pierwsze co przychodzi do głowy laikowi. MTB ma sens jeśli te szutry są na jakichś tam pagórkach z hopami czy wręcz single tracki, do lasu MTB jest potrzebne jak walisz na przełaj albo akurat robią tam wycinkę i ciężki sprzęt rozjechał drogę. W mieście MTB pojedzie ale praktyczne to nie jest. Masz gravele, rozumiem, że baranek może odpychać (mnie na początku odpychał) ale jak dobrze poszukasz to są też z płaską kierownicą, posługując się markami, które wymieniłeś choćby TOUGHROAD SLR 2 (chociaż osprzęt w nim i waga to jakiś żart za tyle kasy). Gravel będzie prawie na pewno lżejszy (szczególnie taki za 6-7k).

2. Prawie na pewno nie L, wzrost to najmniej mówiący parametr w doborze wielkości ramy ale L czy tam ~19' będzie bardziej na wzrost 180+. Długoś nogi jest ważna i umiejętność zmierzenia tego dobrze 

https://www.youtube.com/watch?v=kvCEbwNqwxI

Dobieranie stack i reach jest już mocniej skomplikowane ale generalnie chodzi o to jak bardzo będziesz pochylony trzymając kierownice. 

Przydatne narzędzie, niestety dostępne przez VPN (najłatwiej, wystarczy zainstalować opere i włączyć VPN w ustawieniach) Competitive Cyclist Bike Calculator. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

W tym roku chciałem kupić Kellys Gate 50 niestety rozmiar L za mały xl w tym modelu nie ma Mam 189 cm wzrostu 

Ostatecznie zakupiłem cube reaction pro 2022 r 

Ogólnie z rowerami jest lipa ,są tylko w katalogach,w sklepach brak a ceny z kosmosu

Teraz, Piter7707 napisał:

W tym roku chciałem kupić Kellys Gate 50 niestety rozmiar L za mały xl w tym modelu nie ma Mam 189 cm wzrostu (mi odpowiadał bardzo)Proponuje przymierzyć rower przed zakupem.Wczesniej miałem rockreider XC 500

Ostatecznie zakupiłem cube reaction pro 2022 r (jestem zadowolony)

Ogólnie z rowerami jest lipa ,są tylko w katalogach,w sklepach brak a ceny z kosmosu 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, ernorator napisał:

Cześć

1. Czy Ty na pewno chcesz rower górski, napisałeś las, szutry, miasto. Nie wiem jakie masz doświadczenie z rowerami ale ja zaczynałem od MTB bo to pierwsze co przychodzi do głowy laikowi. MTB ma sens jeśli te szutry są na jakichś tam pagórkach z hopami czy wręcz single tracki, do lasu MTB jest potrzebne jak walisz na przełaj albo akurat robią tam wycinkę i ciężki sprzęt rozjechał drogę. W mieście MTB pojedzie ale praktyczne to nie jest. Masz gravele, rozumiem, że baranek może odpychać (mnie na początku odpychał) ale jak dobrze poszukasz to są też z płaską kierownicą, posługując się markami, które wymieniłeś choćby TOUGHROAD SLR 2 (chociaż osprzęt w nim i waga to jakiś żart za tyle kasy). Gravel będzie prawie na pewno lżejszy (szczególnie taki za 6-7k).

2. Prawie na pewno nie L, wzrost to najmniej mówiący parametr w doborze wielkości ramy ale L czy tam ~19' będzie bardziej na wzrost 180+. Długoś nogi jest ważna i umiejętność zmierzenia tego dobrze 

https://www.youtube.com/watch?v=kvCEbwNqwxI

Dobieranie stack i reach jest już mocniej skomplikowane ale generalnie chodzi o to jak bardzo będziesz pochylony trzymając kierownice. 

Przydatne narzędzie, niestety dostępne przez VPN (najłatwiej, wystarczy zainstalować opere i włączyć VPN w ustawieniach) Competitive Cyclist Bike Calculator. 

Gravele odpadają, tak, chcę któryś powyższych rowerów, ale nie wiem na któego się zdecydować. Jeździłem na MTB, ale to gorszej marki itp, czuje się wyśmienicie na agresywnym rowerze, a już wgl trail robił na mnie wrażenie gdy koło było troszkę wysunięte. Najbardziej się zastanawiam nad tym kellys GATE 50 .. co myślisz? Na pewno będę dążyć by znalazł się tam cały skład XT deore do tego platformowe pedały bo na takich jeździ mi się super i na pewno porządne koła + opony. 

51 minut temu, Piter7707 napisał:

W tym roku chciałem kupić Kellys Gate 50 niestety rozmiar L za mały xl w tym modelu nie ma Mam 189 cm wzrostu 

Ostatecznie zakupiłem cube reaction pro 2022 r 

O kurczę,.. fajny ten cube też.. powiedz mi, czy z tyłu jest sztywna oś boost również>? Bardzo zależy mi na standardach obecnych czyli taperowana główka, 2x sztywna oś boost na widelu i z tyłu. Rama dość lekka, a więc tak naprawdę będę mógł przez 1.5 roku - 2 lata go tak ulepszyć, że będzie mega lekki i porządny. 

Opublikowano (edytowane)

cube reaction pro nie ma sztywnych osi,dlatego chciałem Gate 50,no i Gate 50 bardziej agresywna pozycja z pochyleniem do przodu Dla kolegi rozmiar L był dóbry on niższy idealnie jakby co mogę go spytać o jego wzrost i przekrok Widać że za mały dla mnie 

received_1286365065122947.jpeg

Edytowane przez Piter7707
Opublikowano

Cube niestety odpada, bo nie ma sztywnej osi tu i tu, a to mus, ponieważ nie przejdzie to w mojej głowie, że mam coś co mi nie pasuje. 

Znalazłem jeszcze takie primala - https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-3 

Co do kellys gate 50 ti fajny, ale ten czerwony kolor mnie trochę irytuje, jakby kolorystyka była na odwrót to kozak.. jezu masakra z tymi rowerami 6-7k.. tyle ich znalazłem i w każdym coś mi pasuje z innego.. teraz ten dartmoor ma super widelec, prawda? 

Opublikowano
Godzinę temu, ernorator napisał:

Wygląd super, ale nie ta rama no i osprzęt. 

Może ja przybliżę Wam Panowie i Panie co w mej głupiej głowie siedzi. Chcę rower z ramą oś boost tył + widelec boost przód + taperowana główka. Do tego najlepiej, aby tylna przerzutka to był deore XT, korba 1x12 i kaseta minimum deore / slx / xt. Kupując taki rower robię przez 3-4 miesiące upgrade

Napęd cały deore XT, hamulce + manetka XT, porządne tarcze hamulcowe, następnie koła, siodełko, pedały i kierownica. Części ktore sciagne z roweru sprzedaję, a wiadomo nowe wszystko pod siebie zakładam. 

Niby wszystko to ma ten kellys oraz jest dostępny, ale ten kolor cały czerwony................. 

Opublikowano

Nie lepiej/taniej kupić od razu z takim wyposażeniem jakie się chce?

Opublikowano

Wiem po sobie że ciężko kupić gotowca który ma idealnie to co chcemy, nawet jakbyśmy mieli na to fundusze to zawsze znajdzie się element który nam nie podpasuje :)